Ötödik szülinapját ünnepelte májusban a siófoki Sushi Bar. Szén Róbert ezzel elsők között hozta el a Balaton köré is a minőségi szusiélményt. A Sushi Bar ma már három városban is egész évben elérhető, az autentikus japán fogás mellett a wok ételek, a ramen és a pho levesek, a mocsi és az ázsiai italok is állandó elemei az étlapnak. Azoknak, akik félnek kipróbálni, nyugatiasabb ízvilággal is készülnek, és ha kell, a szusifogyasztás helyes módját is megmutatják a vendégeknek. Az étterem egyike azoknak, amik a pandémia alatt nagyon jókor voltak jó helyen. „If you love sushi then you’ll love us″ – olvasható a weboldalon, ami a tesztünk után igaznak is bizonyult. Meglátogattuk a siófoki Sushi Bart.

A Széchenyi utca 18. számhoz nyitás után érkezünk, és azonnal közvetlen, baráti fogadtatásban van részünk. Forgalmas nap elé nézhet a csapat, gondoljuk, amikor – az első perceket követően – meg is jelennek a futárok, akik nem kevés csomaggal távoznak. Szén Róberttel, a Sushi Bar tulajdonosával és Misics Mátéval, a siófoki egység üzletvezetőjével a kényelmes, árnyékos teraszon foglalunk helyet.

Robi régebben, Amerikában sajátította el a szusikészítés fortélyait, sokáig hobbiként tekintett erre. Hazaköltözését követően inkább a vendéglátásban és a menedzsmentben helyezkedett el, és 3-4 év után érett meg a saját hely ötlete, siófokiként pedig ide is álmodta meg.

„A nagy sikert a pandémia, a kiszállítás hozta el. Az emberek az online kínálatra fókuszáltak, mi pedig kihasználtuk a megjelenítés fontosságát. Mindenre egységes logó került, precízen tálaltunk, szép csomagolással. Luxusként prezentáltuk a kínálatot, ezzel pedig megadtuk azt a lehetőséget, amitől a vendégek az otthon falai között is étteremben érezhették magukat” 

– meséli Robi. Mára már nemcsak egyéni rendeléseket bonyolítanak, hanem több szálloda – a hévízi Lotus Hotel & Spa, Balatonfüredről a LUA Resort és Hotel Vinifera Wine & Spa, a szántódi Mövenpick Balaland Resort, a siófoki CE Plaza Hotel, és a visegrádi Thermal Hotel – is rendszeres partnerük.

Öt év, három helyszín

Az online rendelés nemcsak helyben, hanem Székesfehérváron is nagy sikert aratott, olyannyira, hogy a következő hullámnál már ott is nyitottak egy egységet, a harmadik pedig a budapesti Bécsi úton található. A Balaton környéki szusi működik, és egyre nagyobb igény van rá, amit például a kaposvári, a zalaegerszegi vagy a hévízi kiszállítás igénye is bizonyít. Az sem ritka, hogy nyáron a nehezebb ételek helyett 

a friss és kellemesen laktató szusit rendelik a balatoni strandokra.

Máté harmadik éve van a csapatban, Ausztriából költözött haza, ahol séfként dolgozott. A Sushi Barba először futárkodni járt be, mára pedig a siófoki hely üzletvezetője lett. Három év után Robi és Máté rengeteg közös projekten, újításon és menüsor-változtatáson van túl annak érdekében, hogy a lehető legjobb kínálatot biztosítsák a vendégek számára. Az alapanyagokat néha reggelente ők maguk szerzik be, hogy kellően friss és érett termékekkel dolgozhassanak. Több hellyel is együttműködnek, a húsokat például a helyi Mr. Meat Húsbolttól rendelik, a fürjtojás Kilitiből, a szóda a siófoki Borostyán Szikvíztől érkezik.

Italok tekintetében a koktélok minősége garantált Robi bármixeri és bármenedzseri múltja miatt. A gyömbéres, fekete rizses mézbor a Pannon Mézbor Manufaktúra és a Sushi Bar közös projektje, de már saját sörkülönlegességük is van, a korianderrel, thai citromnáddal és kumkvattal ízesített Arany Sárkány.

Autentikus és újhullámos kínálat

Az étlapot átnézve egy igazán gazdag választékból lehet kísérletezni. Először egy ramen (kicsi: 2990 Ft, nagy: 4190 Ft) érkezik az asztalunkra, egy kis csili kíséretében. A színes, roppanós zöldségek és csírák egy tányér szivárványra emlékeztetnek, ezalatt bújik meg a puha ramentészta. A leves gazdag, a fürjtojás és a rózsaszín, halból készített narutomaki pedig nemcsak látványelemként járulnak hozzá az ízélményhez.

A hagyományos vonal kedvelői a tonhalas, lazacos, szurimis szusik és szasimik közül válogathatnak, a nyugati kínálatba pedig olyan alapanyagok kerülnek, amiket bátrabban megkóstolnak azok is, akik még nem ismerik ezt a világot. Az egyik ilyen – Máté elmondása szerint egy közös brainstorming eredménye – a sajtos-jalapeño paprikás uramaki. Persze az ötlet nem csupán önmaguk szórakoztatását mutatja, hanem azt a célt is, hogy közelebb hozzák azoknak, akik nem szeretik a tengeri ízvilágot, de amúgy kíváncsiak a szusira.

Kóstolótányérunkon az autentikus falatok között helyet foglal a lazacos sake maki és nigiri és a vörös tonhalas futomaki a kevésbé tradicionális, de mára már megszokott avokádóval. A falatok üdék, a halak puhák, frissek, finomak. Ahhoz, hogy több oldalról járjuk körbe a témát, a nyugati vonalat is bevállaljuk, ezt a már említett cheesy dragon sushin (3990 Ft) keresztül teszteljük. Az első szó, ami eszünkbe jut, az őrület, rögtön ezután pedig a szusiformába öntött mozis nachosmenü villan be. Mint kiderül, az első benyomásaink nem állnak távol a közvélekedéstől, sokan a mozizás ízeihez kapcsolják a fogást.

Desszertként egy, a napokban debütáló kaffir lime-levéllel ízesített, kókusztejjel főtt szusirizst (2990 Ft) kapunk mangópürével, friss gyümölcsökkel. Egy kis tálban érkezik a színes édesség, szemet gyönyörködtető részletekkel. Önmagában tömény is lehetne, de a rengeteg gyümölcs a tetején üde finomsággá változtatja a nyári forróságban.

Első szusiélmény

A minőség mellett Robinak és Máténak az élmény is kulcsfontosságú.

„Nagyon sokan a szupermarketek kínálatában találkoznak először szusival, és inkább megvásárolják azt, kényelmesen, otthoni körülmények között kipróbálják, és ha az ízvilág bejön, vagy látnak benne fantáziát, akkor jövünk mi a képbe.” 

– fejti ki Máté, aki szerint ez kifejezetten jó, mert felkelti a kíváncsiságot egy igazi szusiétterem iránt.

A csapat minden vendégnek segít: megmutatják, hogyan kell pálcával enni, milyen ízeket érdemes kombinálni, mire jó a szójaszósz és a gyömbér. Sokan válnak törzsvendéggé az itteni élmények miatt. A vendégorientált szellem a visszajelzésekben is megmutatkozik, sok pozitív visszajelzést kapnak, szeretik a helyet, ami megmutatja a balatoni szusizás igényét.

Elérhetőség

Sushi Bar Siófok

(Borítókép: We Love Balaton)

Címkék