A Káli-medencében található Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban lévő Salföldi majorban az csak az egyik pláne, hogy milyen környezetben mutatja be az őshonos magyar háziállatfajtákat és a majorságokra nem feltétlenül jellemző egyéb érdekességeket. Tévhit, hogy a kiállítás csak strandidő hiányában, gyerekekkel, vagy aktívabb program híján ér meg egy látogatást. Salföldön akkor is remekül érezhetjük magunkat, ha eddig összekevertük a pumit a pulival.

A Salföldi major célja, hogy a Balaton-felvidék régi épületei és birtokainak rendezése által alkotott autentikus környezetben mutassa be elsősorban a rackajuhot, a bivalyt, a szürke marhát, a baromfit, a pásztorkutyákat és a lovakat. A Balaton légvonalban három kilométerre található, így a faluszéli gazdaság azoknak is remek alternatíva lehet, akik nem kifejezetten a látnivalók miatt érkeztek a Káli-medencébe. Itt amellett, hogy a negyven lovat számláló ménessel, a pónikkal ismerkedhetünk, évente többször is kutyaversenyekbe is belefuthatunk. Májusban és júniusban például Svéd-, illetve Finnországból is érkeztek ebek, hogy a pásztorkutya terelő bajnokságon megküzdhessenek fajtársaikkal. Ösztönpróba, szépségverseny, családi programok - ezekre lehet számítani minden évben.

Ami a major hétköznapjait illeti, mára már nem egyedülálló az itteni kínálat a Balaton környékén sem, hiszen vannak hasonló létesítmények, de a ‘97-es nyitáskor ez másként volt. Az évi 35 000 látogató azért így is stabilan megvan, főként családok, ovis-, illetve iskolai csoportok, egyetemisták és a lovak iránt különösen érdeklődő vendégek a törzsközönség. Itt március 15-től november közepéig van lehetőségünk megcsodálni az állatokon és növényeken túl, szinte az egész Káli-medencét is.

Apropó, növények! A Major fűszer- és gyógynövénykertjében lehet tesztelni a szaglásunkat, hamarosan pedig ezzel párhuzamosan arról is kaphatunk információt, hogy a különböző betegségek esetén melyikből érdemes főzetet készíteni. A tervezett újítások között szerepel a tematikus gyógynövénykert mellett az is, hogy a büfé bivaly- és szürke marha alapú szalámis szendvicseiből, szörpjeiből, illetve zsíros kenyereiből álló kínálatát kiegészítik majd a helyben termő teafűből készült italok is.

A Balaton-felvidék iránt érdeklődőket leköti majd jó néhány percre a Somogyi György által rendezett, Regényes Park című kiállítás is, ahol az általa felkutatott, archív tájfelvételek mellé, megbízásából, 2000-ben Molnár László fotóművész készített új fényképeket. Aki nem gyerek, és a major-időket nem tölti ki teljesen a játszótér és a pónigolás, akár az innen induló lovas kocsikázásra is benevezhet, ami a két kilométerre lévő kolostort is útba ejti. 

Tényleg csak az időkeret dönti el, hogy mennyi élményt szerzünk be a Salföldi majorban, úgyhogy nem hamar érdemes elszaladni innen!