látnivalók & kultúra

szerkesztés

Tíz eldugott, de annál varázslatosabb balatoni hely őszre

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2018. 09. 04. 12:45

Őszre eltűnik a tömeg a Balatonról, meghittebbé és csendesebbé válik a tó környéke. De ha még nagyobb nyugalmat szeretnénk, akkor érdemes felkeresni e tíz varázslatos hely valamelyikét. Íme egy tizes lista a béke és nyugalom megszállottainak könyvtárral, templommal, rommal és kilátóval.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Ciszterci Műemlékkönyvtár

1/10

8420 Zirc, Rákóczi tér 1.

Több Infó

Zirc eleve megér egy estet, na meg egy napot is, hisz a ciszterci rend varázslatos dolgokat hozott itt létre. Persze nemcsak az apátsági sörre gondolunk, hanem az apátságra, templomra, romkertre és az arborétumra is. A bibliofileknek pedig kötelező látnivaló az apátság könyvtára, melyet vezetéssel lehet megtekinteni. 65 ezer példány, ebből 70 ősnyomtatvány és 300 antik könyv sorakozik a polcokon, az ember meg beleborzong az első fuvallatba, hisz lehet, hogy maga a történelem lehelt ránk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Noszlopy Gáspár-kilátó

2/10

8247 Hidegkút, Recsek-hegy

Több Infó

Címkék

Az elbukott 1848-as szabadságharc egyik hőséről elnevezett kilátó 400 méter magasan található, sőt uralkodik a táj felett. Várpalotától Fonyódig belátni innen mindent, közte a hatalmas füredi erdőséget is. Már maga Hidegkút egy tündéri kis zsákfalu, megéri itt is tenni egy sétát, mielőtt nekivágunk a kilátóhoz vezető túrának.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Szent András-templomrom

3/10

8295 Taliándörögd, Béke utca

Több Infó

Címkék

Tényleg a semmi közepén, de mégis a történelem karjaiban érezhetjük magunkat, ha elautózunk a Kapolcs feletti községbe. Pontosabban a község mellé, ugyanis itt található az Árpád-kori templomrom, melyet gondosan leromboltak, ennek ellenére több fala a mai napig áll a pusztaságban. Borúsabb, szelesebb napokon érdemes ide eljönni, akkor tényleg úgy érzi az ember, mintha valami időviharban lenne. Ha már a faluban vagyunk, érdemes megnézni a ma már nem működő, de műemlék Űrtávközlési Állomást, melytől egy ufó-hívőnek biztos borsódzik a háta.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fekete-hegy

4/10

8274 Köveskál, Fekete-hegy

Több Infó

A Káli-medence gasztrofalujaként elhíresült Köveskál felett található a Fekete-hegy, melyet a faluból a sárga háromszög turistajelzésen lehet megközelíteni. Abszolút családbarát túraútvonal, a tetején pedig egy kilátóra mászhatunk fel és tekinthetünk körbe a komplett medencén. De a legcsodásabb természeti látnivalók azok a hegyteteji tavak, melyek keletkezése máig rejtély, ellenben mégis szürreális, hogy nem a völgyben, hanem a hegyen találjuk. Aszályos időben kevésbé érdemes a tavak miatt feljönni, ugyanis ingadozó a vízszintjük, egy esősebb időszak után mutatják a legszebb arcukat.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Gulács

5/10

8284 Nemesgulács, Gulács

Több Infó

Ha az átlagembernek azt mondjuk tanúhegy, zömük egyből rávágja: Badacsony! Esetleg még a Somló vagy a Szent György-hegy van benne a köztudatban, pedig egész tetszetős kupac exvulkán létezik a Tapolcai-medencében: a Tóti-hegy, a Csobánc, a Hegyesd, a Haláp, na meg a Gulács. Ide azért érdemes felmászni, mert a vége roppant meredek és kalandos, el lehet tévedni, de az erdős hegytetőről itt-ott olyan kilátás nyílik, hogy az embernek leesik az álla.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Sümegi plébániatemplom

6/10

8330 Sümeg, Bíró Márton utca 3.

Több Infó

Címkék

Ha mond neked valamit Franz Anton Maulbertsch neve, ha pedig nem mond, akkor is érdemes ellátogatni a sümegi plébániatemplomba, ahol megtekinthető a "magyar Sixtus". A helyiek ugyanis - némi túlzással - azt állítják, hogy a barokk freskófestő egész templomot beborító, Mária Terézia uralkodásának elején elkészült remekműve versenyre kelhet a római Sixtus-kápolnával is. Mielőtt tátott szájjal kezdjük bámulni a mennyezetet és Krisztus mennybemenetelét, érdemes itt is megnézni a festményeket egyenként, hogy felkészültek legyünk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Rezi vár és tanösvény

7/10

8373 Rezi, Meleg-hegy

Több Infó

Címkék

Hadászati értéke ugyan mindig is elhanyagolható volt - amit jól jelez, hány sikeres ostroma és tulajdonosa volt -, de mégis éltek-haltak a Zala megyei Rezi váráért a bárók és főurak. Az 1200-as években épült kis erőd "karrierje" még az 1600-as évek előtt véget ért, azóta mindenki romként hivatkozik rá, pedig egy ideig a tehetős Festeticsek birtokában is volt. A ezredfordulón hozták rendbe, azóta látogatható a 427 méteres ormon nyugvó vár.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kőszikla-szurdok

8/10

8821 Nagybakónak, Kőszikla-szurdok (Kicikla)

Több Infó

Majdnem Nagykanizsáig kell eljutni azért az élményért, amelyért bőven megéri egy órát autózni Keszthelyről. Egy rendkívüli flórával megáldott része ez a Zalai-dombságnak, ahol ráadásul egy izgalmas túraútvonalon mehetünk végig, akár idegenvezetéssel is. A túra csúcsa, hogy létrázni is kell, hátránya, hogy eső után balesetveszélyes az agyagos talaj miatt, ekkor jobb elkerülni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szent László kolostorromja - Somogyvár

9/10

A Dunántúl egyik fontos települése Somogyvár, ahol már Koppány vezér is székelt, majd Szent László itt alapította meg a Szent Egyed kolostort (ezért is van a nemzeti emlékhely a királyról elnevezve). A török időkig a térség egyik vallási, közigazgatási és szellemi központja volt, de az isztambuli hordák kifosztották és lerombolták. Rezihez hasonlóan a bencés kolostor sem épült újra. Azonban az ásatások mindent előhoztak a föld mélyéről, manapság pedig kiépített látogatóközpont várja a történelemre szomjazókat. A településen egyébként a Széchenyiek egy mutatós kastélya is megtekinthető.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Töreki tavak tanösvény

10/10

8600 Siófok, Töreki utca

Több Infó

Két éve zöld pokolként írtuk le a Siófok melletti eldugott tanösvényt, no nem azért, mert annyira rossz hely lenne. A tóláncolat egy természeti ősparadicsom, ahol csend és nyugalom honol, amely alig hihető annak fényében, hogy Siófok egyik városrészéről beszélünk. A tanösvény végig a tavak mentén halad, még egy kisebb kilátóba is felmászhatunk az utunk során, hogy madárszemszögből letekintsünk a tóláncolatra. Ha a romlatlan anyatermészetre szomjazunk, itt a helyünk.

Hasonló tartalmak

Admin mode