A szusi elég megosztó étel, pedig ha alapvetően nincs bajunk a hallal, és jól készítik, egy nagyon szuper ízélményt ad. Ha a Balatonnál vagyunk, és megkívánjuk a japán falatokat, akkor sem kell lemondanunk róluk és kivárni, míg például a főváros felé visz az utunk. Több várost is találunk már, ahol finom és friss szusik készülnek, amiket helyben és elvitelre is elfogyaszthatunk. Mutatunk 3 helyet, ahol szuper távol-keleti fogásokat találunk közel a Balaton partjához.
Ezeken a helyeken finom szusikat ehetünk és akár az elmúlt években szintén népszerűvé vált édességet, a mocsit is megkóstolhatjuk. A hagyományos mellett szinte mindenhol kínálnak európai vagy nyugati jellegűt is, amikkel könnyebben megbarátkozhatunk abban az esetben, ha fenntartással kezeljük ezt a különleges ételt.
1. Szezám Sushi
Balatonfüreden 2017 óta ehetünk távol-keleti fogásokat, az elmúlt két évben elvitelre. Balázs-Kiss Beáta nagyon szerette a szusit, férjének, Péternek pedig már volt tapasztalata a készítésében, emiatt jött az a gondolat, hogy akár saját helyet is nyithatnának. Érdemes időben tervezni a rendelés leadásával, a Szezám nagyon népszerű, sokszor már órákra előre be vannak táblázva. Az elviteles szusiban az a jó, hogy ha nem szeretnénk hazáig vinni, a Balaton partján vagy a Kiserdőben is elfogyaszthatjuk. A csomagban mindent megtalálunk ahhoz, hogy ennek semmi akadálya ne legyen, a pálcika és a szójaszósz mellé hagyományos evőeszközt, szalvétát és szószos tálkát is kaphatunk. A falatok mellett leveseket és mocsit, italfronton pedig gyömbérsört, bubble teát, japán kézműves gint és szakét is kóstolhatunk.
2. Sushi Bar Siófok
Szén Róbert, a Sushi Bar tulajdonosa elsők között hozta el a Balaton köré a minőségi szusiélményt. A hagyományos vonal kedvelői a tonhalas, lazacos, szurimis szusik és szasimik közül válogathatnak, a nyugatiasabb ízvilággal pedig azokra gondoltak, akik kevésbé szeretnek kísérletezni, esetleg távolabb áll tőlük ez az ízvilág. Ha első szusizók vagyunk, megmutatják, hogyan kell pálcával enni, milyen ízeket érdemes kombinálni, és megtudhatjuk, mire jó a szójaszósz vagy épp a gyömbér. Az autentikus japán fogás mellett a wok ételek, a ramen és a pho levesek, a mocsi és az ázsiai italok is állandó elemei az étlapnak. A gyömbéres, fekete rizses mézbor a Pannon Mézbor Manufaktúrával közös projektjük, de saját sörkülönlegességük is van, a korianderrel, thai citromnáddal és kumkvattal ízesített Arany Sárkány.
3. Pajti
A keszthelyi Pajti kávézó újhullámos kávézónak indult, többször átalakult, majd bőséges reggelit, bagelt, street foodot és ázsiai ételeket kínáló étterem lett, ahol a helyiek, a turisták és a gimnazisták is találnak kedvükre való ételeket. Szerencsére nem kell túl messzire menni a fentiekért: a beszélgetős, közvetlen, laza helyet a piac mellett találjuk, de persze nem csak a portéka beszerzése után érdemes betérni. Az elején tartottak attól, hogy az ázsiai vonal már túl sok lesz az alapból is széles kínálat mellé, de amikor felkerült a pad thai, hamar rájöttek, hogy nagy igény van rá, így ma már bőven válogathatunk a thai egytálétel mellett levesekből, a szusik esetében pedig különböző makikból és nigirikből.
(Borítókép: We Love Balaton)