A magaskultúrától a töpörtyűig ível idei első balatoni programajánlónk. Járd be a felújított szigligeti várat, a szántódpusztai bolhapiacot, vagy a tihanyi skanzent!

Bor, Blues, Disznóvér – Veszprém

Veszprémi Bor-Blues-Böllér napok a Mississipi deltavidékén nótázó fekete zenészek és a Kárpát-medencében korán reggel disznót hajkurászó magyarok közé ver hidat, immár másodszor. A program március 7-én délután kezdődik a Takács Tamás Blues Band koncertjévelMásnap délelőtt kerül kés alá a disznó, vasárnap pedig töpörtyű- és süteménysütésben mérkőznek. A disznó feldolgozásához és elfogyasztásához többek között Berecz András mesemondó szolgáltatja a háttérműsort. A zenés disznóvágás helyszíne a megújult Veszprémvölgy.

Quimby-színház – Veszprém

A Quimby a magyar Quimby. Március 8-án, szombaton este a veszprémi Hangvillában játszanak. A zenekar színpadias-színházias oldalának megvillantását ígéri, „éteri muzsikállással”, monológokkal és performansz jelenetekkel. Úgyhogy sörlötyögtetős táncolás helyett érdemes hangverseny-hangulatra készülni.

Szobrok Tihany vonzásában - Tihany

Borsos Miklós az egyik legfontosabb 20. századi magyar szobrász, aki ha éppen nem Budapesten szobrászkodott, akkor Tihanyban nyaralt. Közel ötven évnyi tihanyi nyaralás nem hagyta érintetlenül munkásságát. Nem véletlen, hogy a budapesti Kogart kortárs gyűjtemény 2013-ban Tihanyban megnyílt fiókjának állandó kiállítása a mester műveiből válogat – Tihany vonzásában címmel. A kiállítás minden hétvégén látogatható.

Piacozás - Szántódpuszta

Legutoljára a monokini volt ennyire egyértelmű balatoni divat a kilencvenes években, mint amennyire a termelői piac az utóbbi pár évben. A káptalantóti Liliomkertet, vagy a tihanyi Piac Placcot nem kell bemutatni. A tihanyi révtől a kompon át alig pár kilométerre, a Szántódpusztai Kulturális Központban is működik termelői és bolhapiac, minden hétvégén.

Megújult a Balaton vára - Szigliget

A Balaton körül leginkább csak fából-sárból tákolt erődöcskék álltak, így az utókori várrajongókra jóformán semmi nem maradt. Kivétel a szigligeti vár, amit emiatt talán már minden magyar látott egyszer osztálykiránduláson. Érdemes lehet ezt megismételni, mivel 2013-ban komoly felújításon esett át a "balaton vára". Nem csak a kőfalak maradványait húzták magasabbra, de ágyútól a kovácsműhelyig rekonstruált látványosságok teszik érdekesebbé Szigligetet. Nem beszélve az interaktív szerkezetekről, amik a vár aljában lévő Tanítóházban a mozgáskorlátozottak számára is elérhetővé teszik a várat.

Az Apátságon túl - Tihany

Tihany nem csak a Tihanyi Apátságból áll. Március 9-én vasárnap tapasztalt helyi erők kalauzolásában lehet megismerni mindent, ami a templomon kívül érdemes. A vezetett túrák mellett ingyenesen látogatható lesz a tihanyi skanzen, vagyis a Parasztgazda-ház és a Halászcéh-ház, amik pontosan úgy néznek ki kívül-belül, ahogy a turizmus előtti halászós-földművelős ősidőkben.

A Kis-Balaton fotókon - Keszthely

A Kis-Balatont látni kell. Beleveszni a mocsaraiba, a kócsagok, nádasok, pecások és mindenféle korok által össze-, majd széthordott épületek ősi romjai között. Az igazi élményt nem pótolja, de ízelítőnek jó lehet a keszthelyi Balatoni Múzeum kiállítása, ahol most Kis-Balaton elmúlt ötven évében készül fotókból látható időszakos tárlat.

Kodály és Örkény - Balatonfüred