Ugyan hamarosan búcsút kell intenünk a nyárnak, de ez nem jelenti azt, hogy egy percig is unatkozni fogunk a Balaton közelében. Szeptember 6. és 8. között például belevethetjük magunkat a kulináris kalandozásokba a Balaton Wine & Gourmet gasztroünnepen, ahol ezúttal Olaszország kulináriájából is ízelítőt kaphatunk.

Az eddigi nagy sikerű rendezvények után idén harmadik alkalommal érkezik rengeteg szuper programmal a Balaton Wine & Gourmet. A balatoni régió legkiválóbb borait és ételeit felvonultató pavilonok mellett a nagyszínpadon kulturális programok, ingyenes kóstolókkal egybekötött étel- és italbemutatók várnak ránk, de lesznek zenei programok és kerekasztal-beszélgetések is. A Mercato színpadon a pizza, a pasta, a gelato és kávé univerzumának egyedülálló ízkavalkádjából kaphatunk ízelítőt, de a legkisebbek sem fognak unatkozni, őket külön gyereksátor várja szuper programokkal.

A fesztivált napijegy vásárlása mellett látogathatjuk, előző cikkünkben a külön regisztrációt igénylő exkluzív programok közül válogattunk, most pedig sorra vesszük a további élményeket.

Pizza, pasta, Parma: bemutatók a nagyszínpadon

Szeptember 6. és 8. között a Balaton Wine & Gourmet fő helyszíne a nagyszínpad lesz, ahol izgalmas bemutatók során kerülhetünk közelebb a hazai és olasz kulináris élvezetek világához. Szeptember 7-én, szombaton A világhódító pizza programon a pizza számos arcát és a minőségi változatok mögött rejlő kulisszatitkokat is megismerhetjük.

A Berkel és Párma bemutatón a világhírű szeletelőgép és az eredetvédett sonka kettősét ismerhetjük meg. A cég történetét és a míves darabokat Eric Luca Berkel műgyűjtő és restaurátor, illetve a márka hazai nagykövete, Kertész Mirjam mutatja be, s természetesen a szájban szinte elolvadó, hajszálvékony sonkaszeleteket meg is lehet majd kóstolni. Majd a Tészta nagyhatalom bemutatón a kézműves tészták világába kaphatunk bevezetést Roberto Conti és a kóstolófalatok segítségével. Szeptember 7-én, vasárnap az olasz olívaolaj-kóstolók szakértője, Carlotta Pasetto bemutatja ennek a csodálatos növénynek a fajtáit, tulajdonságait, felhasználási lehetőségeit az egészséges táplálkozás jegyében. Ezt követően Fabio Bacchi, aki egyebek mellett a BarTales alapító-főszerkesztője és a római koktélszcéna meghatározó alakja, a vermutokat és gyomorkeserűket veszi górcső alá, persze nem csupán szavakkal, de kóstolóval is segítve eligazodni az érdeklődőket. Vasárnap este 2025 Európa Kulturális Fővárosa, Nova Gorcia lesz a főszereplő, az olasz–szlovén határvárost és a térség gasztronómiáját szlovén barátaink mutatják be finom falatok és remek borok kíséretében.

Zenés programok a dolce vita jegyében

Szeptember 6-án, pénteken a megnyitót követően rögtön egy zenés programmal egybekötött bemutató veszi kezdetét, ahol az olasz bárkultúra kiválóságaival ismerkedhetünk, ahogy ezt déli barátaink is teszik mindennap. A finom italokat Fabio Bacchinak, a Roma Bar Show társalapítójának köszönhetjük, s melléjük remek dallamok is társulnak, a veszprémi Wine and Vinyl tulajdonosa élőben keveri a zenét a színpadon.

Szeptember 7-én pedig elmerülhetünk a dolce vitában, Luca Balduccio érzelmes itáliai slágerekkel, a veszprémi és a budapesti Vespa Klub tagjai pedig színes robogóikkal kápráztatják majd el a közönséget.

Fontos témák a kerekasztal-beszélgetéseken

A nagyszínpadon kerekasztal-beszélgetéseket is hallgathatunk, szeptember 7-én Merre tart a Balaton? címmel izgalmas kérdésekre keresik majd a válaszokat a résztvevők. Fenntartható-e a szőlő- és borkultúra a tó körül? A hagyományos gazdasági ágaknak vagy a turizmusnak van nagyobb létjogosultsága? Lehet-e és érdemes-e ökológiai vagy biodinamikus gazdálkodást folytatni? Ezeket a kérdésköröket járják körül meghívott szakértők Horkay András nemzetközi borakadémikus vezetésével.

Szeptember 8-án a női szerepek lesznek fókuszban, dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus meghívott vendégei közreműködésével arra keresi a választ, hogy vajon létezik-e női ízlés a borkészítésben és a borkóstolásban. A válasz megtalálását segítve a közönség is megismerkedhet néhány, női kéz által készített borral.

Tésztasuli, tiramisu és egyéb olasz csemegék

A fesztiválon a gyerekek sem fognak unatkozni, egy komplett sátor vár rájuk, ahol kizárólag nekik szóló programokkal készülnek a szervezők. A tészta, a tiramisu és az arancini köré szerveződő programok a fesztivál mindhárom napján várják a legkisebb korosztályt. A tészta, a pasta igazi gyermekbarát választás, főleg akkor, ha finom pesto is készül hozzá. Kalas Györgyi a tésztafélékről okítja a gyerkőcöket a Tésztasuli programon, és egy, a legkisebbek számára kevésbé ismert, de nagyon izgalmas szószt készítenek közösen.

A Tiramisu programon a hagyományos olasz, de lassan tiszteletbeli magyar édességet készíthetik el a legkisebbek, nem kel megijedni, ezúttal koffeinmentes kávéból állítják össze a gyerekek. Rántott rizsgolyó? Naná! És a közepébe mindenféle finomság is kerülhet még. Kalas Györgyi megmutatja, hogy nem csak a magyarok rántanak ki mindent, s a közös sütés után persze meg is kóstolható az igazi olasz csemege, az arancini. A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, és csak gyerekeknek szólnak!

Kalandozás az olasz mercatók világában

A nagyszínpad mellett újdonságként az olasz mercatók világát megidéző színpad is becsatlakozik a Balaton Wine & Gourmet programhelyszínei közé.

Itt bemutatók és kóstolók veszik sorra az olasz gasztronómia alaptételeit, és adnak ízelítőt a pizza, a pasta, a gelato és kávé univerzumának egyedülálló ízkavalkádjából.

A programokon a gasztroünnep házigazdája, Gianni Annoni fog végigkalauzolni minket. További információkat és a részletes programbontást itt találjátok.

Címkék