Jól ismert tény, hogy a halban gazdag táplálkozás nagyon egészséges, különösen a halakban található omega-3 zsírsavak miatt. A Balatoni H.E.K.K. és Egészség Fesztivál célja, hogy megismertesse és megkedveltesse mindenkivel a balatoni halakat és a belőlük készíthető tápanyagban gazdag ételeket.

A fesztivál nevében a H.E.K.K. mozaikszó is a Balaton legkedveltebb halaira utal, ezek a harcsa, az ezüstkárász és a keszeg. Ha másik aspektusból nézzük, akkor arra a humoros, már-már legendás mondásra is alapoz, miszerint a tengeri hekk halfajtát tulajdonképpen balatonivá avanzsált ételként kínálják a halsütők a tó körül. 

A cél éppen az lenne, hogy a turisták megismerjék az őshonos halfajtákat, megkóstolják a belőlük készített ízletes fogásokat, egyedüli gasztronómiai élményt biztosítva a vendégek számára. A balatoni hal ugyanis nem tömegcikk, hanem igazi kulináris élvezetet nyújtó csemege. A fesztivál ideje alatt rendezik meg az Országos Fixüléses Tízevezős Bajnokságot a balatonföldvári kikötőben, e sportesemény mellett számos fellépő színesíti a programot, a többi közt a Firkin ír zenekar, Fekete Dávid és a Megarox Társulat. A rendezvényen emellett különböző könnyűzenei koncertek, gyermekelőadások, kézműves vásár, utcabál és tűzijáték várja a látogatókat.