A Sipos Borház májusban büszkén mutatta be a közönségnek a Badacsony első ginjét, amely lenyűgöző mind külsőleg, mind az ízét tekintve. Hagyományos, ugyanakkor újító, izgalmas ízvilágú és igazán különleges ital született, amely biztosan mindenkit levesz majd a lábáról.

A Sipos Badacsony Gin egyszerre friss és markáns, amiben először a citrusos jegyek érvényesülnek, bár nincs benne semmilyen citrusféle, de erről később esik majd szó. Emellett a gyógynövények és fűszerek tökéletes kombinációja nyújt komplex ízélményt. Hol a szegfűszeg, hol a koriander, hol a különböző fajta különleges borsok ízei kerülnek előtérbe. Elegáns és formabontó, újító és klasszikus egyszerre.

Egy jó gin hozzávalói: szív, szakmai tudás és alázat

A helyszínen, Badacsonyörsön találkoztunk Pavlicsek Csaba ginmesterrel, a Pavlinkum, vagyis kísérleti párlatmanufaktúra tulajdonosával, aki ugyan a féltve őrzött receptet nem árulta el, de mesélt a születés körülményeiről. Csaba a whiskey és pálinka világából érkezett, évekig foglalkozott receptek fejlesztésével, és munkásságát a szakma is elismerte, hiszen számos nemzetközi és hazai díjat nyert már, sőt iskolájában sorra neveli ki a jövő szeszipari szakembereit. Londonban, amikor a világ legjobb éttermében dolgozott, akkor találkozott Heston Blumenthal séf szellemiségével, az általa képviselt irány nagyon megtetszett neki, így alaposabban elkezdte vizsgálni és kutatni az alapanyagokat.

„Szakmai tudás, alázat és szív kell ahhoz, hogy egy igazán jó gin megszülethessen. Paizs Máté, aki régi iskolatársam volt, és Balázs (dr. Sipos Balázs Tihamér, a Sipos Borászat tulajdonosa – a szerk.) december környékén keresett meg engem a perkátai főzdémben. Akkor vázolták fel, hogy szeretnének egy saját, személyre szabott gint. Ebben a műfajban minden egyes pillanatnak megvan a maga szerepe és fontossága, ezért többféle variációval kísérleteztünk, amelyek végül olyan jól sikerültek, hogy nehéz volt kiválasztani a befutó receptúrát” – meséli Csaba.

Más, mint a többi – egy igazi egyéniség

Túl mertek lépni a megszokott kliséken, és így született meg a Sipos Badacsony Gin, amely ugyan citrusos jegyeket képvisel, mégsem tartalmaz semmilyen citrusfélét. A különböző növények kombinációja, például az eukaliptuszlevél, angelikagyökér és különféle borsok megfelelő aránya és áztatási módja az, ami meghatározza az ízvilágot, és elérték azt is, hogy akár hosszabb idő elteltével sem változik a minősége. Az sem titok, hogy már kísérleteznek a következő közös italukkal, amelyet a balatoni régió alapanyagai határoznak majd meg. Mindenesetre mi kíváncsian várjuk.

Dr. Sipos Balázs Tihamér a bemutató alkalmával saját pincéjében mesélt arról, hogy számára egy álom vált valóra, hiszen maga is nagyon szereti a gint, és nagyon szeretett volna egy sajátot a piacra dobni.

Ebben az álomban többen támogatták őt, akiket az első számozott palackokkal ajándékozott meg a bemutatón, köztük feleségét, dr. Dankó Dórát.

Paizs Máté, akivel az egész ötlet megszületett a fejükben, Pavlicsek Csaba, a ginmester, illetve Micheller Evelin, aki szintén sokat segített, hogy megszülethessen a Sipos Gin, szintén ajándékba kapott egy-egy számozott palackot, amelyből egyébként összesen 800 darab készült.

Don’t panic! – Bazalt, csokoládé és az elmaradhatatlan filmes utalás

A kóstolón az italokat bazaltköves dekorációk társaságában kóstolhattuk, különböző tonikokkal. Számunkra a Balatonic fekete kupakos verziójával volt a legütősebb a Sipos Gin. A bazalt nem véletlen, nemcsak a Badacsony közelsége miatt került az asztalokra, hanem a gin készítésénél is fontos szerep jutott neki, hiszen bazaltkövön áztatták az italt.

Mellé ginhez passzoló csokoládékat is kínáltak Mlinkó Melinda csokoládéműhelyéből mangós-fehér csokis, illetve málnás-étcsokis ízekben, amelyek nagyon jó társai voltak a Sipos Badacsony Ginnek.

A borászat által használt szürkebarát-figura ezen a palackon is megjelenik. A Dont panic! felirat pedig egy újabb filmes utalás, ami szintén visszatérő elem náluk. Ezúttal a Galaxis útikalauz stopposoknak című filmből érkezett a „kiszólás”, amiben az élet értelmére 42 válasz születik, éppen úgy, mint a Sipos Badacsony Gin 42%-os alkoholtartalma.

Tematikus szobák és mesés panoráma

A Sipos Borházban szállást is találhatunk, a földszinten 4 szobával, az emeleten 3 db konyhás apartmannal, amelyek mindegyike tematikus elnevezést kapott: például Rózsakő, Kéknyelű.

Az udvaron szuper játszótér várja a gyerekeket, a felnőtteket pedig szauna és jakuzzi, ahonnan pont a Badacsony csücskénél lebukó napot láthatjuk. Nagyon giccsesnek tűnő kép, de tényleg így van, egyszerűen lehetetlen betelni a látvánnyal.

A szálláshoz svédasztalos reggeli is tartozik, de ha csak betérünk hozzájuk egy-egy borkóstoló alkalmával, akkor is remek, házi készítésű krémeket, kiváló környékbeli sajtokat, saját disznóvágásból származó házi húsos tálat szalámival és tepertővel, helyben sütött friss pékárut kóstolhatunk. Mindemellett természetesen gyümölcs, müzli, kávé és meleg reggeli, például tükörtojás és sült kolbászkák is szerepelnek a kínálatban.

Rendezvények és események

A Sipos Borház hangulatos kertje és panorámás teraszai 70-80 fős vagy akár kisebb családi rendezvényeknek, esküvői helyszínnek is kiváló. Egyszerre elegáns és laza, a panoráma és a környezet is garantálja, hogy egy mesés esemény emlékével távozunk majd.

Emellett olyan kemencés ételek, mint a sült kacsacomb és kemencés csülök társaságában borvacsorákat, borkóstolókat is tartanak előre egyeztetett időpontban, illetve a Facebook-oldaluk eseményei között is találunk remek programokat.

A Sipos Badacsony Gint megrendelhetjük a Sipos Borház webshopjából, illetve hamarosan a Balaton környéki, valamint budapesti éttermek és bárok kínálatában is elérhető lesz.

ELÉRHETŐSÉG

Sipos Borház és Vendégház

8257 Badacsonytomaj, Szőlő út 23.

(Borítókép: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Címkék