Falubuli sok van, jó-rossz programokkal, zsákban futással és lepényevéssel. De létezik olyan, ahol a bortól a kultúrprogramig mindent magas szintre lőttek be. Ez a Kálibuli Köveskálon: lángos helyett ibolyakrém leves a Káli Art Innből, kannás fröccs helyett Laposa, Homola, Pálffy és Villa Tolnay, Hajmási Péter helyett Weiler Péterrel. Gyertek bulizni június 21-én.

Abban igazán nincs meglepő, ha a Balaton környékén, pláne a Káli-medencében egyre több faluban nyit ki egy minőségi étterem, színvonalas pince, vagy vendégház. De arra mostanáig sem találtuk meg a választ, hogy Köveskálon hogyan sikerült pár száz méterre bezsuppolni annyi színvonalas helyet, ami egy nagyvárosnak is a becsületére válna.

A Kővirág Panzió és Étterem, a Káli Art Inn, a Miakő, a Pálffy pince és a Káli Kövek borászat külön-külön is elég erősek. A Kővirág minőségi házi kosztja régóta népszerű, a Káli Art Inn romantikus fogadó hangulatát külföldön is szeretik, a Miakő új, de gyorsan híre ment a konyhájának. A két borászat pedig szintén elég jó nevet szerezett magának, a környék dűlőiről szüretelt boraikkal.

Ennél már csak az lehetne jobb, ha ezek a helyek összefognának, és csinálnának egy nagy közös bulit, ahol mindegyikük kifőzi, kitölti a konyha meg a pince legjavát. És pontosan ez is fog történni június 21-én. A Kálibuli elnevezésű rendezvényen mindenki odateszi magát. Sőt, a két köveskáli pincén kívül még 10 másik balatoni borászat is hozza a palackjait. Mindez a Nagyon Balaton programsorozat részeként.

A három étterem mindegyike saját menüvel készül. Ebben olyan hagyományos ételek is lesznek, mint a Miakő Pékné malaccsülke, és a Kővirág mangalica tarjája. De a Káli Art Inn-ben ibolyakrém leves is készül, desszertnek pedig a Miakő káli zserbóját ajánljuk. Valamint Mautner Zsófia gasztrobloggert, aki a helyszínen tart eligazítást azoknak a gasztrofanoknak, akik nem csak enni szeretnek, hanem főzni is.

Bornak válasszatok mondjuk rizlinget, ebben a Pálffy és a Káli Kövek is erős. Esetleg Pálffyék furmintját, ami nem egy nagyon gyakori bor ezen a környéken, vagy a Káli Kövek dűlőszelektált borait. Ezekhez inkább Herczeg Ágnes borszakértőt ajánljuk, akinek előadása szintén a program része a Káli Bulin. A köveskáli pincék mellett főleg Badacsony környékéről jönnek borászok, például Laposáék, Bakó Ambrus és a Villa Tolnay, de Paloznakról a Homola Pince is érkezik a 100% borokkal.

A köveskáliak a kultúrprogramban is az operett-mazsorett szint fölé lőttek. A fő attrakció Weiler Péter kiállítása lesz a köveskáli buszmegálló épületében, szemben a Miakővel. Weiler Péter médiaszakember és mellette festő: Route ’71 című kiállításának képein azokat a tipikus, kicsit lepattant balatoni hangulatokat festette meg, amiket sokan szeretettel őrizgetnek magukban az elmúlt 20-30 évből, még ha a valóságban talán inkább pont szabadulnánk tőlük.

Weiler mellett a másik sztárigazolás Nyáry Krisztián, akinek a Facebookot egy időben teljesen elöntő posztjai sokakhoz hozták közel az irodalomkönyvek steril költőit. Nyáry Krisztián Köveskálon is nagy művészeink szerelmi életéből idézget, ezúttal a Balatonhoz kötődő love storykból válogatva.