Nemrég Herend felé vettük az irányt, ahol bejártuk a Porcelanium Látogatóközpontot. A múzeum és a vezetett manufaktúralátogatásunk alatt számtalan izgalmas részletet tudtunk meg, melyekből most 10 érdekességet gyűjtöttünk össze.

Veszprémtől autóval mindössze 10 percre van Herend, ami világhírű a lassan két évszázadra visszanyúló porcelánja miatt. Nemcsak akkor érdemes ellátogatni hozzájuk, ha a környéken jártok, hanem célzottan is megéri megnézni a Porcelanium területét. A Porcelánművészeti Múzeumot és a manufaktúrát bejárva rengeteg elképesztő történetet lehet megismerni, amik mind a herendi egyediségét és világszintű hírnevét támasztják alá.

1. A herendi a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája

Az eredeti Herendi-manufaktúra mellett a látogatható minimanufaktúra is egy óriási épületben kap helyet, ahol kiderül, hogy 62 országba exportálnak tárgyakat, és világszerte vannak üzleteik is. Egy porcelánból készült, méretarányos világtérképet is láthatunk itt, amin Magyarország kék színű Kossuth-címeres márkajelzéssel van jelölve, ami az összes eredeti herendi termék alján megtalálható.

2. A porcelánmassza receptje és az összetevők pontos aránya titkos

A kaolin, a kvarc és a földpát egyvelegét vízzel vegyítik, azonban a megfelelő mennyiségek nem publikusak, azokat csak kevesen ismerhetik meg. A három összetevőt vízzel keverik be, ez az alapja Herend kiváló porcelánmasszájának.

3. A herendi porcelán története közel 200 évre nyúlik vissza

Stingl Vince 1826-ban alapította keménycserépműhelyét a gróf Zichy család herendi birtokán. Fischer Mór 13 évvel később váltotta Stinglt, aki már több alkalmazottat is foglalkoztatott, és az első sikerek is az ő nevéhez fűződtek. 

4. Egyes alkotások elkészítési ideje több hónap is lehet

A különböző termékek eltérő munkákat követelnek meg: az áttöréshez például egy megfelelő, bőrkeménységű masszát kell folyamatosan fenntartani. Míg a túl puha porcelánmasszát nem lehet áttörni, a túl keményre száradt felülettel az áttörést körülvevő felület is megrepedhet. 

5. Arnold Schwarzenegger kedvenc herendije egy nyúl

A híres színész, testépítő, korábban Kalifornia kormányzója többször is rendelt már modern stílusjegyeket viselő, színes, pikkelymintával borított nyulat. Míg a jelenben rajta kívül például a brit királyi családnak és a japán miniszterelnöknek is van magyar porcelánterméke, addig korábban olyan jeles megrendelői voltak, mint például I. Ferenc József vagy gróf Batthyány Lajos.

6. Herenden a rózsákat csak hölgyek készítik

Egy rózsakészítő hölgy az egyedi kézjegye miatt akár 1000 rózsa közül is felismeri, melyiket készítette ő. Mindig páratlan számú szirommal dolgoznak, a helyiek között az a mondás, hogy a „szeret, nem szeret″ játékban herendi rózsával biztosan szerencsével járunk. 

7. A formákat és a festési stílusokat kombinálva 64 millió féle termék közül lehet választani

16 ezer formával és 4 ezer festési stílussal dolgoznak a helyi szakemberek. Ottjártunkkor megtudtuk, hogy hiába az elképesztő mennyiség, sokan még ennyiből sem tudják kiválasztani a szívüknek legkedvesebb herendi alkotást.

8. A Formula–1-vázák tetejét 2007 óta ragasztják

Ezzel előzik meg azt, hogy a győzelmi mámorban feldobott tárgyak teteje lerepüljön a vázákról. Baleset persze így is történhet, tavaly például Lando Norris véletlenül eltörte ünneplés közben Max Verstappen trófeáját, amiből azóta készítettek egy újat.

9. Több helyen is találkozhatunk herendi alkotásokkal

Veszprémben található az Életfa, ami belső világítást is kapott, ezért esténként olyan, mintha ragyogna, a Szent Benedek-hegynél pedig az Ecce Homo alkotást láthatjátok. A balatonalmádi szoborparkban lévő, Kézfogás címet viselő szobor szintén herendi.

10. A herendi kosarakat minta nélkül, szabad kézzel készítik

A kosárkészítők csak a szemmértékükre, az arányérzékükre és a tapasztalatukra hagyatkozhatnak. Az úgynevezett spagettiszálak 6 méter hosszúak. A formázás során leváló fölösleges porcelánmassza sem megy a szemétbe, hanem újrahasznosítják és közben megszínezik. Így tudják megállapítani, hogy például a zöld színű massza a kosárfonás részlegéhez kerül.

Ha részletesebben is olvasnátok Herendről, illetve arról, hogyan készül lépésről lépésre a porcelán, kattintsatok a beszámolónkra.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék