A 2017 nyarán újranyílt romantikus badacsonyörsi panzióban házi sütikkel és specialty kávéval indul a nap. Jászai Heni, a hely tulajdonosa szeretné a helyiek előtt is megnyitni a házat rendezvényekkel, és télen is nyitva tartó bisztrót alakít ki az utcafronton.

Ha csak egyetlen épületre emlékszik az ember Badacsonyörs központjából, az a vasútállomással szemben, a 71-es út mentén álló ház. Olyan, mint egy angol romantikus regény helyszíne a kőfallal, a verandával és a pasztellszínű zsalugáterekkel. A ház előtt a zsalugáterek árnyalatához tökéletesen illő vintage bringák parkolnak. Azon se csodálkoznánk, ha a verandán személyesen a Váratlan utazás Hetty nénije várna minket teával.

Hetty néni helyett Jászai Heni fogad minket egy mesés sajttortával és egy hideg, tonikos-grapefruit-os cold brew koktéllal, a kanadai Avonlea helyett pedig Badacsonyörs központjában vagyunk. Egész nap üldölgélnénk itt, és csak néznénk a vonatokat. „„Azért neveztem el így a panziót, mert a vánkos többletjelentést hordoz magában: pihepuha és kényelmes, az otthonosság szimbólumát adja" - meséli Heni. Egy Pilinszky-idézetet is választott a hely mottójának: "az ágy közös, a párna nem”. "Ez arra utal, hogy fontos a saját kis élettér, ahol a nagy közösön belül meghatározhatjuk saját identitásunk".

A gondolatok ereje egyébként is sok szerepet játszott a Vánkos történetében. Heni sokáig nem gondolt arra, hogy saját vállalkozása legyen Badacsonyörsön. Rendezvényszervezéssel foglalkozott Budapesten, és mivel a közelben van a nyaralójuk, sokat járt erre, és csodálta a használaton kívüli, kicsit lepukkant állapotban is ikonikus épületet. Gyakran játszott el a gondolattal, hogy mire lehetne használni, aztán egyszer csak megjelent előtte az álompanzió képe. „Van egy olyan tulajdonságom, hogy ha meglátok valamit, akkor azt is látom, hogy mit lehetne ebből kihozni” – mondja.

Szobák saját személyiséggel

A ház stílusának kialakítása Heni ötletei alapján történt. Az épület korábban is panzióként, ezenkívül szórakozóhelyként üzemelt, a helyiek meséltek néhány régi emlékezetes buliról, itt alakuló szerelmekről. 100 éves az épület, sok hibába futottak bele a felújítás közben. Kiderült, hogy a recepciónak helyet adó legalsó szint mennyezete meg volt rogyva, a repedéseket pedig Heniék érkezéséig purhabbal tüntették el a vendégek tekintete elől. Itt-ott életveszélyes volt a ház, elhúzódott az építkezés és a nyitás – 2017 nyár eleje helyett csak július közepén tudtak vendégeket fogadni.

Öt egyedi szobát és egy apartmant alakítottak ki az épületben. Fehér, szürke, bézs és hideg pasztellszínek, rusztikus faanyagok uralják a belső tereket. Nincs túltolt és unalmas shabby chic, nincs kényszeres levendulás dizájn. Heni egyszerű, letisztult tereket tervezett, ahol minden szobának saját „személyisége” van, hangsúlyos, nem hétköznapi kiegészítőkkel. Éjjeli szekrényként funkcionáló régi bőrönd, egy-egy izgalmas lámpa, tükör, vagy szokatlan textúra vonja magára a figyelmünket, de valószínűleg hetek alatt fedeznénk fel csak minden apró részletet.

A gardróbszekrényeket egy kővágóörsi asztalos készítette, a kovácsoltvas ágyakat egy somogyi kovács, a bontott faanyag a Rustic Woodtól érkezett. „Nekem fontos az értékmentés és a környezetvédelem, amennyiben megoldható volt, helyieket, környékbelieket bíztam meg a munkákkal” – meséli Heni. A vonatok zaját a hangszigetelt ablakok csökkentik, de egyébként is megszokja néhány nap után az ember, nem panaszkodott még senki.

„Imádom traktálni az embereket”

Heni fél 5-kor kel, hogy mesébe illő reggelit készítsen a vendégeknek. Szeret kísérletezni. Persze sokkal egyszerűbb lenne rántottát és kiolvasztott croissant-t adni, de ő édes és sós reggeli süteményeket, pitéket, quiche-t, tojásos-avokádós quesadillát szolgál fel. Ebből kapunk egy kis ízelítőt, és tényleg nem bánnánk, ha otthon is mindennap ilyen ízekkel indulna a reggelünk.

Heni az alapanyagok egy részét is a régióból szerzi be, a kenyeret a kisapáti Búzalelke Pékességben, a kolbászt és a húsárut a káptalantóti Istvándy farmról, a sajtot Sümegprágáról, Kalláéktól veszi. Elvégzett egy barista tanfolyamot is, világos pörkölésű specialty kávét készít. Július végén, vagy augusztus elején egy bisztró is nyílik az utcafronti helyiségben.

A nyitás ideje bizonytalan, de Heni már megtanulta, hogy a konkrét dátumokat és az ezzel járó stresszt itt el kell engedni. Szendvicsekkel, salátákkal kezdenek, később hétköznapi fogásokat - lecsót, egytálételeket fognak kínálni, és nem kizárt, hogy egész évben, hétköznap is lesz menü. Helyi pincészetek borai szerepelnek majd az itallapon, Heni a Válibort, a Csendes Dűlőt, a Folly-t és a Bagolykő Birtokot említi, de szélesíti majd a kört a tanúhegyek és a Káli-medence felé. A bisztró neve egyébként nem Vánkos lesz, hanem valószínűleg Trakta. "Származásomat tekintve szabolcsi vagyok erdélyi gyökerekkel, nálunk tradicionális a vendégek traktálása" – nevet. "Én is imádom traktálni az embereket”.

Nem csak a vendégekről szól a hely

„A helyieket is szeretnénk bevonni a Vánkos életébe” – avat be Heni a terveibe. Ezért is fontos a hétköznapi menü, ezenkívül a rendezvényszervező lendületével „mini eseményeket” szeretne szervezni a Vánkosban. Ez kicsit misszió is, hogy összehozza a vendégeket, a helyieket , és a "gyüttmenteket". Hiszen Heni szerint nem az a fontos, ki honnan érkezett, hanem az, hogy milyen értékeket hordoz a bőröndjében.”

A Vánkos még egyáltalán nincs készen. Csinosodik a kert, játszótér is készül. A kertben található másik épület tetőterében gyerekjátszó lesz, 50 négyzetméteren. Tervben van egy borospince és egy zárt veranda is, ahová a külsős vendégek is betérhetnek egy reggelire. A panzió télen is üzemelni fog, tavaly erre nem volt még lehetőség. Nem költözött le a Balatonhoz a család, Heni sokat ingázik, akár hetente többször is. A nyarakat itt töltik, de férjét a fővároshoz köti a munkája, a kamasz fiúkat pedig a tanulás.

„Itt a hely fog meg téged”