19-en jelentkeztek arra a versenyre, amelyen több mint 160 kilométert kell folyamatosan szólóvitorlázni a Balaton körül.

Október 7-én, szombaton délelőtt 10-kor rajtol Balatonfüreden a Balaton egyik legkeményebb vitorlás küzdelme, a MOL 2017 Egyszemélyes Balatonkerülő Vitorlásverseny, amelyen a résztvevő szólóvitorlázók célja a lehetséges leghosszabb kör megtétele a Balatonon kizárólag egyedül, bármiféle helyettesítés, kikötés és külső segítség nélkül. Fa Nándor, a Kereked Vitorlázó Klub és a Balatonfüredi Yacht Club közös versenyére 19-en neveztek – köztük a tizenkétszeres repülőhollandi-világbajnok Majtényi Szabolcs, a Keszthely–Balatonkenese-rekorder Varga Lajos és a tavalyi győztes Keller András.

Versenyző „egységek”, azaz a hajók és kormányosaik célja – a vándortrófea, a félmilliós fődíj és a dicsőség elnyerése mellett –, hogy a befutási limitidő, azaz október 9., hétfő 10:00 előtt érjenek célba több 160 kilométernyi folyamatos vitorlázással a hátuk mögött. A verseny jelenlegi rekordere az idén is rajthoz álló Zolnai György, aki 2015-ben 10 óra 37 perces idővel ért célba a ZipCode nevű vitorlásával.

A versenyt Fa Nándor hajótervező, óceáni szólóvitorlázó és ötszörös Földkerülő alapította 2001-ben és a Balatontippnek adott interjújában azt mondta, hogy bármennyire nagyok a méretbeli különbségek, a szóló Balatonkerülést az óceáni verseny közeli rokonának tekinti: „Szerencsével ezen a versenyen senki nem nyer, itt annak az egy embernek kell mindent csinálni.”