Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Szponzorált / gasztró

szerkesztés

Megnyílt a Szászi Birtok étterme, a Viridárium

Szerzők

  • sponsored WLB

2015. 07. 30. 17:25

Egyszerű, tisztességes vidéki vendéglátás. Egy mondatban talán így lehetne a legjobban összefoglalni azt, amire Szászi Endréék vállalkoztak a borászatuk mellett új színfoltként megjelenő éttermi részleggel. Az étlapon olyan fogások szerepelnek,mint a grillezett mangalicatarja vagy a friss kevert salátával tálalt grillezett kecskesajt.

„Ehhez az idillhez már csak a vacsora hiányzik”. Tavaly többször is megfordult ez a gondolat a fejünkben, amikor a Szent György-hegyen Szászi Endre birtokán boroztunk és fél kézzel a lábunkhoz dörgölőző Mazsola kutyájuk fülét vakargattuk. Valószínűleg Szászi Endre fejében is hasonló gondolatok cikázhattak, mert az idei szezontól egy nem akármilyen éttermi résszel bővítette borászatát.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Aki járt már Szászi Endre Szent György-hegyi birtokán, az valószínűleg egyet fog velünk érteni abban, hogy ide alapvetően megnyugodni, teljesen kikapcsolni érkezik az ember. Nem is nagyon lehet ez másképp, mert a körülöttünk elterülő szőlősorok, a környező hegyek közül kibukkanó Balaton látványa, a szigligeti vár és a tény, hogy a borász család házának szomszédságában iszogatunk, már önmagában intim hangulatot teremtenek.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A tipikus bőrkötéses, húsz oldalas, rántott hús-hasábburgonya sorral túltöltött étlapot felejtsük el: itt ugyanolyan szűk kínálattal dolgoznak, mint amennyit egy jó étterem be mer vállalni. Összesen két hidegtállal, egy szezonális levessel, négyféle főétellel és egy desszerttel mennek, különös figyelmet fordítanak a frissességre és a szezonalitásra. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Mi tagadás, a három fogásos vacsora minket is meggyőzött arról, hogy a Szászi étterem konyhájának önmagával szemben támasztott szigorú elvárásai milyen természetes ízharmóniákat produkálnak. Előételnek házi kenyérrel tálalt pisztráng- és padlizsánkrémet kaptunk. Az igazi csavar a kenyérben volt, ami a kékszőlőmag örleménytől lett színes és kellően pikáns.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Aztán főételnek sült zöldségekkel tálalt grillezett mangalicatarját kóstoltunk. Mint később megtudtuk ehhez a fogáshoz a húst egy Tóti piac mellett kistermelőtől szerzik be. A zöldségek részben a Szászi-birtokról, részben pedig a környező kistermelőktől származnak.  A gondosan összeválogatott alapanyagok ízhatása nem is maradt el, a hús kellően puha lett, a zöldségek pedig jól harmonizáltak, a répa édes, míg a padlizsán pont kellően fanyar volt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lehetőségeikhez mérten mindig törekednek arra, hogy a környező kistermelők alapanyagait használják az ételek elkészítéséhez, így valóban a Balaton-felvidék ízvilága köszön vissza például a vajas burgonyával tálalt sült tapolcai pisztrángon. A vegetáriánusok megnyugtatására megkóstoltuk a ropogós kevert salátával tálalt grillezett tóti kecskesajtot is. Ennél a fogásnál különösen díjaztuk, hogy a saját készítésű izgalmas vinaigrette került a salátára.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Számunkra a vacsora koronája az eperöntettel tálalt túrógombóc volt, amiben az éttermekben megszokott vastag morzsa réteg helyett egyértelműen a túró frissítő íze dominált. Az árak egyáltalán nem elrugaszkodottak, az előételek és a desszertek 1000 forint körül, a főételek ára pedig 1400-3000 forint között mozog.

Az adagok pont akkorák voltak, hogy kellemesen jól laktunk, de nem nehezedtünk el. Ezt akkor értékeltük igazán, amikor még a desszert után is gond nélkül helyet tudtunk szorítani a gyomrunkban Szászi Endre finom borainak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A hétfőtől vasárnapig tartó nyári nyitva tartáson túl az étterem szezonon kívül is vállal gasztrovacsorákat. Fűthető, 40 fő befogadására alkalmas kóstolóterme rendezvényhelyszínként is működik. Érdemes azonban a séf javaslataira hagyatkozni , aki a menüt évszakhoz, hőmérséklethez, szezonális alapanyagokhoz és a felszolgált borokhoz illően állítja össze. 

Fotó: Szászi Birtok

Az étterem egyelőre a kibővített szezonra fókuszál: májustól szeptember közepéig várják szezonális étlappal és hetente változó táblás kínálattal a vendégeket. Hétfőtől csütörtökig 13 órától, péntektől vasárnapig pedig déltől késő estig a vendégeké a Szászi-birtok mesés terasza, a Viridárium. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

"Körülvesz a terroir" - szól a Szászi Birtok szlogenje, és van benne valami. Egy kicsit tényleg olyan, mintha egy provence-i teraszon üldögélnél.

Hasonló tartalmak

Admin mode