Bréking / látnivalók & kultúra

Feltámad a fenékpusztai majorság

Szerzők

  • We Love Balaton

2017. 05. 04. 12:05

A már majdnem rommá nyilvánított Fenékpusztai majorságot 1,5 milliárdból újítaná fel a keszthelyi Kastélymúzeum.

Április 21-én, pénteken a Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója tájékoztatta az MTI-t, hogy egy másfél milliárd forintos pályázat révén szeretnék felújítani a Festeticsek egykori fenékpusztai majorságát, ahonnan a lejárt lakáshasználati szerződések miatt kiköltözők az önkormányzat segítségével juthatnak új otthonhoz”.

Fenékpusztán már a rómaiak idejében is egy Valcum néven ismert vár állt, majd a Festetics grófok építettek „kiskastélyt” a helyére, amely mára teljesen lakhatatlan állapotba került. A felújítás célja nem csupán a kulturális örökség megőrzése, hanem egy új turisztikai attrakció létrehozása is. A lovasturizmusba is beszállni kívánó kastélymúzeum tervei szerint egy lóversenypályával és szállodával rendelkező centrumot alakítanának ki.

Jelenleg 53 személy (több mint húsz család) él a majorság területén: határozott idejű lakáshasználati szerződésük április 30-ig szól, a lejárat után további egy hónapjuk van arra, hogy kiköltözzenek. A kastélymúzeum az önkormányzattal együtt igyekszik megoldást találni arra, hogy miként tudnak átmeneti vagy végleges otthonhoz jutni a kiköltözők.

Hasonló tartalmak