Hamarosan búcsút kell intenünk a balatoni nyárnak, azonban az élet ősszel sem áll meg, sőt nemsokára kezdődik a szüreti szezon, a kánikula enyhülése pedig szuper lehetőséget ad arra, hogy ne csak a strandokról élvezzük a Balatont. A közelgő indián nyár alkalmával szuper hétvégéket tölthetünk a tó mellett, ahol a pincészetek borkóstolókkal, a hotelek kényeztető pihenéssel és remek kikapcsolódási lehetőségekkel, az éttermek pedig kulináris kalandokkal várnak ránk.

Cikkünkben a Balaton körül kalandozunk, ahol az északi és déli partról, Füredtől Balatonlelléig, Hévíz érintésével remek szállásokat, boros programokat és gasztrohelyeket ajánlunk, ahol kihasználhatjuk a nyár utolsó napjait, vagy belevethetjük magunkat az őszi szezonba.

Élményekkel teli pihenés Balatonfüreden

Ha szeretnénk a nyár utolsó napjait vagy az őszi hétvégéket kikapcsolódással tölteni, akkor vegyük az irányt Balatonfüred felé, ahol a Danubius Hotel Marina all inclusive szállodájában garantáltan feltöltődhet az egész család. Míg a felnőttek pihennek, addig a gyerekeket számos program várja, például kinti élménymedence, játszószobák, megújult játszótér és animátori foglalkozások. A Balaton partján található szállodához tartozik egy kis homokos strand is, így a vízben is bármikor megmártózhatunk, de lehet röplabdázni, focizni és kosarazni is, ha az aktív kikapcsolódás hívei vagyunk.

Heti háromszor élő zenés esteken is részt vehetünk, ahol kedden, csütörtökön és vasárnap Boros Peti teszi felejthetetlenné az itt-tartózkodásunkat. Augusztus utolsó hétvégéjén kínai szerencsehétvégét rendez a hotel, ahol szerencsekerék, szerencsesütik, izgalmas programok várják a kisebb és nagyobb korosztályt egyaránt. De őszre is érdemes szállást foglalni, ekkor a család minden tagja egy 60 perces sétahajókázást kap ajándékba. Balatonfüred számos izgalmas kulturális és boros programot tartogat az őszi szezonra, például szeptember 5. és 11. között rendezik meg a Balatonfüredi Irodalmi Napokat, szeptember 15-én lesz az Arácsi Szüret, de érdemes felkeresni a Vaszary Villát, a Modern Műtárat, vagy ellátogatni a Villa Gyetvai borászatába.

További infókat itt találtok.

 

Borbolt, amely egész évben díjnyertes borokkal vár!

A Fodor Borbirtok egy tradicionális családi borászat a Balaton északi partján. Az ősi családi pince 1858-ban épült Aszófőn, a Vörösmáli dűlőben. A család 5. és 6. generációja együtt dolgozik a pincészet sikereiért. Céljuk, hogy őseik hagyatékát méltóképpen továbbvigyék és a tőlük telhető legjobb módon fejlesszék. Egy család, 4 szőlész-borász mérnök, ahol a szülők sokéves tapasztalata és a fiatalok állandó újdonságra való szomjazása is hozzájárul a folyamatos fejlődéshez.

Összesen 12 hektáron gazdálkodnak: a birtoknagyság optimális egy családnak, mert így minden munkafolyamatban részt tudnak venni személyesen, ami egyben a minőség záloga is. A jól elvégzett szakmai munka eredményét a hazai és a nemzetközi borversenyeken elért sikerek mutatják, 2024-ben a Vinalies Internationalesen több boruk is érmet nyert, az Irsai Olivér 2023 aranyéremmel tért haza, de a berlini, a londoni és a hazai versenyek is érmes helyezéseket hoztak. Boraik Aszófőn a 71-es főútvonal mellett található, egész évben nyitva tartó borboltjukban és online, a webshopjukban is megvásárolhatóak. Az őszi időszakban murcit is készítenek, sőt a kicsik és a nagyok örömére pasztőrözött, tartósítószer-mentes fehérszőlő- és kékszőlő-must egész évben kapható!

További infókat itt találtok.

Kikapcsolódás Hévízen

Ha ősszel szeretnénk a Balaton körül kalandozni, akkor erre tökéletes választás Hévíz, hiszen innen a Balaton nyugati csücske, Keszthely is nagyon közel van, de kirándulhatunk a Kis-Balaton felé, vagy pedig felfedezhetjük a Zala rejtett kincseit. Nem is beszélve arról, ha ősszel hűvösebbre fordul az idő, a Hévízi Tófürdőben jólesik megmártózni. Ha egy szuper szállást keresünk Hévíz központjában, a tófürdő szomszédságában, akkor mi a négycsillag superior Bonvital Wellness & Gastro Hotelt ajánljuk, ahová az őszi, 15 százalék előrefizetési kedvezményt tartalmazó csomagajánlat keretein belül tudunk foglalni.

A felnőttbarát szálloda a kisebb méretű, intim hangulatú hévízi hotelek közé tartozik, ezért is lehet ideális választás elsősorban a párok számára, de remek helyszín kisebb rendezvények és meetingek lebonyolítására is. A Bonvitalban pedig nemcsak mi érezhetjük kiválóan magunkat, hanem a négylábú családtagjaink is, hiszen a hotel erre az igényre is maximálisan felkészült. Ha nem a tófürdőben vagy a Balatonba csobbannánk, akkor érdemes a wellnessrészlegen relaxálni, ahol a medencék, szaunák mellett kozmetikai és gyógykezeléseket is igénybe tudunk venni. A szálloda Brix Bistro névre keresztelt à la carte éttermét is megéri kipróbálni, amelynek egyik fő specialitása, hogy helyi termelőktől származó élelmiszerekből dolgozik. Az biztos, hogy itt sem fogunk unatkozni, Hévízen A zene mindenkié címen szeptemberben szabadtéri koncertek várnak ránk, vagy ellátogathatunk a Tündérrózsa FolkFestre szeptember 20. és 21. között.

További infókat itt találtok.

Szüret a Dél-balatoni borvidéken

Mi is lehetne jobb kikapcsolódás ősszel, mint a szüreti időszak közben az újbort kóstolgatni, vagy részt venni egy boros tematikájú fesztiválon? Sokan az északi partot tartják a balatoni borvidék fellegvárának, de nem szabad elfeledkeznünk a Dél-Balaton régióról sem. A kiváló fekvésű, festői dombok között, Balatonlelle határában meghúzódó Rádpuszta évszázadokon keresztül a tihanyi apátság nagy becsben tartott tulajdona volt. Nagy múltú szőlőművelő és borkészítő hagyomány éledt újjá, amikor az IKON Borászat 2007-ben családi, baráti összefogással elkészült Konyári János szakmai irányításával.

A Balaton déli partján ritkaságnak számít az IKON Borászathoz tartozó, egybefüggő 40 hektáros szőlőbirtok és a gyönyörű környezetben található pince, amely a Dél-Balaton egyik építészeti érdekessége. Napjainkra a hazai piacon az IKON termékcsalád kiváló minőségű, mégis elfogadható áron kapható borokat képvisel, emellett a dűlők kivételes fekvésének köszönhetően egyedi stílusú csúcsborokat is készítenek bordói fajtákból, gravitációs feldolgozással. Az idei szüret kihívásokkal telinek ígérkezik, de az biztos, hogy az ikonikus dűlőkről idén is ikonikus borok fognak születni. A szüret az Irsai Olivérrel kezdődött július 30-án, három héttel korábban a megszokottól, ennek köszönhetően augusztus 20-tól már újbor van a pincében. Az IKON-ban természetesen kóstolásra is van lehetőség, ahol a klasszikus fehér- és rozé borokat és a különleges vörösborokat próbálhatjuk ki. Ha pedig szeretnénk felfedezni a régió gasztronómiáját és pincéit, akkor látogassunk el a Murci fesztiválra október 5-én a balatonlellei Kishegyen!

További infókat itt találtok.

Gasztrokalandok Balatonakarattyán

Balatoni körutunkat a déli part végpontján, Balatonakarattyán zárjuk, ahol az utóbbi években valóságos gasztroforradalom zajlott, és számos remek helyen pihenhetünk meg, ha ennénk egy jó fagyit, pizzát, lenyűgöző kilátás mellett kávéznánk, netán mediterrán hangulatban vacsoráznánk. Ahogy megérkezünk Akarattyára, a Bercsényi lejáró mellett rögtön két remek hely vár ránk: ha díjnyertes fagyikat szeretnénk kóstolni, akkor a Sissi Fagyizó felé vegyük az irányt, és ha koccintanánk egy koktéllal, esetleg ennénk egy finom nápolyi pizzát, akkor a szomszédos Nekem a Balatonba érdemes betérni.

Átellenben találjuk a Peter’s Teraszt, ahol kiváló street food fogások közül válogathatunk, hétvégente pedig koncertek örvendeztetik meg az idelátogatókat, ősszel például lesz Random Trip-, Vad Fruttik-, Bagossy Brothers Company-, Republic- és Palya Bea-koncert is. Ha szeretnénk élvezni a balatoni panorámát, akkor a magasparton található The Rusty Coffee Boxba érdemes beülni, ahol a specialty kávék mellett finom sütiket kóstolhatunk. Ha egy jó olasz éttermet keresünk, ahol mediterrán hangulatban falatozhatunk, akkor vegyük az irányt az Il Mercato Ristorante e Gelateria felé, ahol a barátságos kiszolgálás és a családias hangulat garantált. Az ételek észak- és délolasz régiókból szállított prémium-alapanyagokból készülnek, a pizzák pedig autentikus, fatüzelésű kemencékben sülnek. Egy falat Toscana a Balaton közelében!

A déli part kihagyhatatlan gasztrohelyeiről itt találtok további infókat.

(Borítókép: Sebestyén Blanka – We Love Balaton)

Címkék