aktív

szerkesztés

Na, ezért éri meg elveszni ezen a hegytetőn - túra a Badacsonyra

Szerzők

 • We Love Balaton

2017. 10. 06. 13:51

Túrázni tavasszal és ősszel jó, amikor bepótolunk mindent, ami kimaradt a nyárból. Hiszen 40 fokban mi sem a meredek emelkedőn szoktunk kapaszkodni felfelé, hogy fotózzuk a szép kilátást. Ilyenkor ősszel viszont, ha szép az idő, miért ne? A Badacsony lapos teteje bőven kínál kalandot az extrémebb túrát kedvelőknek, a kisgyermekes családoknak és az idősebbeknek egyaránt. Egész napos vagy 2-3 órás túrát is ajánlunk, amelynek megtekintése után meglepő, ha nem akarjuk a hegyen található pincék valamelyikében kipihenni a túrázós fáradalmakat.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Rózsakő

1/6

8261 Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor utca

Több Infó

Bármelyik túratípust is keressük, érdemes a Kisfaludy-forrás feletti parkolóból indulni. Na nem azért, mert lusták volnánk, hanem azért, mert a Badacsony túraútvonalain szó szerint el lehet veszni, így megspórolhatjuk a parkolóig való gyaloglást. Fontos tudnivaló, hogy a parkoló fizetős. Óránként 300-400 forintért hagyhatjuk itt az autónkat. A parkoló felett azonnal meg is pillantjuk az első, s talán a legismertebb látnivalót, a Szegedy Rózához köthető Rózsakövet. Minden napszakban ajánlott helyszín, leginkább azért, mert a kövön, pontosabban a környékbeli padokon üldögélve a Balaton vizének színváltozása tökéletesen nyomon követhető.

A Rózsakő egyben elágazási pont is: eldönthetjük, balra, a Bujdosók Lépcsője avagy jobbra, a Kisfaludy-kilátó felé vegyük-e az irányt. Csak a pontosság kedvéért: a Kisfaludy-kilátó bármelyik túraútvonalról elérhető, s az útvonalak mentén ezt többször táblák is jelzik, igaz, sajátságos módon, de erről majd bővebben később.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bujdosók lépcsője

2/6

8263 Badacsonytördemic, Badacsony-hegy

Több Infó

Bujdosók Lépcsője nagyobb kihívásnak ígérkezik, errefelé azoknak ajánlott menni, akik rendszeresen kardióznak, lévén a lépcsőzés megterheli a szívet, annak ellenére, hogy számos pihenőt iktattak be a 464 fokból álló lépcsősorba. Rejtett látnivaló még a rózsakői elágazásnál a lépcső felé vezető út jobb oldalán a Szent Korona emlékére állított mini emlékmű, ami valójában egy, a koronát formázó vaskeret, Szűz Máriával díszítve. Sajnos jelenleg elég rossz állapotban van, kicsit olyan, mintha nem lenne gazdája.

A lépcsősor felé vezető tördemici emelkedő megadja az alaphangot a kaptatáshoz. A lépcsők kezdetben nyílegyenesen tartanak felfelé, majd a híres kurucokról elnevezett pihenők egyikénél éles jobbkanyart vesznek. A Kéktúra útvonalához tartozó turistaút itt becsapósan tájékoztat: jobbra a lépcsőkön haladunk felfelé, míg balra – alig 3 méternyi távolságban a Badacsony-hegy saját bazaltorgonáit találjuk, amelyek kevésbé híresek, mint a Szent György-hegyen található társaik, ám hasonlóan látványosak.

A túraútvonalról letérve, szigorúan saját felelősségre egy kőfolyáson és egy ingókövön keresztül akár az orgonák tetejét is megmászhatjuk. Csak annak ajánlott, aki nem tériszonyos, illetve biztosan mozog a nagy kövek között! Esős, nedves időben ne próbálkozzunk ezzel a mutatvánnyal, de napsütéses időjárás esetén remek panoráma tárul elénk: balra a Balatont és Szigligetet, illetve a településen található Szentháromság-kápolna (avagy Rókarántói-kápolna) sziluettjét láthatjuk, míg jobbra a Szent György-hegy és a Tapolcai-medence egy része látható.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ranolder-kőkereszt

3/6

Címkék

Az útra visszatérve tovább haladhatunk a lépcső lábánál is jelzett Ranolder-kőkereszt felé. A hasonló nevű veszprémi püspök által 1857-ben állíttatott kereszt az ország egyik legismertebb emlékműve, s a világításnak köszönhetően a Badacsony-hegy egyik, éjszaka is jól beazonosítható pontja.

A nyári forróság helyett érdemes az őszi időpontot választani a túrára (s ez a Badacsony többi részére is igaz), lévén kevesebb a turista, s még a vaddisznók is jól el vannak látva makkokkal, így nem kell attól tartani, hogy összetűzésbe keveredünk velük.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Egry József-kilátó

4/6

A keresztet elhagyva – és maradva a kék jelzésen – a Badacsony Balaton felőli oldalán érhetjük el az Egry József-kilátóhelyet, ami bizonyos tekintetből jobb, mint a Kisfaludy-kilátó. Egyrészt a teljes balatoni panoráma élvezhető, másrészt semmilyen, a kilátóhoz tartozó „alkatrész” nem zavarja a kilátást. Fájó dolog – s ez a hegy egészére igaz – a szemeteskukák hiánya. A túra során bőven láttunk szétdobált PET-palackokat, fóliákat a hasonló helyeken, ami nem szép látvány, és az is örök rejtély, miért kell fába, kőbe vésni – aktuális – szerelmünk nevét, de tény, hogy ezekkel itt is ugyanúgy találkozunk, mint más népszerű túraútvonalakon.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kisfaludy-kilátó

5/6

8261 Badacsonytomaj, hegytető

Több Infó

Címkék

A kilátót elhagyva ismét választhatunk (táblák sajnos nem segítenek): a hegy tó felőli oldalán vagy hátat fordítva a Balatonnak, egyenesen a Kisfaludy-kilátó felé vesszük az irányt? Ha utóbbi mellett döntünk, meglepő élményben lehet részünk: az addig megszokott bazalt eltűnik, s a föld vörössé válik. Akárha egy erdővel borított külszíni bauxitbányában járnánk. Az út – elvileg – nyílegyenesen visz a legmagasabb kilátó felé, érintve két elágazást is, amelyek közül az egyiknél semmilyen jelzést nem találunk. Pontosabban egy, valaha talán jól elhelyezett táblát a kilátó helyzetéről, ami azonban mostanra már egyrészt nincs a helyén, másrészt a parkgondnokság mintegy véletlenszerűen elhelyezte egy romos pad mellett.

A következő elágazásnál egy szakadt, valaha szebb napokat látott menedékház (?) áll s néhány táblát, melyek közül kettő is a Ranolder-keresztet jelöli, egymáshoz képest 90 fokos eltéréssel. A Kisfaludy-kilátóról tájékoztató táblát most látjuk másodszor – edzett túrázók lévén nem esünk kétségbe, de akiben elvész az iránytű, hamar megzavarodhat, főleg, ha sötétedés közben talál ide.

A hegy teteje a Kisfaludy-kilátóé, amit a lombkoronák eltakarnak, így alig 10-15 méteres távolságból tűnik csak fel: az egyébiránt 18 méter magas kilátó szlogenje az „Egy jobb kilátásért”. A jó kilátás meg is valósul, de bármelyik irányba is nézzünk – a Balaton, a Tapolcai-medence, a Káli-medence – felé, a kilátó valamelyik részlete mindig belelóg a képbe. Kukákat itt sem találunk, de legalább akad két, a fákra rajzszöggel felerősített nejlonzsák.

Lefelé menet választhatjuk a rövidebb kék utat (pontosabban csak ezen indulhatunk el), ekkor néhány perc alatt a Rózsakőnél találjuk magunkat, de variálásképpen becsatlakozhatunk a piros jelzésre, amely egy kerülővel az általunk már tavasszal tárgyalt internáló táborhoz vezet, s útba ejti az egykori kőfejtőt is, a Tomaji bazaltbányát.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Merre induljunk?

6/6

Címkék

Látható, hogy a Badacsony úgy a kisgyermekes családoknak, mint az extrém túrázóknak biztosít lehetőséget. Lássuk, merre is vegyük az irányt, ha lefárasztanánk magunkat!

Bazalt körút

A Bazalt Körútnak keresztelt túraútvonal a borrajongók között jól ismert Istvándy Gergő fejéből pattant ki némi helytörténeti kutakodás során. Elsősorban azoknak javasolt, akik nemcsak a természetért, hanem a kulturális látnivalókért is rajonganak. Az Istvándy Borműhelyből indul, s ott is ér véget, közbeiktatva borkóstolást, borzongást és bámészkodást. Az egykori tábortól a kőfejtőig vezető bazaltlépcső és a bányabéli kőemberek felejthetetlen élményt nyújtanak.

 • Nehézségi fokozat: közepes
 • Hossz: 10 km
 • Időtartam: 3,5-4 óra

Kulturális séta

Aki csak a kulturális látnivalókra kíváncsi, az nyugodtan átugorhatja ezeket a stációkat, s rögtön, már a Rózsakőtől a Szent István-kápolna vagy II. János Pál pápa szabadtéri szentélye, illetve a Klastrom-kút felé veheti az irányt.

 • Nehézségi fokozat: könnyű
 • Hossz: 2 km
 • Időtartam: 30 perc

Kuruc-körút

A Kuruc-körút egyszerűen csak körbe visz a Badacsony szélén, minimális, könnyen leküzdhető szintemelkedéssel. Ha kevés az időnk, érdemes ezt választani, itt is remek kilátópontot találunk.

 • Nehézségi fokozat: könnyű
 • Hossz: 8 km
 • Időtartam: 3-3,5 óra

„We Love Balaton-körút”

Ha a kalandot keressük és mindent látni szeretnénk, akkor mindezek, a szerkesztőség által lejárt útvonalak összefésülését javasoljuk: a Bazalt Körút-Bujdosók Lépcsője duó Ranolder-kőkereszt kitérővel és kilátós szalonnasütéssel (van kijelölt tűzrakóhely). Igazán bevállalós túrázók ennek szürkületkor vágnak neki, mert ez az elhagyatott kőépületek felkeresésével garantált lesz a Twin Peaks-hangulat a Balaton-felvidéken.

 • Nehézségi fokozat: nehéz
 • Hossz: 13-14 km
 • Időtartam: 5-6 óra

Hasonló tartalmak

Admin mode