Mindenki másért szereti a karácsonyt, rendes borrajongóként az ember egész évben elraktározza a fejében (és a pincéjében) azokat a különleges borokat, amiket majd az ünnepi asztal mellett előhúzhat a család és a barátok nagy örömére. Nem volt ez másként idén sem, így az utolsó pillanatos kapkodás a borbeszerzésre már nem vonatkozik.

1. Klasszikus értékrend – Jásdi Lőczedombi Olaszrizling 2023

A diplomatából borbirtokossá vált Jásdi István feltámasztotta az egykori veszprémi püspök, Ranolder János szőlőbirtokát, ezzel Csopak ikonikus borászatává vált. A kezdetektől fogva az olaszrizling a legfontosabb fajtájuk, amit több stílusban készítenek, a könnyen értelmezhetőtől a termőhely finomságait visszatükröző dűlős borokig.

A Lőczedomb legtöbbször szerethető borokat ad, így volt ez 2023-ban is. Az illat fehér húsú barackot, almát ígér, virágos-zöldfűszeres keretben. A kortyot elegáns savai határozzák meg, az illat gyümölcsei finom sós karakter kíséretében térnek vissza. Olyan klasszikus, ami sosem megy ki a divatból. Szárnyasok, halak mellé szuper választás, de önállóan is megállja a helyét.

2. Balatonlelle 49ers – Bujdosó Série 49 Brut

A Bujdosó család 1972-ben telepítette az első szőlőtőkéit a Dél-Balatonon, új pezsgőjüket pedig a 49. szüretből, azaz 2021-ben készítették. Sok szempontból izgalmas palack ez! A legfiatalabb Bujdosó Ferenc (Ferkó) ennél a pezsgőnél már hangsúlyosan tudta kamatoztatni nemzetközi pincékben szerzett tapasztalatát, bár önmagában az is szép eredmény, amikor három generáció közös nevezőre jut.
Nézzük azt a közös nevezőt! A pohárba szagolva vonzó illat, finom virágok, körte és citromos keksz fogadnak. A kétéves palackos érlelésnek hála aprók a buborékok, a virgonc savak élettel töltik meg a kortyot. Ízben visszaköszön a körte, zöld almával párban, majd kerül melléjük egy grépfrút is. Egy jó pezsgő bármikor működik, aperitifként, előétel vagy töltött káposzta mellett ugyanúgy elégedettek leszünk vele. Sajnos a pezsgőspalackok legendásan hamar ürülnek, ezzel érdemes előre tervezni.

3. Egyszeri lehetőség – Villa Gyetvai Rajnai Rizling 2022

Akár a jó példa is lehetne Gyetvai Zsolt, aki nem kötelező biodíszletnek tartotta a szőlőt egy épület mellett, hanem a füredi villa megvásárlása után visszaült az iskolapadba, hogy borászatot tanuljon. Az első bor után pedig jött a többi, ma már majdnem 10 hektáron gazdálkodnak. Maga a Gyetvai Villa klassz események helyszíne, kortárs kiállítások, jó hangulatú, laza bulik és színes tematikájú kóstolók váltják egymást a naptárban, érdemes benézni hozzájuk Balatonfüreden!
Ez a bor kivételes abból a szempontból, hogy nagyrészt hordós érlelést kapott, ami nem gyakori a fajtánál, és a pince későbbi évjárataiban sem jelenik meg. Illata vérbeli rajnait ígér, érett őszibarack, mangó, keleti fűszerekkel megspékelve. A kortyban a szép savak viszik a prímet, ez citrusos karaktert ad neki. A hordó fűszerek formájában jelenik meg, finom füstösséget is érzünk. Talán pont emiatt jut elsőre eszünkbe a füstölt makrélából készült kence, ami tökéletes lenne mellette. Persze igazság szerint bármilyen tengeri halhoz könnyedén illeszthető, ahogy balatonihoz is.

4. Kényeztetés – Konyári Páva 2021

A Balatonboglári borvidék még mindig kicsit alulértékelt a fogyasztók körében, pedig évről évre pazar borok születnek itt. Kevés olyan borvidékünk egyike, ahol a fehér- és a vörösborok mellett még a pezsgők is magas minőséget képviselnek. Konyári János a BB egykori főborászaként pontosan tisztában volt a borvidék adottságaival, a 2000-es évek elején alapított családi birtokon elsősorban a vörösborok voltak fókuszban. Ma már fia, Dániel vezeti a pincét, csendben dolgoznak, hagyják, hogy a borok beszéljenek helyettük. A kishegyi birtokon 20 éve a bordeaux-i fajtákra helyezik a hangsúlyt, érthetően a pince csúcsbora is ezekre az értékekre épít. A Páva gyakran házasítás, a 2021-es évjáratból azonban kizárólag cabernet sauvignonból készült, ami már önmagában egy jelzés.
A pohárba szippantva alig győzzük szálazni a bort, fekete ribizli, meggy, keleti fűszerek kavarognak. A korty szinte hömpölyög, vastag és telt, mégsem nehéz. Hosszú pillanatokra elhiteti az emberrel, hogy a világ olyan tökéletes lehet, mint ez a bor. Lecsengésében a fűszerek egész hosszan velünk maradnak. A vörös húsból készült ételek kézenfekvő társa lehet, de a legnagyobb élményt talán akkor adja, ha szeretett társasággal osztja meg az ember az élményt.

5. Egyensúlyban – Földi Bálint Rajnai Rizling 2023

Akár badacsonyi újhullámos borásznak is hívhatnánk Földi Bálintot, hiszen világlátott és fiatal, miközben nála kevesen tisztelik jobban a borvidék hagyományait. Ha róla kérdezősködik az ember, akkor pedig a leggyakrabban elhangzó jelző a precíz. Tény, hogy az egykori válogatott párbajtőrvívó sokoldalú, rengeteg témáról lehet vele hosszan beszélgetni, természetesen a bor mellett. Halk szavú ember, aki helyett a borai beszélnek, és ez ugyanúgy igaz a Sabarnál készülő palackokra, mint a saját kis pincéjéből kikerülőkre.
A rajnai nagyon jól érzi magát Badacsonyban, ezt már mi is igazoltuk többször. Ez a bor több Szent György-hegyi parcella terméséből készült, részben botritiszes fürtökkel. Érdemes kis időt hagyni neki, hogy illata kinyíljon. Őszibarack, narancshéj, finom virágporos illattal csábít. A korty tömör, jó arányú, lendületes savakkal. Akácméz, őszibarack, citrusok, a végén pici sós ásványosság – nehéz lenne szebbet komponálni! Némi maradékcukor kerekíti a kortyot és a világunkat. Ünnep kóstolni, de azért ne féljünk felbontani, és kóstoljuk meg, akár töltött káposztához!

6. Rókarőt – Sike Balázs Pinot Noir Siller 2023

Fantasztikus helyen, egészen magasan a Badacsony oldalában, a Ranolder-kereszt alatti, bazaltos területen található az ültetvény, ahonnan ez a bor készült. Sike Balázs szerint talán ez a magyarázat arra, hogy tud a déli oldalon ez a fajta működni. Laikusként inkább csak ámulunk az elképesztő támfalrendszeren, és hálát adunk, hogy ezt nem nekünk kellett megépítenünk. A korábbi években rozé készült az itteni termésből, de Balázst izgatta a siller műfaja, ami a gasztronómiában sokkal több lehetőséget kínál. Ez pedig nem utolsó szempont, ha az ember egy olyan éttermet is működtet, mint a Nefelejcs Borbisztró.
Hecsedli szörp – ez volt az első gondolat, ahogy a pohárba szagoltunk. Jött utána persze egy kis ribizli és cseresznye, ilyen illat után várja a kortyot az ember. Szerencsére az sem adja alább, virgonc, élénk bor ez, tanninból csak mutatóba akad, ettől pedig igazán jól iható lesz. Ízében gyümölcskosár, cseresznyével és meggyel, amit finom zöldfűszerek kereteznek. Egész hosszú a korty, a lecsengésben még talán valami sós is bevillan. Bontsátok ezt a bort a halászlé mellé, és nyert ügyetek van, de legyen kéznél egy tartalék palack, mert népszerű lesz!

7. Kandallóhangulat – Garamvári Syrah prémium szelekció 2021

A korábban már említett Konyári János a rendszerváltás után Garamvári Vencellel alapított közös pincét, St. Donatus néven. Tehetséges páros volt ez, hisz mindketten kiérdemelték az akkor még súllyal bíró Év Bortermelője címet. Garamváriékat ma elsősorban a pezsgők kapcsán szoktuk emlegetni, budafoki pezsgőpincéjükből kifogástalan és izgalmas palackok kerülnek ki. Emellett viszont csendes boraik legalább ugyanolyan magas szintet hoznak, a vörösboraiknak érdemes külön figyelmet szentelni.
Syrah önállóan csak a legjobb évjáratokban készül, tökéletes érettség mellett elképesztő izgalmakat nyújt a szőlőfajta. Illata sűrű és buja, málnával, szederrel, étcsokoládéval és fahéjjal. Komoly test, hozzá szép savakkal és finomszemcsés tanninnal. Ízében szeder és áfonya kacérkodik jó minőségű kakaóval, fahéjjal, szegfűszeggel. Hosszan velünk marad az íze, egyből újabb kortyra csábít. Ha kacsa kerül az ünnepi asztalra, ez legyen a társa, főleg, ha gyümölcsök is együtt sültek vele. Önmagában csokiszuflét idéz, így akár az ebéd lezárásaként is jól működhet, a kandalló melegénél.

+1 Könnyed vidámság – Zelna Rosé Brut Pezsgő

A pince alapítói, Lilla és Barna, budapesti karrierjüket cserélték balatonfüredire, hogy a szőlőnek és a bornak szenteljék energiáikat. A 10 éve indult pince ma már 17 hektáron dolgozik, a teljes területen bioművelésben. Ez egyértelműen jóval több munkát jelent a szőlőben, hiszen nagyobb hangsúlyt kell fektetni a növény jó állapotban tartására és a megelőzésre. Az eredmény pedig a borokban is tetten érhető, dűlős és válogatott olaszrizlingjeik a világ komoly borversenyein értek el sikereket, pár év alatt megkerülhetetlen szereplővé váltak a füredi borászok között.
A vidám kis pezsgő alapját kékfrankos és zweigelt adja, ami némiképp meglepő, egyik sem gyakori fajta, ha pezsgőről van szó. Virágos, ribizlis-málnás illata könnyedséget sugall, amit a korty is igazol. Nagyon könnyed, gyorsan illanó buborékok, maximális gyümölcsközpontúság jellemzi. Nyári kalandként hivatkozik rá a pince, és valóban laza és könnyed élményt nyújt. Valami olyat, amire az ember az év utolsó éjszakáján vágyik.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék