Hajdu Attila szépen túllendült a focistasorson, és az űrön, amit egy sikeres karrier után lehet érezni. Megérkezett a vendéglátásba, mi pedig a Fürjes Udvarházba.

A kilencvenes évek Ferencvárosának legendás kapusáról, Hajdu Attiláról elsőre mindenkinek a Bajnokok Ligája meccsek nagy védései és Fradi-menetelése (az Anderlecht kiverése, a Grasshopperrel és a Real Madriddal való bravúros leikszelések), esetleg a mostani időkből a félidei-meccsszüneti szakkommentárok jutnak eszébe. Pedig Hajdu szép sikereket ér el a vendéglátásban is. Tudomást szereztünk róla, hogy a Vászoly-Balatonudvari határban létrehozott egy Fürjes Udvarház nevű vendégházat, amiről ordít az igényesség. Meg is néztük, Hajdu pedig csk-ként vezényelt körbe minket.

Focikapuból a kávézóajtóba

"A labdarúgás terén igyekeztem maradandót alkotni, és amikor ennek vége lett, már 14 éve, akkor a vendéglátás felé vettem az irányt" - vágott bele Hajdu a saját történetébe. Egy óbudai kávézóval kezdtek édesanyjával, akivel családi üzletként viszik a helyet. Ez sikerrel vizsgázott, tanakodni is kezdtek, hogy a pesti irodistákat szolgálják-e ki, vagy a gyerekkori széplaki-kenesei élmények miatt hőn szeretett Balaton-partra fókuszáljanak. A Balaton nyert, ráadásul Balatonfüred.

Édesanyjának ajánlották a Fürjes Villát, ami "eléggé rozoga állapotban lévő üdülő volt" akkoriban. Az épületet 2008-ban vették meg, 2010-ben indult be a szobakiadás 8 darab kétágyas lakosztállyal. "Visszanézve óriási nagy húzás volt, hogy ebbe így belevágtunk" - mondta Hajdu, aki szerint a nyári telítettség nem volt kérdéses, mivel a villa közel áll a Tagore sétányhoz. Két évre rá a szemközti telken is építkezésbe kezdtek, ide apartmanok és egy rendezvényterem került, gondolva a holtszezonra. Így a Fürjes Villának elnevezett hely 50 fős kapacitásúra nőtt.

A név eredete is érdekes, sőt már a kávézóé is. "Sok marketinggel foglalkozó barátom mondta, hogy legyen a kávézó neve Kapufa, Potyagól vagy Hajdu Büfé, de nem éreztem ezt, így lett Teide, mert sokat nyaraltunk Tenerifén." Füred ősi neve pedig Fürjeshely volt, mert anno errefelé erdős vidék terült el sok fürjjel, erről kapta a nevét a vendégház is. "Ha értéket tudtunk teremteni a névvel Füreden, ezt akartuk továbbvinni" - indokolta az itteni brandvédő névválasztást.

A rizling szerelmese

Szépen teltek-múltak az évek, Hajdu pedig beleszeretett a szőlészetbe-borászatba, meg persze a borba magába. Ez úgy kezdődött, hogy "én mint magyar gyerek, Németországba szerződtem", ami már csak ezért is megérte: Markus Bockelkamp menedzser megismertette őt a borok világával. Be is járta a borszerelmesek útját: "Először nyilván a vörösbor az, ami jobban behízeleg, aztán ahogy múltak az évek, úgy lettem fehérboros. Az olaszrizling a mániám, azzal a kesernyés mandulaízével." Télen persze ő is a vöröset kedveli, a fűszeresebb (irsai, cserszegi) tételeket meg egyik évszakban sem annyira.

A bor iránt érzett lamúr tehát adott volt, a Balaton iránti pláne, így egy balatoni szőlőt és présházat szeretett volna szerezni magának. Két éve sikerült megtalálni a mostani épületet Vászoly és Balatonudvari határában, nem is akármilyet. Az egykor legendás hírű Lucifer Csárda épületét vásárolták meg. Az eredeti terv az volt, hogy a füredi Fürjes Villa portfolióját kibővítik, és ide is fel tudnak majd jönni az ottani vendégeik borozgatni. De aztán csak az lett a vége, hogy hat darab kétágyas szobát alakítottak ki egy év építkezéssel, önálló arcot kapott a Fürjes Udvarházra (a brand az első, ugye) elnevezett vendégház, melynek 21 500 forint/szoba/éj főszezoni árat lőttek be. Ettől persze a füredi Fürjes Villa vendégei ugyanúgy felugorhatnak ide egy borkóstolóra - nyugtatott meg mindenkit Hajdu Attila.

Mint fentebb említettük, Hajdu nagy rizlingrajongó, így nem is volt kérdés, hogy az udvarház köré mit telepít: 1200 tőke olaszrizling és 700 tőke syrah nőtt ki hirtelen a másfél hektáros vászolyi dűlőből. Amikor megkérdeztük, a jövőre nézve milyen bővítést és fejlesztést tervez ide, akkor is a szőlő maradt a kulcsmotívum: egy új telket már megvettek a szomszédban, az ezen álló romos házat elbontják és építenek egy tárolót a szőlőműveléshez szükséges eszközöknek. Meg persze telepítenek még szőlőt, de egy biztos: "Focipálya nem lesz."

Hajdu bojler, mi más

Sok apró érdekességet tartogat amúgy az épület. A tágas és fényes nappalit télvíz idején egy gyönyörű kandallóval fűtik fel, de a többi helyiség is innen kap hőt: a kandalló ugyanis vízteres, azaz a tűz felmelegít egy víztartályt (Hajdu típusút, nem vicc), a forró víz pedig kering a ház radiátoraiban. Ennek köszönhetően egész évben nyitva tudnak lenni, talán csak a január lesz kivétel.

Ha már belső terek, akadt egy bevált belsőépítész is, aki segített az álmokat valósággá formálni. Győrbíró Csaba már a kávézókon és a Fürjes Villán is dolgozott, itt Vászoly határában azonban nem engedték el teljesen a kezét. A fürdők burkolata például az ő munkáját dicséri, de az ablakok Hajdu fejéből pattantak ki: "Amit a legfontosabbnak tartottam, az a zöld ablak volt, talán a csopaki Vígmolnár Csárdánál van ilyen színű ablak" - gondolkozott el Hajdu. Mindegy is, mert a zöld innentől kezdve meghatározott mindent, a teljes belső ehhez idomult. Beszélgetésünk nagy részét egy kis, nappaliból nyíló szobában töltöttük, ennek sokáig rejtély volt a leendő funkciója. Végül a két fotellel és dohányzóasztallal egyfajta pipaszoba, nyugihelyiség lett, ahova el lehet vonulni a nagyobb társaságból.

Rendkívül fontosak a nagy üvegfelületek, ugyanis olyan a panoráma innen, hogy eláll a lélegzet. "Az egész ház arról szól, hogy a fő téma arra van" - mutatott Hajdu is az elképesztő balatoni kilátásra. Emiatt direkt nem tettek tévét sem a szobákba, nem is hiányolta eddig vendég. Wifi amúgy van, a déli partról lövik át a jelet. A ház alatti pincéből ugyan nem sokat látni a Balatonból, de nem is kell, hangulatosan, nyerstéglával alakították ki, ha lesz saját boruk, azt itt fogják tárolni.

Szia, nem jönnél át a furmintba egy pohárkára?

A szobák nevei nem véletlenül szőlőfajták neveit kapták, persze olyanokét, melyek közel állnak Hajduhoz (a tematikus szobanevek már a füredi Fürjesben is megjelentek, az első házban tóparti településekről, a másodikban a füredi hajógyárban gyártott legendás hajókról lettek elnevezve a hálók). Az olaszrizling és syrah alap volt, mert telepítették, a merlot édesanyjáék tihanyi házának szőlője, de jött még kékfrankos, furmint, irsai és sauvignon blanc is. A konyha "staff only" terület, itt készítik el a svédasztalos reggelit, amihez mindenki egyénenként kérheti a kávét, amit helyben lefőznek. A távlati cél a borkóstolók mellett, hogy vacsorával is tudjanak szolgálni. Ez ugyanis nem Füred, itt nem tud az éhes vendég egyszerűen lesétálni a Tagoréra - érvelt Hajdu.