Kevés elcsépeltebb szöveg jut eszünkbe a Balatonról, mint az, hogy "elképesztő a kilátás". Mégis, miután az egész nyarat azzal töltöttük, hogy kerestük a környék legjobb helyeit, útközben sokszor arra jöttünk rá, hogy már maga a látvány megérne egy utazást. Üres és gyönyörű utak, szőlőtőkék és zöld minden mennyiségben. Saját szubjektív válogatásunkban megmutatjuk a legszebb útszakaszokat, egyáltalán nem csak kabriósoknak ajánlva.

Alapvetően annak a hívei vagyunk, hogy a Balatont a legjobb gyalog, kerékpárral, lóháton, SUP-deszkán, vagy épp longboardon, minél aktívabban felfedezni. A mostani közlekedési viszonyokat tekintve azonban nem kérdés, hogy a tóparton az autó a leggyorsabb és a leghatékonyabb közlekedési forma. Az pedig egyáltalán nem rossz, amikor letekerjük az ablakot, majd suhanunk bele a somogyi dombokba vagy épp a Balaton-felvidéki völgyekbe. Ha valaki az autós grasszálás szerelmese, annak is megadható a napi betevő a Balatonnál, össze is szedtünk több tájat és utat, amerre idén nyáron jártunk, kiemelve a leglátványosabb útszakaszokat.

Úton észak ormai között

Lesence völgye

Ha északi part, akkor egyértelműen a partvidék gerincútjával, a 116 kilométer hosszú 71-essel kell kezdenünk. A Lepsénytől Keszthely-Fenékpusztáig tartó főútnak több szemet gyönyörködtető szakasza van, ami nem csoda, mivel végig a Balaton partjától pár száz méterre (ritkán kilométerekre) halad. Az egyik ilyen csodás szakasz a Lesence völgye Szigliget és Balatonederics között. Ha Keszthely felé megyünk, akkor a Keszthelyi-hegység erdős gerince, ha a másik irányba, akkor a szigligeti vár és a fantasztikus tanúhegyek látványa az, amin elámulhatunk. Valahogy így:

Örvényes és Aszófő között

Ha már 71-es, akkor szintén remek szakasz a Balatonakalitól Tihanyig tartó rész is, amiből kiemelnénk az Örvényes és Aszófő közötti szakaszt. Ezen haladva látni a szőlőkkel beültetett dombokat, az apró falvak harangtornyait, na meg a sajkodi öbölt Tihannyal és az ő dombjaival. 

Káli-medence

A 71-es mellett több jellegzetes, képeslapra illő útszakasz létezik a Balaton-felvidéken is. A Káli-medence "főutcája" is ilyen Köveskáltól Gyulakesziig, de mi inkább képpel a Kővágóörs és Köveskál közti utat emelnénk ki. Szép, hullámos tájon megy át a nyílegyenes út, jobbra-balra füves dombok, illetve a Káli-medence közismert szoborcsoportja is látható a környező hegyek mellett.

Nivegy-völgy

Tényleg csak a közhelyes "festői" kifejezés írja le igazán a Nivegy-völgyet, a Zánka és Mencshely közötti útszakaszt. Aprófalvak sokasága húzódik meg az út mentén, mint Szentantalfa, Tagyon vagy épp Óbudavár. A községek rendben vannak, csinosak, az út felújított és tükörsima, a dűlőkön haptákban állnak a szőlőtőkék, és akkor az erdős hegyekről még nem is beszéltünk.

Pécselyi-medence

A Pécselyi-medence az új Káli-medence – pedzegettük idén nyáron cikkünkben, és ez közúti szempontból se fals állítás. Annyira nem az, hogy alig tudtuk eldönteni, melyik útszakaszról tegyünk be ide fotót. Merthogy a Balatonudvari–Vászoly szakasz az erdős részek miatt, a Vászoly–Pécsely szakasz a dombok, a panoráma és a kiváló útminőség miatt, az Aszófő–Pécsely–Tótvázsony útvonal pedig mindezek kombinációja okán olyan szép. Végül a második mellett döntöttünk, a fotón az a pillanat látható, ahogy az ember Vászoly felől leereszkedik a medencébe.

Kapolcs és Vigántpetend

Kapolcs környéke se kutya, a 77-es főút végig meseszép részeken visz, és tényleg kompakt vezetési élményt nyújt (ugyanakkor itt ki kell emelni, hogy heveny a balesetveszély, az út szűk, kanyargós és hullámos, sokan ennek ellenére 100-120-szal közlekednek rajta). Kapolcs vidékén mégsem magát a 77-est emelnénk ki, hanem egy olyan mérnöki konstrukciót, ami ritka a Balatonnál: egy komplett szerpentinsort Vigántpetendnél. A dombtetőről elképesztő a kilátás, utána pedig 10 kanyarral ereszkedhetünk le a faluba, ebből hét kimeríti a hajtűkanyar fogalmát is. Szervokormányosok előnyben.

Tihanyi-félsziget

A Tihanyi-félsziget nehezen lenne kihagyható, a Balatonnál nyaraló autósok zöme már biztos végiggurult vagy a szuper és szuperszűk parti úton, vagy a hegyre felkapaszkodó, majd a túlsó lejtőn leereszkedő úton. Az utóbbit emeltük ki, mivel ahogy elhagyjuk a "Tihany vége" táblát, a dombtetőről fenséges kilátás nyílik a Külső-tóra és annak kis medencéjére. Bónuszban megkapunk egy masszív lila árnyalatot júniusban, amikor tetőpontján a levendula virágzása.

Csopak, Paloznak, Lovas

A csopaki borvidék se csúf látvány, főleg ha az ember kicsit fentebbről tud rátekinteni. Van egy hosszú útszakasz, ami ugyan nem gyors, de aki el akarja kerülni a csúcsszezonban zsúfolt 71-est, annak kiváló: ez az út Aszófőnél indul, majd átszeli Balatonfüred felső városrészeit, Csopakot, Paloznakot és Lovast, hogy végül felkanyarodva Felsőörsön érjen véget (innen mondjuk még le lehet gurulni Balatonalmádiba, de ez már tényleg kerülő). A Csopak és Lovas közti szakasz különösen kellemes vezetési élményt nyújt, finoman cibálhatjuk a kormányt, miközben hullámvasutazunk a dombok közt. A többi a szokásos: lent a Balaton, fent a szőlők és erdők.

Siklás a dél hullámain

M7-es, Balatonszentgyörgy

A déli partnál ugyanaz a helyzet, mint északon: egy fontos gerincúttal kezdünk. Nem, ez nem a 7-es főút, ami nagyrészt lakott területen és/vagy sík vidéken halad, hanem a jóval beljebb, Somogyban elrejtett autópálya, az M7-es. A listánk egyetlen fizetős útszakasza (árak itt) ez, de ha már van matricánk, érdemes végigsuhanni rajta. Két szakaszt emelnénk ki: az egyik a balatonszentgyörgyi csomópont környéke, ami főleg Zala felől érkezve csodás, mivel itt ereszkedik le a dombok közül a tóhoz az autópálya. Ennek megfelelően még a sofőr is nézelődhet balesetveszély nélkül, hisz az orra előtt van a fél Balaton.

Kőröshegyi völgyhíd

Az M7-es másik csodás szakasza a kőröshegyi völgyhíd. A másfél kilométeres monstrummal bizonyos szempontból nagy szerencséje van a nézelődésre vágyó utasnak, mivel kis híján úgy oldották meg annak idején a völgy átszelését, hogy két alagutat fúrtak volna a dombokba. Valamiért nem ezt választották, győzött a panoráma. A viaduktról még a magas és stramm korlátok ellenére is szenzációs a kilátás, hát még, ha nem alacsonyan ülünk, hanem egy buszon.

Balatonszentgyörgy és Kéthely között

Visszatérve Balatonszentgyörgy térségébe, itt is van több csodás útvonal. A 68-as és a 76-os főutak Balaton-közeli szakaszai kifejezetten szépek, vagy a Zala völgye és a Kis-Balaton, vagy az erdős-dűlős domboldalak miatt. Kiemelni igazán a 76-os kanyarját lehetne a Panoráma Étterem közelében, innen Keszthely környéke és a tó nyugati medencéje is pazarul látszik. Lehet, hogy érdemes később errefelé jönni, cikkünk írásakor ugyanis nagy útépítés zajlik, a munkagépek meg lehet, hogy rontanak a miliőn.

Lengyeltóti és Buzsák között

A Nagy-Berek túloldalán található Lengyeltóti álmos városa, amit a német turisták mekkájával, Buzsákkal köt össze egy út. Messze vagyunk ugyan a Balatontól, de az út egy szép halastavas völgyön visz át a tüchtig kis faluba (amihez a gyógyfürdő, Csisztapuszta is tartozik).

Szántód–Kaposvár útvonal

Számos út indul a Balatontól, és ereszkedik le a somogyi erdős dombvidéken Kaposvár felé, ilyen a 67-es, ami Balatonlellétől indul, vagy az említett Lengyeltótit is átszelő, Fonyódról Kaposvárra tartó út, vagy a most fotóval is kiemelt Szántód–Kapoly–Andocs–Igal–Kaposvár útvonal. Az Andocstól északra lévő és a Kőröshegy környéki szakaszok különösen szépek, nagy területeket belátni, illetve a már említett Kőröshegyi völgyhíd is ott terpeszkedik a tájban.

+1: Balatonlelle, Kishegyi út

A déli parthoz kapcsolódóan bónuszként álljon még itt egy kevésbé fontos közút, ami tranzitútvonalként abszolút jelentéktelen, sőt valószínűleg egy egyszerű, önkormányzati fenntartású utacska. Mégis turisztikailag jelentős, mivel Balatonlellét köti össze a hozzá tartozó Kisheggyel. A Kishegy márpedig elragadó hely, sok pincészet és étterem vetette meg itt a lábát, szóval ehetünk-ihatunk, már ha épp nem vezetünk. A dombról leereszkedve pedig ott az elbűvölő fás allé és a panoráma, Balatonostul.