Több mint száz különleges teknőst nézhetünk meg Földváron, köztük az aldabrai óriásteknőst, ami az egyik leghosszabb ideig élő szárazföldi állat.

Tizenhat teknősfajjal találkozhatunk a Balatonföldvári teknősparkban – írja a hirbalaton. Pécsi Tibor parkjában jelenleg is több száz állat él, de ez a szám csaknem megduplázódik majd, amikor szeptember elején kikelnek a tojások. Láthatjuk például a most még csak 30 kilós aldabrai óriásteknőst, ami akár 250 kilogrammosra is megnőhet. Ez a faj az egyik leghosszabb ideig élő szárazföldi állat, a tudósok úgy becsülik, hogy az őshazájában, az indiai-óceáni Aldabra-szigeten egykoron akár több száz évet is elélhettek.

A park tulajdonosa korábban krokodilokkal foglalkozott, de anyagi okok miatt bezárta korábbi állatkertjét, mert az éves fenntartási költsége meghaladta a negyvenmillió forintot. Az épület 1080 négyzetméteres volt, ahol folyamatosan 30 Celsius-fokos hőmérsékletet kellett biztosítania. A teknősök télen egy 130 négyzetméteres épületben is elférnek, így az állatok elhelyezése jóval egyszerűbb.