A Balaton legjobb éttermének tulajdonosa megkóstoltatná az államtitkárral az általa balatoni halként megnevezett példányokat.

Kistücsök tulajdonosa, Csapody Balázs sosem titkolta, hogy a balatoni vendéglátás átlagszínvonala messze nem olyan, amire az igényes jelzőt bátran lehetne használni. Most a sonline.hu-nak nyilatkozott, és továbbra is kőkeményen vállalja korábbi véleményét: "Akik Európa üdülőhelyeire járnak, azok láthatják: elment mellettünk a világ. A hajam égnek áll a balatoni strandbüfék kínálatát látva: hurka, kolbász, palacsinta, lángos, pörkölt, gulyás, vagyis minden egy helyen".

Pedig amikor 40 fokban aszalódsz a Napon, pont nem az olajos lángost, vagy a zsírban wellness fürdőző sült kolbászt rendelnéd be, de erre a mondás már jó ideje nem változik: nincs más.

"Nálunk is lenne vevő egy teljesen más büfékínálatra, könnyű zöldség-és gyümölcssalátákra, helyi sajtspecialitásokra" - mondja Csapody, és persze az ilyenkor visszatérő téma, a balatoni hal-téma sem maradhat ki. "A legabszurdabb probléma, hogy nincs balatoni hal az éttermek kínálatában".

Erre ugye az a hivatalos mondás az államtitkártól, hogy az is balatoni halnak minősül, amit a tó környéki halgazdaságokban nevelnek, Csapody pedig erre igazi vendéglősként válaszol: meghívja Bitay Mártont vacsorára. "Az államtitkár urat szívesen látnánk egy halétkes vaktesztre. Aki ugyanis kóstolta már mindkettőt, az nem állíthatja, hogy a nyílt vízben, szabad mozgástérben nevelkedő hal húsának ugyanolyan az íze, mint a halastavinak."

Igazi fordulat Csapody szerint akkor következne be, ha a büfések külföldi tapasztalatokat hasznosítanának, és a helyi alapanyagokból találnának ki egyedi dolgokat. Tehát ugyanazt a módszert ajánlja, amit ő is követett, és felépítette belőle kb. 20 év alatt a Kistücsök Éttermet.