Azt gondolhatnánk, hogy a tél beköszöntével elcsendesedik a Balaton-part, de épp ellenkezőleg, az adventi időszak megmozgatja az egész vidéket. A hónap elején több helyen is feltűnik a Télapó, aztán indulnak a karácsonyi vásárok, ünnepi vacsorák, évzáró borkóstolók. Karácsony hetén egy kicsit megpihenünk, de épp csak addig, amíg erőt gyűjtünk a szilveszteri pezsgésre.

Adventi programok (december 1-31.)

Ahogy közeledünk a karácsonyhoz, egyre inkább eluralkodik a Balaton-parton az adventi izgatottság. Még a legkisebb falvak is kiveszik a részüket az ünnepi készülődésből – érdemes végigböngészni a listát, ha szeretnétek elmerülni a vásári forgatagban, vagy egy bögre forralt borra vágynátok a hideg napokon. Veszprémben például kézműves ajándékokat gyárthattok, Vászolyon adventi termelői piacot tartanak, Siófokon minden hétvégén koncerteket hallgathattok, Keszthelyen pedig betlehemi kiállítással készülnek – hogy csak néhányat emeljünk ki a nagyobb rendezvények közül.

Hévíz-patak túra – Hévíz (december 1-30.)

A Hévíz-patak az egyetlen evezhető, meleg vizű patak Magyarországon, különleges helyszín egy téli túrához. Ilyenkor a víz felett lebegő páraréteg, a rengeteg tündérrózsa, a part menti mocsaras lápvidékek szinte meseszerű hangulatot varázsolnak. A patak besorolása ZWA, könnyű síkvíz, tehát teljesen kezdők és gyerekek is jelentkezhetnek a túrára.

Terítéken Veszprém (december 2.)

A veszprémi gasztroséta során évszázadokon sétálhattok keresztül: vendégfogadóból kávéházba, kávéházból presszóba, presszóból pedig olyan műhelyekbe, ahol ma is ropogós rétesek sülnek és kézzel készülnek a csokoládék. Az ImagineVeszprém célja, hogy meghalljuk „az évszázadokkal korábban kiabáló piaci kofák hangját, a múlt legelegánsabb szórakozóhelyein játszó cigányprímások hegedűjét és az egykor a Séd patak vizét csapkodó malomkerekek zaját”.

Derűre hangolva – Badacsony (december 2.)

„Hivatalosan is megnyitjuk a balatoni telet, ami csak abban különbözik a balatoni nyártól, hogy hidegebb van egy picit, emiatt egy kisebb, de annál hangulatosabb térben tölt el együtt sok jó ember egy meghitt estét” – ezt jósolják Istvándyék december első szombatjára. Emellett Kékderűvel készült fogásokatBúzalelke-péksüteményeket, MASTERS pálinkákat és öttételes borkóstolót is ígérnek a Borműhely vendégeinek.

Balaton Konzílium 3. – Balatonlelle (december 2.)

Harmadszor is összeül a Balaton Konzílium, a téma ezúttal az egész éves szezon lesz: Hogyan lehet négyévszakossá tenni a Balatont, mit kell tenniük a szolgáltatóknak, és milyen infrastruktúrárára van ehhez szükségük? A Csopaki Kódex, a Rizling Generáció, a Balatoni Kör és az Északipart közös beszélgetéséhez bárki csatlakozhat, a biztos résztvevők listáját ITT találjátok.

Mikulás a Sparhelt Bisztróban – Balatonfüred (december 2.)

December első szombatján kibővített gyermekmenüvel – rántott hússal, bolognai spagettivel, palacsintával – készülnek a füredi Sparhelt Bisztróban. Egész délután kreatív foglalkozást tartanak, 13:00 és 15:00 órakor pedig megérkezik a Télapó, hogy apró ajándékokkal lepje meg a gyerekeket. Asztalfoglalás ajánlott.

Söptei Pincészet a Zománc Bisztrócskában – Vászoly (december 2.)

Bár a Söptei Pincészet éttermét nem találjuk a tél minden napján nyitva, december első hétvégéjén mégis kóstolhatunk Söptei-borokhoz hangolt fogásokat, méghozzá a vászolyi Zománc Bisztrócskában. A 2017-es Rozét mascarponés cékla levessel kínálják, a Merlot harcsapaprikással érkezik, a Harmónia és a Sárgamuskotály között pedig egy könnyű pohárkrémet élvezhetünk.

Téli Vitorlás Versenysorozat: II. Mikulás Regatta – Balatonlelle (december 2.)

BL YachtClub elkötelezett támogatója a négy évszakos balatoni szezonnak, ezért szervezik meg a Téli Vitorlás Versenysorozatot is, melynek első állomása a Mikulás Regatta lesz, december 2-án. Idén open kategóriát is hirdetnek, tehát bárki indulhat a saját hajójával. A részletes versenykiírást ITT találjátok.

DJ a szőlőben Mikulás Edition – Paloznak (december 2.)

Egy év telt el azóta, hogy a paloznaki Homola Pincészet előrukkolt a DJ a szőlőben-bulik ötletével. Azóta láttunk már tavaszi zsongást, nyárköszöntést majd búcsúzást, szüreti és halloweeni mulatságot is. Most pedig visszakanyarodunk az eredeti felálláshoz, újra jöhetnek a cserépkályha mellett táncolós téli esték Cyborg Templar közreműködésével, a Sáfránkert harapnivalóival és persze Homola-rizlingekkel.

Vörös Balaton III. – Csopak (december 2.)

A Balaton-partot inkább a fehérborok uralják, pedig vörösek terén is erős a vidék. Előző télen már írtunk erről ITT és ITT, most pedig első kézből tapasztalhatjátok meg, hiszen Jásdi István harmadszor is megrendezi a balatoni vörösborok bemutatóját csopaki borteraszán. A résztvevők a számukra legkedvesebb vörösboraikkal érkeznek – többek közt Petrányiékkal, Homoláékkal, a Szent Donát Birtok és a 2HA Birtok képviselőivel találkozhattok.

III. Balatonlellei Karácsonyi Vásár és Adventi Gasztropiknik (december 2-3.)

A karácsonyi vásárok miliőjét mindenki ismeri, de a lellei BL YachtClubban csavarnak rajta egyet – ezért is kaphatott a program külön helyet a listánkon. Persze nem feledkeznek meg a kötelező elemekről sem: lesz sült gesztenye, forralt bor és mézeskalács, kézművesek kínálják portékáikat, a Mikulás pedig ajándékot oszt a gyerekeknek. Azonban az adventi hangulatot itt a környék legjobb borászai és vendéglátói teljesítik ki, nem is beszélve a műjégpályáról, vagy a korábban említett Mikulás Regattáról.

III. Mikulásfutás – Siófok (december 3.)

Elmélkedhetnénk arról, hogy a testedzés decemberben is fontos, de a Mikulásfutás népszerűségéhez feleannyira sem járul hozzá az egészségtudatosság, mint a csoportosan szaladó Télapók abszurd látványa. Kezdők is csatlakozhatnak az élményhez, hiszen a táv alig 3 kilométer, ráadásul nem csak futva, de gyalog vagy kerékpárral is teljesíthető. A nevezés reggel 10 órakor indul Siófok Fő terén.

Évzáró borvacsora Bock Józseffel és Jásdi Istvánnal – Vonyarcvashegy (december 9.)

Folytatódik a balatoni borvacsorák időszaka: december második szombat estéjét a vonyarci Bock Bisztró kétszáz éves pincéjében tölthetitek, méghozzá Bock József és Jásdi István társaságában. A menüt tokhalravioli, sütőtökleves, kacsamell és párolt szarvas alkotják, vacsora után pedig tíztételes borkóstolón vehettek részt.

Kézműves Vásár a Folly Arborétumban – Badacsonyörs (december 9.)

Folly Arborétum karácsonyi vására is kilóg az adventi programok közül – ha vettek egy pillantást a helyszínre és a kilátásra, talán bővebb magyarázatra nem lesz szükség. Más tekintetben viszont hozzák a megszokott vásári hangulatot: helyi kézműves portékák közül válogathattok, és kürtős kaláccsal, lángossal, forralt borral melegedhettek fel. A kert látogatása egyébként az adventi időszakban ingyenes, ráadásul december 9. és 23. között karácsonyfa-vásárt is tartanak.

Apa és fia borvacsora Laposáéknál – Badacsony (december 9.)

December 9-én különleges borvacsorát tartanak a Laposa Birtokon: a balatoni újhullám egyik ismert képviselője, Laposa Bence és édesapja, a pincészet egykori alapítója, Dr. Laposa József vezeti be a vendégeket a borfajtajegyek világába, egyúttal a birtok múltjába, jelenébe és jövőjébe. Azt ígérik, a poharakba igazi ritkaságok kerülnek majd: többek között 2013-as és 2014-es évjáratú Selection Olaszrizlinget valamint néhány éves desszertborokat kóstolhatunk.

Kiscsillag Akusztik: Dalok párban – Veszprém (december 12.)

December 12-én, kedden este a Kiscsillag lép fel a veszprémi Hangvillában, ahol mindent sorravesznek, amibe a dalok szerzője, Lovasi András belebotlott az elmúlt évtizedekben: „A témák? Elvágyódás, utazás, maradás, szerelem, szerelem nélkül. Egyedüllét, közös ügyek, no meg az ünnep, különös tekintettel a Karácsonyra.”

Quimby – Veszprém (december 15.)

Kiss Tibi zenekara nem csak a hazai alternatív rock rajongóit hódította meg, de a nemzetközi karriert is célba vették, méghozzá sikeresen. December 15-én mégis itthon játszanak, a veszprémi Expresszó Klub színpadán. Jegyek ITT kaphatók.

A Pál utcai fiúk – Veszprém (december 27.)

Molnár Ferenc regénye súlyos témákról beszél: hősiességről, árulásról, esendőségről, hazaszeretetről, de mindezt közérthetően tálalja. A gyerekkorunkból felderengő történetet Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián dolgozta át zenés színdarabbá, amelyben kiskamaszok helyett fiatal felnőttek konfliktusa szólal meg, így a drámai helyzetek még keményebbé válnak. A Pannon Várszínház előadását
ezúttal a veszprémi Hangvillában láthatjátok.

A padlás – Veszprém (december 30.)

Egy fiatal tudós megszállottan dolgozik szuperintelligens számítógépén, titokzatos számításokat végez, de munkáját állandóan megzavarják különféle halandó és halhatatlan lények. A Padláson – Ég és Föld között – bármi megtörténhet, akárcsak a mesékben, de a mesevilágon túl az élet legnagyobb kérdései is felderengenek. A klasszikus musicalt a veszprémi Hangvillában láthatjátok.

Szilveszterezz a Balatonnál! (december 31.)

Ha az év utolsó napján szeretnétek kiszabadulni a városi nyüzsgésből, hogy egy nyugodt helyen köszönthessétek 2018-at, pattanjatok kocsiba, és irány a Balaton-part! Legyen a célpont akár egy ismerős kölcsönkérhető nyaralója, vagy egy szabad vendégház is, ahol még a szomszédok sem szólnak át, ha túl hangos a zene. De a házibulin kívül van még lehetőség más ünneplésre is, például felmászhattok egy hegycsúcsra, vagy belecsobbanhattok a jéghideg Balatonba. A szilveszteri vagy újévi vacsorára sem lesz gondotok, hiszen egyre több étterem vállalja be az egész éves nyitva tartást.