A Tornai Pincészet Trófea díjat nyert, Bezericsék Cserszegi Fűszeresét pedig aranyéremmel díjazták Londonban.

Komoly eredményt ért el a somlói Tornai Pincészet a világ egyik legrangosabb borversenyén, a 34. londoni International Wine Challenge-en. 2015-ös Prémium Juhfark boruk Trófea díjat kapott, ezzel egymás után harmadszor érdemelték ki a legmagasabb elismerést. Az IWC-re évente több mint 15 ezer bort neveznek több mint 50 országból. Közülük mindössze 500 kap aranyérmet, és kategóriánként egyetlen bor érdemel Trófea díjat, így már érthető, miért komoly teljesítmény, ha egy borászat három egymást követő évben is elnyeri ezt a kitüntetést.

Tornai Tamás, a pince tulajdonosa szerint az eredményük azt bizonyítja, hogy megbízhatóan és folyamatosan képesek a legjobbat produkálni, tehát nem a szerencse vagy egy kiemelkedő évjárat áll a siker hátterében. Azt is hozzátette, az ilyen eredményeknek köszönhető, hogy a somlói bort a világon már jobban ismerik és elismerik, mint Magyarországon.

Ugyanezen a versenyen egy másik balatoni borászat is komoly eredményt ért el: a Bezerics Borház 2015-ös késői szüretelésű Cserszegi Fűszerese aranyérmet hozott haza.

A Tornai Pincészet győzelméről szóló sajtóközlemény szerint a magyar borok 30 százaléka exportpiacokra kerül, az ebből származó bevétel viszont feltűnően alacsony. Az exportált borok értékesítési átlaga literenként 2,6 euró, a magyaroké viszont csak 1,15 euró, vagyis külföldön még nem sikerült elismertetni a magyar borok értékét.

A nemzetközi sikerek segíthetnek a változásban, Tornaiék számára is a korábbi eredmények alapozták meg a kereskedelmi kapcsolatokat Kaliforniában, New Yorkban és Bordeaux-ban. A legújabb győzelem után újabb londoni Michelin-csillagos étterem választotta be két borukat és két másik somlói bort a kínálatába.