Remélhetőleg megérjük, hogy ne csak kedvenc nyári balatoni emlékeinken legyen szokás nosztalgiázni, hanem pár év múlva a balatoni teleken is ugyanilyen jó legyen elmerengeni, hogy ki készíti a legjobb forralt bort, hogyan nyertük meg/vesztettük el a téli regattát és miként tanultunk meg (újra) korcsolyázni a minden télen visszatérő műjégpályán. December 2-án Balatonlellén lehet kezdeni az emlékgyártást.

„Végre el kellene jutni oda, hogy a Balaton nem egyenlő a nyár-lángos-strand szavak hármasával, hanem egy egész évben lüktető turisztikai desztináció” – mondta Tóth Balázs, a BL YachtClub ügyvezetője, miután december első hétvégéjén Balatonlellén műjégpályával, karácsonyi vásárral, adventi gasztro piknikkel, Mikulás Regatta Vitorlásversennyel köszöntik a telet.

Tavaly télen műjégpályát telepítettek a Balaton partra, jégkörhintát vágtak a tóba és jégkacsát építettek, idén egy héttel a műjégpálya megnyitása után, december másodikán, már harmadik alkalommal rendezik meg a Balatonlellei Karácsonyi Vásárt közel 30 kézműves árussal és játszóházzal. Balázs megjósolni sem meri, hány látogatójuk lesz, de ha mindenki eljönne, aki érdeklődik a Gasztro Piknik Facebook eseménye iránt (4200 ember), kis túlzással megduplázódna Balatonlelle lakossága.

Egy vásár, tele jó éttermekkel

Balázsék megtesznek mindent, hogy akár több 100 km-t is megérje értük autózni. A megújuló balatoni gasztronómiáért lelkesedőknek például már most karácsony lesz rengeteg meglepetéssel: jön paszternák krémleves báránymájjal, malactekercs sütőtökös gerslirizottóval vagy konfitált marhapofa tojásos nokedlivel. Ez csak néhány étel, amivel az I. Balatoni Adventi Gasztropiknikre érkező éttermek készülnek az adventi vásárral egy helyen és időben.

Egész napos élőzene mellett kóstolhatjuk meg a tó északi és déli oldaláról érkező éttermek, borászatok, cukrászdák, pálinka és sörfőzők kínálatát. Ott lesznek a télen is nyitva tartó éttermek közül többen is: a Kistücsök, a Paletta, a Neked Főztem, a Baricska, a Szigligeti Kikötő étterem és a Villa Kabala, ihatunk a Laposa, a Bujdosó, a Gyukli, a Dobosi borokból, a Gyümölcs Wellness központ pálinkájából, és a Hedon söreiből, és megkóstolhatjuk a Villa Gréta különleges süteményeit is. „Akiket hívtam, mind szívesen jött” – meséli büszkén Balázs.

Mivel a helyszín egy kikötő, napközben a II. Mikulás Regatta vitorlásverseny mezőnyét is megrendezik – a versenyre már több mint 20 egység nevezett, most már csak azért kell drukkolni, hogy legyen szél is.

Egy fecske nem csinál telet

A szervezők véleménye szerint egy fecske nem csinál nyarat, sem telet, így december 2-án 11 órakor szakmai program keretein belül vitatják meg a téli Balaton adta lehetőségeket és veszélyeket. A Balaton Konzílium 3. a Csopaki Kódex, a Balatoni Kör, a Rizling Generáció és az Északipart Magazin kezdeményezésére létrejött fórum és beszélgetés-sorozat a régió legfontosabb ügyeit vitatja meg. A mostani téma: hogyan lehet négyévszakossá tenni a Balatont, mit kell ezért tenni a szolgáltatóknak, milyen infrastruktúrára van ehhez szükség, és mit kínáljanak az idelátogatóknak. A beszélgetésen helyi vállalkozók mellett részt vesz a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Balatoni Szövetség, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Fejlesztési Tanács és a Balatoni Kör képviselője is.