Puha gyepszőnyegen nyugágyak és fatönk asztalok, egy régi cirkuszos kocsiból kínált harapnivalók és frissítők, körülöttünk legelésző szürke marhák, lábunk alatt a Balaton. Ez a látvány fogadja az Istvándy pincészet piknikbárjának látogatóit: a Tóti-hegy oldalában elterülő birtok újjászületett, de legalábbis, ahogy ők mondják, új korszak köszöntött be az életükben. Hétvégén beugrottunk egy gyors terepszemlére, és lelkesedésünket még a hirtelen jött felhőszakadás sem tudta letörni.

Nagyon jól indította ezt a szezont az Istvándy család. A tavaszi Vinea Balaton bírálaton olaszrizlingjük elnyerte a BalatonBor védjegyet, sőt az eggyel magasabb, HegyBor kategóriába is bekerültek. Ezzel párhuzamosan kora tavasztól hirdetik a pincészet új irányvonalát, a „kék korszakot”: a kifejezés a kéknyelűre, a kizárólag a badacsonyi dűlőkön termő szőlőfajtára utal, amelyre a családi borászat már egy ideje különleges figyelmet fordít.

Annak ellenére, hogy Istvándyék tényleg mindig nyitottak voltak az újdonságokra, a fiatalos lendület eddig mintha hiányzott volna a pincészet arculatából. Lehet, hogy a régimódi honlap, a borosüvegek címkéinek hűvös visszafogottsága vagy a „palackba zárt elegancia” szlogen teszi, de eddig – a lélegzetelállító panorámával rendelkező borteraszuk ellenére – inkább vacsorázós, mint fröccsözős helyként tartottuk őket számon.

A pár hete a borteraszuknál nyílt piknikbár azonban tényleg új színt hoz a környékre, még az is előfordulhat, hogy ez lesz az egyik kedvenc kiülős helyünk idén nyáron.