Összeszedtünk néhány olyan, küllemében, származási helyében vagy témájában a Balatonhoz köthető ajándékot, amivel biztosan nem nyúlsz mellé – már ha jól párosítod össze az ajándékot és az embert.

Felhők alatt, Balaton felett repülni

Bár a csapból is ez folyik, élménnyel megajándékozni egymást tényleg jó dolog, ezért mi is az ebbe a kategóriába sorolható tippekkel kezdjük a sort. Az első, szerintünk nagyon menő ötlet: Balaton fölötti hőlégballonos sétarepülés. Az utalvány december 23-ig kedvezményesen kapható itt.

Fesztivált a fa alá!

Jövőre is lesz MOL Nagyon Balaton, így a nem túl olcsó, de annál nagyobb örömet okozó ajándékok közé tartozhatnak a bérletek és jegyek a különböző nagy fesztiválokra, mint a Balaton Sound, Strand Fesztivál, Kultkikötő és Művészetek Völgye. Mindegyik helyen vadul akcióznak éppen a szervezők, érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

Vitorlázás kapitánnyal vagy anélkül

A balatoni vitorlázást mindenkinek ki kell próbálnia egyszer. Ennek boldog tudatában tukmálhatjuk rá szeretteinkre a nyáron beváltható „vitorlázás kapitánnyal vagy anélkül” kuponokat. Például itt érdeklődhetünk árakról, lehetőségekről. Vagy itt.

Wellnesshétvége a korcsolyapálya mellett

Hévíztől Zalakaroson át Siófokig több remek wellnesshétvége-helyszínt találunk a tó környékén, ám ha valami extrát csempésznénk a telelésbe, válasszuk például a BL Yacht Club-ot, ahol az új jégpálya kipróbálásával és év végi vitorlásversenyekkel turbózhatjuk a hangulatunkat.


Az „okosodjunk együtt, és még élvezzük is” jegyében interaktív balatoni múzeumokba szóló családi belépőjegy is kerülhet a fa alá. A választék elég nagy, a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontban szélgépet próbálhatunk ki, a Balatoni Múzeumban álvitorlásra szállhatunk, a patinás keszthelyi Amazon Házban a főűri utazást próbálhatjuk ki, a Pannon Csillagdában meg az eget kémlelhetjük némi segítséggel, az eddigieknél hozzáértőbb módon. Még több tipp itt.

Gasztronómia minden fronton

Ha az étel mellé magunkat is odapakolnánk ajándékba, jó ötlet a tetszőleges időpontban beváltható, saját gyártású, például a Balaton legjobb, egész évben nyitva tartó éttermei valamelyikébe szóló vacsorakupon. Ha nem érezzük magunkat elég jónak ajándékvoucher-készítésben, választhatunk kész ajándékkártyát/karácsonyi kupont is. Ha inkább a fa alá pakolnánk a balatoni termelők finomságait, látogassuk meg a következő négy hely valamelyikét. Vagy mind a négyet. Gusto DelicateLiliomkert, tihanyi Piac Placc, Nagyi Kamrája.

A legjobb, ha egy-két napos kikapcsolódással egybekötve mi magunk szerezzük be a balatoni termelőktől az ünnepi borokat – ebben az esetben a bor mellé pincehangulatot, történeteket és kedvezőbb árat kaphatunk –, de ha ez nem jön össze, akkor temérdek jó minőségű balatoni bort találunk a vinotékákban vagy a jobb webshopokban, például itt vagy itt.
És hogy mit válasszunk? A lehetőségek száma szinte végtelen, mi utoljára finom olaszrizlingeket ajánlottunk.

Olvasd ki a Balatont!

Régi Balaton – Egy különös táj különös története
Kovács Emőke idén ősszel megjelent könyvének első fele időutazásra hív: a 19. századi, hajó- és turistamentes Balatont idézhetjük fel korabeli sajtóanyagok és illusztrációk, memoárok, irodalmi művek segítségével. A könyv második részében publicisztikákat, rövidebb tanulmányokat találunk a 19-21. századi tóról, vagy ahogy a szerző írja: „Ezek amolyan balatoni mozaikok, cserépdarabok, melyeket böngészve látszik, hogy milyen színes, sokmúltú vidék ez a balatoni.” Gondosan szerkesztett könyv alapos olvasóknak. Kapható: a nagyobb könyváruházakban.

Ki fejti meg a titkát?
A Balaton magyar költők verseiben és magyar festők képein
Karácsonyfa mellé kucorodós, nézegetős. 18-20. századi versek és festmények, grafikák a Balatonról egy kemény kötéses, reprezentatív albumba csomagolva. Egry József, Rippl-Rónai József, Vaszary János alkotásai, Devecseri Gábor, Berzsenyi Dániel és Takáts Gyula versei. A szerkesztő Zentai Gabriella, az irodalmi tanácsadó Papp János, a képek kiválasztásában Horváth János segített.

Levelek a Lipták-házba
Örkény István levelei Lipták Gábornak
A füredi Lipták-házban az 1940-es évek végétől sűrűn megfordultak a magyar irodalom és művészet nagyjai: Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Németh László, Déry Tibor, Bernáth Aurél, Borsos Miklós és Örkény István. Utóbbi vendéglátójához írt élcelődős, humoros leveleinek gyűjteménye ez a könyv, amihez a megértést segítő jegyzeteket Örkény özvegye, Radnóti Zsuzsa állította össze.
A nagyobb könyváruházakban kapható, például itt.

Kitűzzük a Balatont

A Balcsi Original már egyáltalán nem csak fürdőruhát, menő pulcsit és atlétákat forgalmaz, ennél sokkal több dologgal készültek a télre. A honlapjukon, a Lifestyle menüpont alatt vidám, napot-vizet-nyarat idéző telefontokokat, noteszeket, kispárnákat, vagy éppen képeslapokat találtok. Az idei legnagyobb ötlet a kitűzőket gyártó POPpins-szel közös kollekció, amellyel lángost és egy Eötvös Csöpi-Kardos Doktor párost is magatokra tűzhettek.

Elég vagányra sikeredett a Meska csatos, csomóval díszített vitorlakötél karkötője is – a korábban említett, nyáron kiváltható vitorlázás „kupon” mellé remekül passzol.

Megrendelhető itt.

Tonnányi levendula

Sok évvel ezelőtt, 1924-ben fedezte fel dr. Bittera Gyula, Dél-Franciaországból hazatérő vegyész, hogy a félmediterrán éghajlatú Tihanyi-félszigeten a legautentikusabb körülményeket biztosíthatja egy levendulaültetvény létrehozásához. Azóta Tihany kedvenc színe a lila lett, főleg a levendulából készített termékek miatt, amelyeket ott helyben végtelen mennyiségű helyen megvásárolhatunk. Aki éppen nem jár a környéken, a Tihanyi Levendula Manufaktúrától ezen az e-mail címen rendelni is lehet. Nagyon kézműves levendulás termékeket pedig a Balaton-felvidéken máshol is találtok, például Dörgicsén ebben a nagyszerű kertben.