Idén már nem használhatjuk a Balaton Mixet, a hajókra és vonatokra egyaránt érvényes jegyet.

Végigbumlizás a Balatonig

A Balaton Mixet 2004-ben vezették be a MÁV és a Balatoni Hajózási Zrt. koprodukciójaként először csak a főszezonban, később pedig az elő- és utószezonban is. A felnőtteknek 3800, gyermekeknek 1570 forintos jeggyel három napig annyit lehetett utazni tó körüli vonatokon és a balatoni hajókon, amennyit csak akartunk, de a későbbiekben hétnapos variáns is született. Tavaly pedig a Nyitott Balaton programsorozat idején egy napnyi ingyenes ráadást kaptak a jeggyel rendelkezők. A megoldás alapvetően a főszezon idején jelentett kifejezetten előnyös lehetőséget, 2005-ben például így reklámozták:

„Három napig [...] lehet korlátlanul sínen és vízen utazni az állami vasúttársaság és a Balatoni hajózási Rt. közös Balaton Mix jegyével. Praktikus megoldás a Budapest-Déliből 6 óra 20 perckor induló vonat, amellyel utazva még a tűző napsütés előtt kifekhetünk a vízpartra - Fonyódon. [...] De ne feledkezzünk meg az ország egyéb tájairól a Balaton déli partjára igyekvő vonatokról sem: Pécsről 7.09 órakor indul a balatoni járat Fonyódon (érkezés 9 óra 47 perckor) át Keszthelyre (10.49), illetve Siófokra (10.58). A miskolci indulás 6 óra 20 perckor esedékes, a Keletin (8.47) át érkezés Balatonszentgyörgyre 12 óra 18 perckor. Debrecenből (5.13) Nyíregyháza (6.00)-Miskolcon (7.30) át a Keleti (9.52) érintésével bumlizhatunk végig a déli parton, egészen Keszthelyig (13.51). De a lényeg: legfeljebb egy közvetlen átszállással az ország más távoli pontjairól is eljuthatunk a magyar tengerhez. (Indóház)

Minimális utasszám, panaszkodó pénztárosok

Tizenhárom év után azonban a megszüntetés mellett döntöttek a vállalatok. Megkeresésünkre válaszolva – hasonlóan más oldalakhoz – mi is megkaptuk a Bahart azonos szövegű válaszlevelét, amelyben a következőkkel indokolták a megszüntetést: Minimális volt azoknak az utazóknak a száma, akik a keretnek megfelelően folyamatosan a menetrendi hajóval utaztak volna adott napon a vonatjegyük mellett. Ezért döntöttünk arról, hogy ezt a szabadon választott kedvezményrendszert nem működtetik a felek a továbbiakban. A MÁV visszajelzései alapján alapvetően a náluk vonatjegyet váltók éltek nagyobb számban utána a kedvezményes hajójegy vásárlás lehetőségével, fordítva azonban nem működött a rendszer.” A vasúttársaság visszajelzéseiről azonban eddig csak a Bahart tud, hiszen a MÁV eddig nem adott ki nyilatkozatot az ügyben, a megkeresésünkre mi is türelmet kérő választ kaptunk.

A megszüntetés mögött álló indokokat firtatva több magyarázat is született. A HVG például azt írja, hogy „a megszüntetés mögött legfőbb érvként a vasúttársaság dolgozóinak panaszkodása állhatott, a pénztárosokat egész egyszerűen idegesítette, hogy nem tudják, hogyan kell a jegyet kiadni”. Hozzátették azt is, hogy „hallottunk olyan esetről, hogy még a kelenföldi jegypénztár dolgozói sem tudták, mi is az a Balaton Mix, és hogyan kell azt előállítani.”

Új lehetőségek a Bahartnál

A jegytípus megszüntetésével azonban nem tűnt el az összes balatoni kedvezmény: a HungaryCard és BalatonCard kártyakedvezmény-rendszer nagyobb mértékű promotálását ígéri a Bahart. Meglévő kedvezményeik mellett pedig idén két újjal is előrukkoltak: a BAHART Ajándékkártyákkal hajós élményt lehet ajándékozni, a BAHART Joker Kártyát váltva azt feltölthetjük és annak mértékétől függően 10-20%-os kedvezménnyel utazhatunk.