Egy éves munka után idén év végén jelenik meg a Nagy Káli Könyv alkotónak újabb kötete, a Szentgyörgyhegy Könyv.

Hosszú munkafolyamat után jelent meg tavaly ősszel Bojár Iván és Darabos György közös albuma, a Nagy Káli Könyv. A közös rajongásuk a Káli-medence tájaiért és varázsáért volt a kiindulópont ebben a kilenc éves projektben, a végeredmény pedig egy impozáns méretű és művészi igényű könyv lett rengeteg jó sztorival és érdekes helyi arcokkal. A projekt "műveleti központja" Bojár Iván Szent György-hegyi háza volt, amely már 25 éve megvan. Szinte adta magát a folytatás.

Egy éve kezdődött a Szent György-hegyi kutatómunka, amely során a környék tájait, embereit és szimbolikus házait kereste fel a szerző, Bojár Iván. A Káli-medencéről szóló könyv után hasonlóan látványos kötetet ígérnek, ezúttal azonban nemcsak Darabos György munkái, hanem több helyi fotós képeit is felhasználják majd.

Eddig önálló monográfia vagy hasonló méretű turisztikai kiadvány még sosem készült a hegyről, pedig nem véletlen, hogy Bojár és a többi alkotó ezt a területet választották: a Káli-medencéhez hasonlóan a Szent György-hegy is tartogat olyan népépítészeti, geológiai és tájszépségi csodákat, amelyek érdemessé teszik különálló bemutatásra. (Arról, hogy turisztikai szempontból mi lehet a Szent György-hegy jövője, mi is részletes cikkben foglalkoztunk nyáron.)

A munka végeredménye egy több, mint 300 oldalas, korántsem szimpla fényképalbum, a Szentgyörgyhegy Könyv lett, ami ugyan oldalszámra elmarad a Nagy Káli Könyvtől, de méretre ugyanakkora lesz, tartalmilag pedig ugyanazt az elvet követi, hogy a könyvek sorozatként működjenek. Külön jelenik meg angolul és magyarul, bár a kiadásig még picit várnunk kell: valamikor 2016 végétől lesz kapható. A könyv címe nem elírás: Bojár Iván kifejezetten a hegy régi nevét szerette volna adni az albumnak.