A pünkösdi hosszú hétvégét érdemes kihasználni egy kis kikapcsolódásra, amit egy balatoni túrával, egy környékbeli kastély felfedezésével vagy egy hangulatos kávézó látogatásával tovább színesíthettek. A tavasz az egyik legszebb időszak a Balatonnál, amikor kicsit eltávolodhattok a hétköznapok zajától. Gyűjtésünkben többféle programot is ajánlunk nektek.

Kiránduljatok egyet a környéken!

Egy kis extra készülés után biztosan nem állhat utatokba az időjárás, szóval bátran ejtsetek útba egy tanösvényt, csúcsot, kilátót, vagy fedezzétek fel egy falu történetét! Bármelyikre szavaztok, a természet közelsége, a fák, a madárcsicsergés és a friss levegő garantáltan segít kiszakadni a mókuskerékből és feltölteni az energiakészleteket. Ha gyerekekkel töltitek a hétvégét, akkor sem kell elvetnetek az ötletet: 5 olyan útvonalat is ajánlunk, ahová a legkisebbekkel is elindulhattok.

Bringára fel!

A Balaton körüli bringahálózatban az a legjobb, hogy mindenki megtalálhatja a számára legtökéletesebb szakaszt. A könnyen teljesíthető, kiszámítható útvonalakra, a nagyobb távokra és a kihívást jelentő, komplex túrákra is találhattok opciót. Idén több újdonságról is olvashattatok már, például a Balatoni Bringakör alternatívájaként a KalandKörről és a Kis-Balaton új szakaszáról. Akik a tekerés egy új műfajával szeretnének megismerkedni, azoknak a terepbringázás, azaz a „gravelezés” tökéletes lehetőség, amit mi is kipróbáltunk már.

Járjatok be egy kastélyt!

Különleges időutazásban lehet részetek, ha egy kastélyt is célba vesztek. A barokk stílusú keszthelyi Festetics-kastély és a sümegi Püspöki Palota, a neogótikus Nádasdy-kastély vagy a dégi klasszicista Festetics-kastély mind tökéletes helyszínt nyújtanak ahhoz, hogy felfedezzétek a lenyűgöző termeket vagy a csodálatos parkot. A régi kor szellemét idéző berendezések segítenek elképzelni, hogy milyen lehetett az élet ezekben a különleges épületekben.

Kóstoljatok valami újat!

Múlt pénteken 11. alkalommal választották meg a Balaton Fagyiját. A balatoni mámor névre keresztelt dió-füge párost némi borral is kiegészítették, amit Balatongyörökön, a Promenád Kávéházban tudtok megkóstolni, de a különdíjas ízeket se hagyjátok ki, ha a környéken jártok. Balatonfüreden a Bagaméri Fagylaltozó fűszeres nyári estjét, Veszprémben a Füge Fagyiudvar és Kávézó pestós ricotta fügével alkotását, Balatonmáriafürdőn pedig a Pingvin Fagyizó csudijó Balatonját is kipróbálhatjátok.

Töltődjetek fel egy finom fekete mellett!

Bármerre jártok, egy kis frissítőre mindig érdemes megállni, amit összeköthettek más programmal is. Tihanyban az Apátsági Rege Cukrászda már egy állandóan változó digitális kiállítótérként is működik. A balatonakarattyai magasparton a Rusty Coffee Box ajánlata „egy kávé kettesben a Balatonnal”, amit vasárnap laza ütemekkel is kiegészítenek, de például a fonyódi Kripta-villában is van lehetőségetek kávét kortyolni, ahol – az elnevezéshez illően – a hely bizarr történetével is megismerkedhettek.

A pünkösdi hosszú hétvégén rengeteg program vár még, amik közül itt válogattunk össze 11-et.

Ha vonattal készültök a Balatonhoz, csekkoljátok MÁV-VOLÁN-csoport előszezoni menetrendjét! A kiemelt vonalakon kötelező helyjegyet váltanotok, a részleteket itt találjátok.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék