„Harminc éve azon dolgozunk, hogy az algadominált állapotból eljussunk a hínárdominált állapotba.”

„A Balaton hinarasodik, de erről kevés számszerű vagy térképezés-jellegű adatunk van jelenleg. Az utolsó szisztematikus hinartérképezés a hetvenes években történt, mely az akkori nemzetközi szintű csúcstechnikával, légi fotókkal készült el”  – mondta el Zlinszky András limnológus a veol.hu-nak. Pedig – szintén a szakember elmondása alapján – ugrásszerűen javul a Balaton vízminősége: egyre átlátszóbb a víz, a tó tápanyagháztartása eltolódott és egyre több a hínár.

„Egy állóvíznek nagy egyszerűsítéssel kétféle állapota lehetséges a limnológusok szerint, ha a vízben lebegő algák dominálnak vagy ha a hínarak, melyek az üledékből szedik fel a tápanyagot. Ha tápanyagdús a víz, akkor az algák annyira elszaporodnak, hogy a víz zöldes színű lesz, kevésbé átlátszó [...], ha kevesebb a tápanyag a vízben, akkor a hínarak vannak előnyben [...], viszont nekik fényre van szükségük.” – fejtette ki Zlinszky András, az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének munkatársa.

„A probléma akkor kezdődött, mikor a hetvenes-nyolcvanas években zöldes-barnás, élvezhetetlen, nagyon algás volt a tó vize. Akkoriban ez komoly gondot okozott, visszaestek a turizmus mérőszámai, a látogatottság, a vendégéjszakák, mert a tó vize már-már fürdőzésre alkalmatlan volt. [...] Szennyezőforrásokat kapcsoltak le, megépült a körcsatorna, kivezették a szennyvizet a tóból, foszfortalanították a zalai szennyvíztelepet, és húsz-harminc évre rá rendbe jött a tó.”