A friss őszi levegő és a színesedő környezet nagyon hívogat, így nem meglepő, hogy ez az egyik legjobb időszak a kirándulásokra, nagyobb túrákra és a bringázásra. A Balatonnál már nemcsak a bringakör, hanem ahhoz közeli és távolabbi útvonalak is rendelkezésre állnak, így semmiképp nem mondható egyhangúnak a környék biciklis felfedezése. Három útvonalat gyűjtöttünk össze a könnyűtől az extrémig.

Kényelmesebb tekerés, elképesztő terepek, játékos megállók: ez a három szakasz bőven tartogat meglepetéseket.

1. Balatonfenyves-Kéthely körtúra

Ha régen tekertetek már, vagy családi bringázásra alkalmas helyszínt kerestek, ez a körtúra jó választás lehet: kis szintkülönbség és pár száz méteres földút jellemzi, így egész évben időjárástól függetlenül teljesíthető. Mindegyik megálló kínál valamit a gyerekeknek is, például nyomozni kell egy egykori vár maradványai után, egy tűzoltó múzeumban kell kitalálni, hogy mire szolgáltak a régi tárgyak, vagy egy vitorláskikötőben számolhatnak hajókat.

A részletes leírás a BalatonBike365 weboldalán elérhető.

2. Veszprém-Nagyvázsony

Ezt a sokszínű útvonalat főleg a középhaladók és a haladók élvezhetik igazán. Igazi kacskaringós városi szakasszal indul Veszprémből, bringás alagúttal, jó minőségű kerékpárúttal folytatódik, mezőgazdaságilag is használt sima aszfaltúttal fokozódik, hogy az utolsó jó pár kilométeren változó minőségű mellékutakon érjen a végcélhoz. Komolyabb emelkedők is szembejönnek, és szeles vidékről van szó, erre készüljetek fejben és ruházattal is: sok szakasz nem szélvédett, ezért nézzétek meg az időjárás-előrejelzést vagy a széltérképet!

A szakaszról itt írtunk bővebben.

3. Gravel túra a Somogyban

Ha egy kis extrém kihívásra vágytok, az 1000 méteres szintkülönbség és a több mint 50 kilométeres táv nektek való. Az útvonal a ságvári Alirét Vadászháztól indul, a terep pedig indokolja az e-bike-ot, sőt, bizonyos szakaszai miatt nem is szívesen ajánljuk hagyományos biciklivel: egymást váltják az erdei utak, ösvények, a murvás, helyenként köves, vízmosásos, meredek emelkedőkkel és lejtőkkel tűzdelt szakaszok. Egy biztos: a déli part nem is olyan lapos, mint ahogy azt sokan gondolják!

A gravelezést mi is kipróbáltuk ennek a szakasznak egy kis részén, beszámolónkat itt találjátok.

(Borítókép: Heim Alexandra - We Love Balaton)

Címkék