Egyre több balatoni fagyizó tartja fontosnak, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozzon, és hogy kreatív, egyedi ízeket kínáljon. 10 olyan helyet gyűjtöttünk össze, ahol mindez alap, és amelyek miatt megéri tenni egy kitérőt, ha a Balatonnál járunk.

Mielőtt persze elindulnátok megkóstolni a jól bevált kedvenceiteket, vagy új ízek után kutatnátok, érdemes leellenőrizni a szezon előtti nyitvatartási időket.

Florida Fagyizó

A listát azzal a fagyizóval kezdjük, amelyik 2023-ban megnyerte az év fagylaltja versenyt. A balatonmáriafürdői Florida Fagyizó sütőtökös mandula, dió variációkkal nevű fagylaltjával tarolt, de más izgalmas ízkombinációkat is találtok itt. Olyan tételek készülnek, mint a mákfagylalt juzuval és karamellel, a kókusz fügével és karamellás crumble-lal, de az epressajttorta-ízt is megálmodták.

Vitorlás Fagyizó

Nem is kell messze menni a következő helyig, a Vitorlás Fagyizót Balatonmáriafürdő központjában, egy csendes mellékutcában találjuk. A legtöbben a különleges lángosos fagyi miatt keresik fel a helyet (2023-ban különdíjat kaptak érte), de a mentás uborkafagyijukat is érdemes megkóstolni, ez a fagyi –szintén 2023-ban – az év fagylaltja verseny közönségdíját nyerte el. Olyan ízek is szerepelnek a választékban, mint a málnás sajttorta, a kesudió datolyával vagy a 18 éven felüliek számára készült rozéfagyi.

Amaretto Fagyizó

A Balatonalmádi központjában található Amaretto Fagyizó 2023-ban megnyerte a Balaton Fagyija versenyt a balatoni tövises mangó sorbet nevű kreációjukkal. De nemcsak ezért érdemes felkeresni őket: a napi kínálatukban mintegy 30-féle fagylalt szerepel. A hagyományos csoki, vanília, eper mellett olyan különleges ízeket is találunk, mint a dió fügével, a meggyes-mákos marcipán, a citromlikőr, a diós-fügés fagyi vagy a pisztáciás csokibomba. Gondoltátok volna, hogy 1996-ban (egy 7 tégelyes fagylaltpulttal) nyitottak?

Szigligeti Fagylaltozó

A Várkávézóként is ismert fagyizó már önálló nevezetesség és kötelező program Szigligeten, a vár mellett. Nagyon népszerű hely, hosszú sorban állásra számítson, aki a nyár derekán zarándokol el ide. Németh Zoltán, a hely tulajdonosa Olaszországban és a Gelarto Rosában tanulta a fagyikészítés művészetét, és ez meg is látszik a kínálaton. Itt a gyümölcsfagyik nem tartalmaznak tejtermékeket, egy négykilós tégely fagyiban két kiló színtiszta gyümölcshús van. A sóskaramella- és a kéksajtos fagyit akkor sem érdemes kihagynotok, ha ehhez egy kicsit ki kell lépnetek a komfortzónátokból. Hűvös időben is nyitva tart a hely, ugyanis egy télen is használható belső térrel bővült.

Kő Fagyi?

Biszku Feri és a babakék Piaggio Ape már fogalom a Káli-medencében, de az imázs mellett az ízek miatt is érdemes meglátogatni a felújított mindszentkállai parasztház udvarán található fagyizót. Nem készítenek nagyon sokféle ízt, ami viszont van, az nagyon magasra teszi a mércét. A pisztácia-, a mangó- és a rozéfagyi már fogalom, de tavaly óta a mákfagyi is a legnépszerűbb ízek közé került. A Kő Fagyi? fagylaltja Kálberry néven egyébként az ország különböző pontjain kapható.

Bergmann Cukrászdák

A legendás cukrászcsaládnál fagyizni a balatonfüredi bakancslistás programok egyike, amit érdemes összekötni egy finom kávéval vagy sütivel a régi időket idéző, elegáns kávéházban. De visszatérve a fagyira: ifjabb Bergmann Ernő otthon és Olaszországban tanulta a fagylaltkészítés mesterségét, a cukrászdák fagylaltválasztékának felét a klasszikus ízek (szicíliai pisztácia, capri narancs, fekete ribizli stb.) alkotják, a másik felét pedig izgalmas párosítások adják, mint például a mentás citrom vagy a gyömbéres-meggyes céklafagyi. Cukor- és laktózmentes, illetve vegán fagyi is készül náluk. Két üzletük is van Balatonfüreden, az egyik a Petőfi Sándor utca 64., a másik a Zsigmond utca 1. szám alatt található.

Bringatanya, Somogyi fagylalt műhely

A Balatoni Bringakörút mellett található Bringatanya tulajdonosai, a Somogyi család tagjai a kezdetektől fontosnak tartották, hogy ne a frekventált helyszínre alapozzanak, hanem a lehető legjobb minőséget adják, és folyamatosan fejlesszék a tudásukat. Sorrentói citrommal, szicíliai mandarinnal és mandulával, 70 százalékos étcsokoládéval, hazai eperrel, málnával és ribizlivel dolgoznak. Nem könnyű a választás, hiszen egy sor fagylaltverseny nyertes kreációját is meg lehet kóstolni náluk, többek között a korábbi Balaton Fagyija-győztest és a Gelato World Tour 4. helyezett fagyiját.

La Téne Badacsony

A 2020-ban nyílt cukrászda és kávézó igazi olasz gelatókat hozott Badacsony sétányára. A Fagylaltzug nevű fagyizójukban a klasszikusok mellett karamellás mandula, mille-feuille és pisztácia ízek közül is választhattok, és igazi gyümölcssorbet-val is készülnek a melegebb napokra.

Sissi Fagyizó

A Sissi Fagyizó az ország több pontján megtalálható, többek között Gödöllőn, Veresegyházán és Balatonakarattyán is. A fagylaltozó több mint 40-féle ízt kínál, a tradicionálisaktól kezdve a cukormentes hűsítő finomságokon át egészen a mindenmentesekig. Az idei fagyiszezon újdonságai közé tartozik a mogyorómánia, a zimet és a répatorta. Aki esetleg bizalmatlan a klasszikusnak egyáltalán nem nevezhető ízekkel szemben, gondoljon arra, hogy a fagyizó 2022-ben Eszterházy epercsoda levendulával nevű fagylaltjával elnyerte a Balaton Fagyija díját, 2023-ban pedig az egyszerűen túrógombóc fagyival a verseny különdíjasai lettek.

Füge Fagyiudvar és Kávézó

A veszprémi Óváros téren, egy patinás, hűs, árkádos épületben található Füge reggeliző, kávézó, cukrászda, találkozóhely és természetesen fagyizó is. A 2021 májusában nyílt hely azonnal felhívta magára a figyelmet a málnássajttorta-, a matchatea- és a mangóízű fagyikkal, az egyik legújabb alkotásuk a kicsit édes, kicsit savanyú áfonyás-maracujás fagylalt. 

Május 5-ig jelentkezhettek az idei Balaton Fagyija versenyre a régió cukrászai, így hamarosan kiderül, melyik fagylaltok lesznek 2024 legjobbjai.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék