Sportos vagy bohém nyaralást szeretnél? Vagy az a szempont, hogy még a jövő hétre vásárolt juhsajt készítőjével is beszélgetnél egy sort? Mindegy is, kiválasztottunk hét különböző nyaralást, ahol egy nap alatt 5000 forintot költhetünk el, miközben annyi balatoni élményt hozunk össze egy napban, amennyit nem szégyellünk.

Az Enyém a Balaton!-kampányban már sok embernek kiosztottuk azt a bizonyos kártyát, amellyel 5000 forintot költhettek el bármire. Nem akartunk csak egy elképesztő balatoni napot kitalálni erre az összegre, mert mindegyikünk más, így lehetetlen összeállítani olyan programot, amivel mindenki boldog lenne. Helyette kiválasztottunk hét különböző tematikájú napot, mindenhol követve azt a szabályt, hogy egy meghatározott régión belül mozoghatunk, és csak élményekre költhetjük el a pénzt. Azt nem ígérjük, hogy mindegyik általunk felsorolt helyszínen tudjátok majd használni a prepaid kártyát, de a mi tapasztalatunk az, hogy az éttermeknél, szállásoknál egyre több helyen lehet bankkártyával fizetni.

Legszívesebben, most rögtön indulnánk Herbie-vel, és végigjárnánk az összes tervet.Enyém a Balaton!-kampányban

A sportos

Az a fajta vagy, aki hajnalban kel, hogy meló előtt futhasson egy szigetkört, aztán munka után elmegy fitness terembe, hétvégén pedig vagy focizik, vagy túrázik, vagy kerékpározik, és még a párod is a sportszenvedély alapján választod? Akkor neked a tóhoz közeli Bakony vidékét kell felkeresned. (Már ha nem vagy a vízisportok mániákusa, mert akkor bizony irány a déli part!)

Érdemes a fűzfői Serpa Kalandparkban kezdeni, ahova a belépés díjtalan, és 2500 forintért már végigmehetünk a felnőtt haladó pályán is. Ha hozod a bringád (nem az országútit, hanem a mountainbike-ot), akkor érdemes elugrani az eplényi Bringarénába, ahol a szintednek megfelelően kerekezhetsz családibb hangulatú utakon vagy zúzhatsz le a hegyoldalon ezerrel. Akár az egyszeri, 1500 forintos felvonózással is megúszhatod, ha hajlandó vagy felfelé is tekerni. Ha letetted a cangát, érdemes túrázni is egyet az itteni tanösvényen, ami persze ingyenes. Végül érdemes átugrani Veszprémbe, ahol külön kijelölt kerékpáros útvonalakon cikázhatunk a városban, majd a napot egy szuper vacsorával zárhatjuk a veszprémvölgyi Fricskában: 990 Ft-ért pont kapunk egy jó magyaros gulyáslevest, és még maradt is 10 forintunk az 5000-ből!

A bohém

Amennyiben el sem tudod képzelni az életed egy könnyed Aperol-spritz vagy egy viceházmester nélkül esténként, imádsz kiruccanni az éjszakába, a hétvégén meg nem adod alább két bulizásnál, akkor irány Siófok.

Az igazi bohém egyből a Petőfi sétányra megy, a szemét sem meresztgeti a Fő térre vagy a múzeumokra, víztornyokra, tanösvényekre. Irány egyből a Nagystrand, azon belül is a trendivé lett PLÁZS, ahol szabadon lehet stírölni a csajokat/csávókat, össze lehet mérni a bikiniszezonra letisztult testünket a többiekével, és közben koktélokat szürcsölgetve nézegetni a tájat. A beugró ide (azaz a Nagystrandra) 700 forint, már amikor nincs koncert vagy rendezvény. Ha kistrandoltad magad, irány a Lógó Üveg (igen, sajnos a Fő téren), ahol beverhetünk egy long drinket és egy felest (Malibu-alma 890, 4 cl Finlandia vodka 690 Ft), aztán uzsgyi vissza a Petőfire. A bohémnak így is maradt 2700 forintja, amivel már bőven el lehet érni egy nyári buli üzemi hőfokát, de ha jól sáfárkodik, pár falat gyorskaja is belefér a sétányon.

Az elegáns

Azoknak, akik mindenből az arany középutat választják, annak is a felsőbb hányadát, nem alkusznak meg a minőségben és szeretik a kifinomult helyeket, na nekik Balatonfüredet találták ki.

Persze itt rögtön jön némi ellentmondás, ha az ember elegáns, akkor csak nem áll meg ötezernél, pedig milyen sok opciója van! Kezdhet például Füred fancy múzeumával, a Vitorlázeummal, aminek az interaktív kiállításait még vitorláscipőben és felhajtott galléros pólóban is élvezni fogja 900 forintért. Ezután érdemes bepattanni elegáns autónkba, átugrani Tihanyba és egy kis természetet is csepegtetni: 1000 forintért megnézhetjük a Levendula Házat, majd ingyenesen a Belső-tó festői környékét. Ezután érdemes visszamenni Füredre egy igényes ebédre a város egyik legfelkapottabb éttermébe, és ha már maradt 2900 forintuk, költsük el azt színvonalasan. A Sparhelt Bisztróban ez nem lesz nehéz, sőt ha főételt akarunk, kicsit túl is lehet tolni (kb. 300 forinttal): csirkemell, nudli, zsálya, tökös tramenzínó, szarvasgomba olaj 3190-ért, it's a bargain - mondaná rá az angol.

A kézműves

Imádod a szomszéd néni vidéki farmján termelt bio kecsketejet? Rajongsz a barátnőd által bükkfából készített és sziámi jaklakkban pácolt ékszerekért? Megőrülsz egy autentikus helyért, ahol házi szörpöket és kisüzemi söröket szolgálnak fel, mellé pedig trendin romkocsmai a design? Kész, téged a Káli-medencének találtak ki.

Érdemes egy csepp kultúrával nyitni ingyen: az Emberi komédia szoborcsoportot kell ehhez megtekinteni Kővágóörs határában. Utána irány Salföld és a Természetvédelmi Major, ahol állatokat simogathatunk és válogathatunk a helyben készült termékekből, amik persze szigorúan kézművesek (van bivalyszalámi!). A belépő amúgy 500 forint. Innen irány a szentbékkállai Pegazus, ahol Szőr/Mentén. Állatmesék címmel rendeznek kiállítást, ami egy hónapig boncolgatja a viharos ember-állat viszonyrendszert. Beugró ugyan nincs, de itt alapból kalkulálunk egy lefogyasztott ezressel (azaz 1000), annyira jók a cuccaik. Végül zárásként ehetünk a Káli Gourmet-ban, ahol olyan mangalicatarját fogyasztottunk anno 2190-ért, hogy csak na. Hopp, és még maradt cirka 1300 forintunk, amit érdemes a Kővirágban eldesszertezni, a verhetetlen túrógombócuk 1190 Ft-ba kerül.

A spontán

Sose pörgöd túl az életet a fenti embertípusokkal ellentétben, mi? Mindened a spontaneitás, bármikor bedobsz egy pohár bort, a fixi így is elrobog a Károly körúton, és csak röhögsz a hipsztereken, akik nem ismerik a te kedvenc, nagyon titkos helyeidet? Akkor előre a Pécselyi-medencébe!

Érdemes kezdeni egy menő túrával a rejtett kincshez, Zádorvárhoz. Beugró nincs, ellenben utánaolvashatsz a középkori ingatlanpanamás történetnek a mobilodon, és még szép tájat is kapsz. Irány Vászoly, ahol érdemes piacnapon menni, mert szuper termelői piacuk van és vásárolhatsz is ezt-azt, ha túl mered lépni az ötezres limitet. Azért is kell számolgatni, mert a Zománcban kell ebédelned, amit nem úszol meg elégedett cuppogás és legalább 2000 elköltött forint nélkül. Zárásként pedig egy esti fürdés a fövenyesi strandon (ahol este már nincs belépő!), egy jóféle Hedon-sör a Kalózban (1500,-), aztán irány a kertmozi (1000,-), ahol tán épp a Függetlenség napja 2-t nézheted meg, mert most épp ehhez van kedved.

A spirituális

Ha imádod otthagyni a nyüzsgő Pestet és testileg-lelkileg fel szeretnél töltődni, miközben inspirációt nyersz az emberekből, tájból, ételekből, akkor bizony Somogy megye Balatonhoz közeli, belső részén a helyed.

Az említett térség valamiért nagyon gazdag az ázsiai eredetű világvallások szentélyeiben, amiket sorban felkeresve egy egész napot el lehet tölteni. Fantasztikus helyszín a somogyvámosi Krisna-völgy, ahol a feltöltődés mellett találsz ökofarmot, vehetsz a helyiektől kézműves termékeket, sőt a Govinda Étteremben ehetsz is. Nem is keveset, az ötezer zömét elköltheted itt, ugyanis a helyszíneink közül csak ide, a völgybe van külön belépő: 1490 forint. A balatonkeresztúri Szőlőhegyen találjuk a Tibeti Kulturális Központot. A Rabten Tashi Ling nevű központba ingyenes a belépő, maximum a szállásért kell fizetni, amúgy grátisz mélyülhetünk el Buddha tanításaiban (ha messzebb mennél, Zalaszántó is jó úti cél, itt egy, a Dalai láma által felszentelt sztúpát láthatunk). Zárásként érdemes egy kis-balatoni vízitúrán megnézni a naplementét, a lehetőségek tárháza végtelen, anyagilag meg esetleg a govindás étkezésen lehet erre spórolni.

A boros

Az ország bármelyik részébe mész, reflexből tudsz a 10 kilométeres rádiuszon belül egy jó pincészetet, ahol különleges borokat termel egy fiatal pár. Kapásból megmondod, milyen évjáratú és típusú bort raknak le eléd, pedig még be se léptél a pincébe. Durva rángógörcsöt kapsz a Koccintós és az Áldomás nevétől is. Hát igen, te borrajongó vagy, és az eseted Badacsonyban sem lesz reménytelen ötezerből!