strand & sport

szerkesztés

A napozóstégtől a menő játszótérig – 2021 nyarára megújulnak a balatoni strandok

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2021. 03. 22. 9:42

Járvány ide vagy oda, a nagy balatoni strandfejlesztések a holt szezonban sem álltak le. Arra készül a térség, hogy nyáron visszatérnek a turisták. Sok strandnak bővült az infrastruktúrája, a szolgáltatási oldala, sok új funkciót használhatnak majd a fürdőzők, ha a járványügyi helyzet engedi. Ezek közül szemezgettünk.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Balatonföldvár Nyugati strand

1/7

8623 Balatonföldvár, Kwassay sétány

Több Infó

Címkék

Az utóbbi években alaposan megújult Földvár Nyugati strandja, amit 150 millió forintos uniós támogatásból renováltak. A ráncfelvarrás részeként jegypénztárt (beléptetőrendszerrel), elsősegélynyújtó-helyiséget, új vizesblokkokat, öltözőket alakítottak ki, megújult a zöldfelület, új sétányok és játszóterek létesültek, padokat, kukákat, biciklitárolókat helyeztek ki. A Nyugati mellett a Keleti strandon is folytatódnak idén a fejlesztések: új lépcsős lejárókat, egységes megjelenésű információs táblákat telepítenek, már felújították a vizesblokkokat és a beltéri öltözőket, családbarát vécét, baba-mama szobát alakítottak ki, valamint öltözőkabinokat építettek. A projekt nem áll le, újabb 60 millió forintból bővül a két strand repertoárja. Felmerült korábban, hogy a Nyugati strandot megszüntetik a tervezett új földvári kikötő miatt, de Holovits Huba polgármester szerint ez nem igaz, sőt a strand szabadstrand lesz, a kikötő építője pedig fövenyt is létesít a parton.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Brázay strand

2/7

Balatonfüred, Aranyhíd sétány

Címkék

Az Esterházy strand melletti területet megvásárolta a füredi önkormányzat még tavaly, és a 8000 négyzetméteres területet idénre bekapcsolják a város vérkeringésébe (820 millió forintba került a telek, zömét hitelből finanszírozzák). A területet parkosítja a város, úgy, hogy még a szomszédos, a Balatonfüredi Horgászegyesület tulajdonában álló 5100 négyzetméteres, valamint a Brázay strand 6100 négyzetméteres területével egybenyitja. Erre nagy szüksége van a városnak, hisz Füreden az utóbbi évekig nyáron alig lehetett ingyen lejutni a vízpartra, annyira beépült (a két nagyobb strand is fizetős). A város februárban közölte, hogy a parkosítás és a sétányépítés mellett látvány-csónakkikötőt” (akármit jelentsen is ez) és kölcsönzőt is létesítenek, valamint speciális tornaeszközök, kreatív fövenypart, tematikus játszótér, lengőhinták és egyedi kialakítású panorámastég is helyet kapnak a parton. Építenek még egy halsütődét és egy éttermet nyilvános vécével. A kivágott fákat pótolják, a nádast nem irtják ki.

Örvényes – Platán (Vadkacsa) szabadstrand

3/7

Az északi part egyik utolsó szabadstrandjára szinte rá se lehet már ismerni, annyira átalakult. Több ütemben újították fel 2019 óta a strandot, összesen mintegy 300 millió forintból. Először új játszóteret és fövenyes gyereköblöt alakítottak ki, felújították a sportpályát. Később két úszóstéget vásároltak, amik növelhetik a vízbe jutás felületét, ugyanis a strandot védett nádasok szegélyezik. Ehhez jött a wifiszolgáltatás és a webkamera. A legnagyobb, 217 millió forintos projektben teljesen új fogadóépületet kapott a strand (egyesek tartanak tőle, hogy – az új beléptetőkapuból is következtetve – előbb-utóbb fizetőssé válik a fürdőhely), amiben megtalálható egy korszerű vizesblokk, gyümölcs- és strandcikkárus, büfé és egészségügyi szoba. A Balatontipp cikke szerint napozóteraszt is kialakítottak a tetőn, az épületbe pedig egy szauna is került. Az épület előtti teret is rendezték, normális, burkolt parkolók épültek. Ráadásul a strand területét is sikerült növelni, a horgászkikötő felé. Ha minden jól megy, a strand és a büfé is májusban nyit.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szigligeti strand

4/7

8264 Szigliget, Soponyai út, hrsz. 887/2

Több Infó

Címkék

Szinte minden évben van fejlesztés Szigliget strandján, ami az egyik legszínvonalasabbá vált a Balaton partján, sőt télen szaunával és korcsolyapályával is használható. Tavaly bővítették a játszóterét és az öntözőrendszerét, gyepszőnyeget fektettek le, kicserélték a parti lépcsőket, mozgáskorlátozottakat segítő beemelőrendszert helyeztek ki és téliesítették a vizesblokkokat, így idén nyáron megújult strand várja a napozókat és a csobbanókat. Idén a falu fő projektje a vár felújításának befejezése volt, de azért a strand fejlesztését sem állították le a Veol cikke szerint.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balatonedericsi strand

5/7

8312 Balatonederics, Névtelen út a campingtől

Több Infó

Címkék

A megyehatáron fekvő falu strandját 30 millió forintos pályázati pénzből tuningolják fel. A Veol cikke szerint korszerűsítik a vizesblokkokat (a mozgáskorlátozott-illemhellyel együtt), két új, széles lépcsőt tesznek a vízbe, fákat ültetnek, kültéri zuhanyzókat, digitális kijelzőt létesítenek majd. A kabinsort modernizálják, új beléptetőrendszert telepítenek, kiépítik az ingyenes wifit, árnyékolókat helyeznek ki a dinamikusan fejlődő strandon.

Gyenesdiás – Diási Játékstrand

6/7

Az év elején harangozták be, hogy Gyenesdiás mekkorát fog idén fejlődni: megújul a Talabér (Bujtor-Osvald)-féle vízimalom, a szálláshelyek és a vendéglátóhelyek egy része, a Lőtér klubépülete, a Nagymező környéke és – ami cikkünk szempontjából a legfontosabb – a strandok. A Diási Játékstrandon megújul a beléptetőrendszer, és új jegykiadó automatát szerelnek fel, sőt még értékmegőrzőt is telepítenek. A Gyenesi Lidóstrandon több lesz a pad, az árnyékoló, az értékmegőrző, és egy órát is kihelyeznek.

Keszthely – Szigetfürdő és Városi strand

7/7

290 millió forintot pumpálnak a keszthelyi Városi strand ráncfelvarrásába idén. Nagy Bálint polgármester elmondta, nem a térkövezés a céljuk, hanem az értelmes felújítások. Megújul például a hátsó bejáratnál lévő fogadóépület, amiben helyet kap majd pénztár, elsősegélyhely, vizesblokk, akadálymentes vécé, tárolók és ajándékbolt is. Ehhez jön a kerékpártároló, egy vízparti stég, illetve „a vízre telepített különböző attrakcionális elemek”. Megújul a strand közepén lévő épület is, ahova baba-mama szoba, gyermekjátszó és animációs helyiség, családbarát öltözőkabinok, strandkönyvtár és a vízimentők pihenőhelye kerül. A sportpályák vizesblokkot kapnak, bővül a napelemes rendszer is. A másik két keszthelyi strandon is lesz pár apró fejlesztés a TV Keszthely szerint: a Libás strandon a vizesblokkokat, a Helikon strandon a bejárati fogadóhelyet újítják fel május 31-ig.

Tízmilliók strandfejlesztésre

A Balatontipp írt arról tavaly novemberben, hogy a Kisfaludy Program 4. strandfejlesztési pályázatán 28 balatoni település 61 strandja kapott egyenként 10 és 30 millió forint közötti állami támogatást. Az egyik feltétel az volt, hogy a pályázóknak olyan családbarát elemeket kell megvalósítaniuk, mint a baba-mama szoba és a családi vizesblokk. Fontos volt még, hogy a strandok javítsák a vízbe jutást, a közlekedést, az arculatot, az öltözők és a kültéri elemek állapotát, a tájékoztató felületeket. Nem mellékes követelmény, hogy a szabadstrandokat a 3 éves fenntartási időszak végéig nem lehet fizetőssé tenni. A déli parton 13 önkormányzat kap támogatást (többek közt Balatonboglár, Balatonszárszó, Balatonföldvár, Zamárdi és Siófok), aminek egy pozitív hozadéka, hogy az összes boglári strand ingyenessé válik.

Hasonló tartalmak

Admin mode