Egyszerű, tisztességes vidéki vendéglátás. Egy mondatban talán így lehetne a legjobban összefoglalni azt, amire Szászi Endréék vállalkoztak a borászatuk mellett új színfoltként megjelenő éttermi részleggel. Az étlapon olyan fogások szerepelnek,mint a grillezett mangalicatarja vagy a friss kevert salátával tálalt grillezett kecskesajt.

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Balaton
„Ehhez az idillhez már csak a vacsora hiányzik”. Tavaly többször is megfordult ez a gondolat a fejünkben, amikor a Szent György-hegyen Szászi Endre birtokán boroztunk és fél kézzel a lábunkhoz dörgölőző Mazsola kutyájuk fülét vakargattuk. Valószínűleg Szászi Endre fejében is hasonló gondolatok cikázhattak, mert az idei szezontól egy nem akármilyen éttermi résszel bővítette borászatát.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Aki járt már Szászi Endre Szent György-hegyi birtokán, az valószínűleg egyet fog velünk érteni abban, hogy ide alapvetően megnyugodni, teljesen kikapcsolni érkezik az ember. Nem is nagyon lehet ez másképp, mert a körülöttünk elterülő szőlősorok, a környező hegyek közül kibukkanó Balaton látványa, a szigligeti vár és a tény, hogy a borász család házának szomszédságában iszogatunk, már önmagában intim hangulatot teremtenek.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
A tipikus bőrkötéses, húsz oldalas, rántott hús-hasábburgonya sorral túltöltött étlapot felejtsük el: itt ugyanolyan szűk kínálattal dolgoznak, mint amennyit egy jó étterem be mer vállalni. Összesen két hidegtállal, egy szezonális levessel, négyféle főétellel és egy desszerttel mennek, különös figyelmet fordítanak a frissességre és a szezonalitásra.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Mi tagadás, a három fogásos vacsora minket is meggyőzött arról, hogy a Szászi étterem konyhájának önmagával szemben támasztott szigorú elvárásai milyen természetes ízharmóniákat produkálnak. Előételnek házi kenyérrel tálalt pisztráng- és padlizsánkrémet kaptunk. Az igazi csavar a kenyérben volt, ami a kékszőlőmag örleménytől lett színes és kellően pikáns.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Aztán főételnek sült zöldségekkel tálalt grillezett mangalicatarját kóstoltunk. Mint később megtudtuk ehhez a fogáshoz a húst egy Tóti piac mellett kistermelőtől szerzik be. A zöldségek részben a Szászi-birtokról, részben pedig a környező kistermelőktől származnak. A gondosan összeválogatott alapanyagok ízhatása nem is maradt el, a hús kellően puha lett, a zöldségek pedig jól harmonizáltak, a répa édes, míg a padlizsán pont kellően fanyar volt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Lehetőségeikhez mérten mindig törekednek arra, hogy a környező kistermelők alapanyagait használják az ételek elkészítéséhez, így valóban a Balaton-felvidék ízvilága köszön vissza például a vajas burgonyával tálalt sült tapolcai pisztrángon. A vegetáriánusok megnyugtatására megkóstoltuk a ropogós kevert salátával tálalt grillezett tóti kecskesajtot is. Ennél a fogásnál különösen díjaztuk, hogy a saját készítésű izgalmas vinaigrette került a salátára.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Számunkra a vacsora koronája az eperöntettel tálalt túrógombóc volt, amiben az éttermekben megszokott vastag morzsa réteg helyett egyértelműen a túró frissítő íze dominált. Az árak egyáltalán nem elrugaszkodottak, az előételek és a desszertek 1000 forint körül, a főételek ára pedig 1400-3000 forint között mozog.
Az adagok pont akkorák voltak, hogy kellemesen jól laktunk, de nem nehezedtünk el. Ezt akkor értékeltük igazán, amikor még a desszert után is gond nélkül helyet tudtunk szorítani a gyomrunkban Szászi Endre finom borainak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
A hétfőtől vasárnapig tartó nyári nyitva tartáson túl az étterem szezonon kívül is vállal gasztrovacsorákat. Fűthető, 40 fő befogadására alkalmas kóstolóterme rendezvényhelyszínként is működik. Érdemes azonban a séf javaslataira hagyatkozni , aki a menüt évszakhoz, hőmérséklethez, szezonális alapanyagokhoz és a felszolgált borokhoz illően állítja össze.

Fotó: Szászi Birtok
Az étterem egyelőre a kibővített szezonra fókuszál: májustól szeptember közepéig várják szezonális étlappal és hetente változó táblás kínálattal a vendégeket. Hétfőtől csütörtökig 13 órától, péntektől vasárnapig pedig déltől késő estig a vendégeké a Szászi-birtok mesés terasza, a Viridárium.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
"Körülvesz a terroir" - szól a Szászi Birtok szlogenje, és van benne valami. Egy kicsit tényleg olyan, mintha egy provence-i teraszon üldögélnél.