Olyan tanösvényeket és látogatható magánkerteket gyűjtöttünk össze, ahol különleges környezetben nem hétköznapi növényekkel találkozhattok, és egy kicsit le is lassulhattok közben.

1. Pálma- és banánkert, Siófok

„20-30 éve még korcsolyáztunk a télen befagyott Balatonon, most pedig a pálma- és a banánfák nagyon jól érzik magukat nálunk” – mondta korábban a We Love Balatonnak a siófoki Pálma- és banánkert tulajdonosa, Magyar Bálint. A családi háznál található kertben találunk egyéb növényeket is, közel 100 színváltozatban leandert, illetve ausztrál páfrányfát, plumeriákat (a Hawaii-szigeteken ebből fonják a virágfüzéreket), brazil óriás lapulevelet, citrusféléket vagy a gasztronómiában most divatossá vált kumkvatot, amely jól bírja a fagyokat, így nálunk is egyszerűen tartható.

A kert ingyenesen látogatható.

2. Balatonboglári lombkoronaösvény

A balatonboglári Gömbkilátó szomszédságában találjuk a mintegy 500 méter hosszú, 10 méteres magasságban kanyargó ösvényt, illetve a kilátópontról megcsodálhatjuk a Balatont is. Az itt található információs táblák segítségével megismerhetjük a Balaton és a boglári Várdomb növény- és állatvilágát is. A terület feketefenyő állománya védett, amelyek mára a déli part néhány területének jellegzetességévé is váltak.

A lombkoronaösvény üzemeltetője a Balatonboglár Kalandpark és Bobpálya, a belépőt náluk lehet megváltani.

3. Dolomit tanösvény, Gyenesdiás

A Gyenesdiás felett húzódó tanösvényben az a jó, hogy mivel rövid, gyorsan be tudjuk járni. Olyan különleges növények angol és magyar nyelvű bemutató tábláival is találkozunk itt, mint a nagyezerjófű, a szőke oroszlánfog vagy a leánykökörcsin. A terület az állatok közül a nagy pelének, a tavaszi ganéjtúrónak, a láncos futrinkának vagy a kis szarvasbogárnak, illetve számos bogár- és lepkefajnak is otthont ad. Ezen az útvonalon érhetjük el az egykori bánya területét is, ahol hófehér dolomit és gazdag növényzet vesz körül minket.

A tanösvény ingyenesen látogatható.

4. Tavirózsa tanösvény és lombkorona-kilátó, Hévíz

A 2,2 km hosszú hévízi Tavirózsa tanösvény bejárása egy meditatív séta a világon egyedülálló hévízi termáltó véderdejében, ahol a patakban tavirózsákat is láthatunk. A fő látványosság a 15 méter magas lombkorona-megfigyelő kilátó, ahonnan szemügyre vehetjük a különleges erdő lombkoronaszintjét és a tó környékét.

A tanösvény ingyenesen látogatható.

5. Folly Arborétum, Badacsonyörs

A Folly Arborétum és Borászat a Kisörsi-hegy oldalában terül el, és nem véletlenül nevezik a Balaton édenkertjének. Az öthektárnyi terület négyszázféle tűlevelűnek ad otthont, kiemelkedő a kert nemzetközi szinten is jegyzett borókagyűjteménye, valamint kétszázféle lombos fája és több ezer tő évelő növénye. Az arborétum büszkeségei közé tartozik többek között az andalúziai jegenyefenyő, a himalájai selyemfenyő, a Kaliforniából származó óriástobozú fenyő és a szilvagyümölcsű boróka, amelyet 1910-ben ültetett el a kert alapítója, dr. Folly Gyula.

WLB-tipp: idén egy új meseösvényt is átadtak a területen.

Az arborétum belépővel látogatható.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék