Június 14. és szeptember 28. között vár Magyarország leghosszabb nyári fesztiválja Balatonföldváron: a Kultkikötőben különleges premierekkel, határon túli előadásokkal és számos gyerekprogrammal találkozhatunk. Nagy Viktor színész-szervező elárulta, melyik színházi produkciót tartja a legizgalmasabbnak, és azt is, mi teszi szerinte érdekes élménytérré a város minden szegletét.

WLB: Hogyan állítottátok össze a programot?

Nagy Viktor: Amint bezár szeptemberben a kapu, elkezdődik a következő szezon, ha úgy tetszik, a következő nyári évad tervezése. Egy kis csapattal, a kollégáimmal együtt járjuk ilyenkor a színházakat, rengeteg előadást nézünk meg, felvesszük az évek óta tartó együttműködések fonalát, egyeztetünk új, saját bemutatókról, és számos új társulattal is megismerkedünk. Az eddigi évekhez képest számunkra is örömteli és izgalmas újdonság – és reméljük, a nézők is így gondolják majd –, hogy határon túli társulatok felnőtt- és gyerekszínházi előadásait is meghívtunk.

WLB: Milyen különlegességek, premierek lesznek? Milyen volt az eddigi előadások fogadtatása?  

Nagy Viktor: Két koprodukcióban készült saját bemutatónk nagy sikert aratott. Rögtön nyár elején mutattuk be az Orlai Produkcióval közösen a Bagoly és cica című komédiát Szabó Kimmel Tamás és Jordán Adél szereplésével (a nézők biztosan emlékeznek a híres filmre Barbra Streisanddal és Ryan O’Neallal – ebből készült a színpadi változat). Nemrég pedig a kortárs magyar irodalom egyik fenegyerekének, Gerlóczy Mártonnak A csemegepultos naplója című regényéből készített Göttinger Pál rendező  egy fergeteges monodrámát, melyben a csemegepultost Ötvös András, a Katona József Színház társulati tagja alakította.

A premier elég romantikusra sikerült, mert egész délután zuhogott az eső, és aggódtunk, hogy ez visszatartja majd a nézőket, de mivel a kamaraszínházi jellegű előadás nézőtere is a fedett színpadra épült, és a nézők is nagyon érdeklődők és lelkesek voltak, így telt ház előtt tartottunk egy igazán szép estét – amire azt hiszem, mindannyian sokáig emlékezni fogunk. Ahogy említettem, elindítottuk a határon túli színházi sorozatot. Ezt fontos kezdeményezésnek tartjuk, hiszen a magyarországi közönségnek ritkán van alkalma az egészen különleges atmoszférájú határon túli magyar nyelvű előadásokat itthon megtekinteni, nem is beszélve a fantasztikus színészekről. Várunk előadást például Szabadkáról, Újvidékről, Kassáról. Szintén idei újdonság, hogy immáron három helyszínen vagyunk jelen: Balatonföldvár mellett Balatonfenyvesen és Balatonlellén is. Június 14. és szeptember 28. közötti működésünkkel a leghosszabb nyári fesztiválként tartanak minket számon Magyarországon.

WLB: Mit ajánlasz kiemelten, melyik program az, amit személy szerint is vársz?

Nagy Viktor: A már említett Bagoly és cica bemutatóját nagyon vártam. Mindig különleges élmény mindannyiunknak, mikor elkezdődik itt a szabadtéri színpadon a főpróbahét, és a színészek itt öntik végleges formába az előadást. Nem professzionális produkció, de talán éppen ezért az egyik legizgalmasabb élmény számomra minden nyáron az Összpróba tábor bemutatója. Az ifjúsági szekciónak és a felnőtt tábornak is megvan a maga különleges hangulata. Egy héten keresztül készülnek a „gyerekek”: zenei, színházi és tánc/mozgás-órákon tanulnak a szakma kiváló képviselőitől. Idén filmet is forgattak. Utolsó nap pedig a házi bemutatón megmutatják a műhelymunka eredményét. Mi pedig mindig együtt izgulunk velük.

WLB: Számos gyermekprogrammal is készültök.  

Nagy Viktor: Úgy válogattuk össze a gyerekelőadásokat, hogy a legkisebbek és a kicsit nagyobbak, sőt a szülök és nagyszülők is igényes színházi előadást élvezhessenek, értéket kapjanak, és közben nagyon jól szórakozzanak. Nem is nagyon lehet egy előadást kiemelni a sok közül. Écsi Gyöngyi igazi klasszikus mesemondó stílusa, humora, felvidéki népdalai ugyanolyan közel állnak hozzám, mint a Kabóca Bábszínház játékossága, vagy a Ziránó Színház finom megoldásai.

WLB: Mit szerettek a helyszínben?  

Nagy Viktor: A balatonföldvári Kultkikötő „ligete” mindig feledteti velünk a beidegződött rossz sztereotípiákat a Balatonról, hiszen egy kellemes, árnyas park közepén, óriási fák között bújik meg, igazi családbarát helyszín, ahol nemcsak a nézőtéri székeken jó leülni, hanem a park is arra csábít, hogy az ember leheveredjen a pokrócra. A város minden szeglete egy izgalmas élménytérré válhat, ha meglátjuk, és ki tudjuk bontani azt a különleges jelleget, ami megfogja benne az embert. Földvárnak számos izgalmas, romantikus, nemes és gyönyörű kincse van, a Kultkikötő az egyik közülük – a mi szívünkhöz a legközelebb álló. De azt kell mondjam – és nem elfogultságból, hanem a fellépők visszajelzései alapján, hogy a művészeket, zenekarokat is megragadja a hely hangulata, megszeretik ezt az udvart az égig érő fákkal, a kis körsátorral, a környező parkkal.

WLB: Milyenek az idei szezon eddigi tapasztalatai, a hangulat?

Nagy Viktor: Bár még a szezon közepénél sem tartunk, de a Kultkikötő legénységének lelkesedése – ahogyan a nézőké is – töretlen. Reméljük, az égiek is kegyesek lesznek hozzánk, és az időjárás is engedi, hogy kellemes és tartalmas nyári estéket tölthessenek el nálunk a nézők.