A Rókarántó Szigliget legidillibb része, ahol szőlők és nyaralók váltják egymást, egy csodás 19. századi kápolna uralja a dombot, amelyre pár évtizede egy repülőgép zuhant. Történészek meséltek nekünk arról, mi lehet a hely nevének oka, illetve hogy vonult át a világháború a térségen.

Szigliget még az északi part sokszínűségén túl is elképesztő sűrítménye mindannak, ami miatt a vidék annyira kedvelt. Fenséges  vár, pompás kastély, tanúhegyek, túraútvonalak, egy erdők és szőlők által szabdalt, három oldalról a Balaton övezte község, amelynek persze strandja, sőt telente korcsolyapályája is van. E sokszínűség egyik remek példája a turisták által kevéssé ismert dűlő, a Rókarántó.

A furcsa nevű hely a falu keleti oldalán található, csodálatos panorámával a Badacsonyra és persze magára a tóra. Ritka nyugalmas vidék ez, hallottunk már olyan véleményt is, hogy az egész Balaton legcsendesebb tája. Ha már így van, utánanéztünk, mit lehet tudni a falu e szegletéről. Takács József helytörténész elmondta, a Rókarántó neve a mai napig rejtély, egyes teóriák szerint egy időben sok róka élt itt üregekben, emiatt sokat rántottak ki az odújából, rókamentesítés céljából.

Itt már régóta folyik a szőlőművelés, a szőlősgazdáknak köszönhető a Rókarántó egyik nevezetessége, a Szőlőhegyi Szentháromság kápolna, vagy csak Kiskápolna, amit 1846-ban szenteltek fel. A kápolnában csak évente egyszer, pünkösd utáni vasárnapon tartanak misét, de sok keresztelőt és esküvőt is itt ünnepelnek meg. A kápolna érdekessége, hogy "nagy túlélő", ugyanis a világháborúban őrtoronynak nézte az ellenséges légierő és bombazáport zúdítottak rá. A tetőszerkezet semmisült csak meg, csodával határos módon minden más megmaradt.

A világháború magyarországi harcainak egyik jelentős légicsatája is a környéken, a Tapolcai-medencében zajlott le. Hangodi László történész, a Balaton-felvidék hadtörténetének kutatója beszélt erről a We Love Balatonnak. 1944. június 30-án a 15. amerikai stratégiai légihadsereg repülői Szilézia felé indultak dél-olaszországi támaszpontjaikról, de a felhős idő miatt vissza kellett fordulniuk. A Tapolcai-medence felett csaptak le rájuk a magyar és német vadászrepülők, nagy légicsata alakult ki, melyben 10 bombázót sikerült kiszakítani a kötelékből.

Közülük hármat ezen a környéken lőttek le, egy pedig Somogyban csapódott be. Tapolca környékén a három B-24-es repülő Nemesvita, Vállus és Szigliget határába zuhant, a szigligeti a Rókarántó közelében. Összesen 15 amerikai katona vesztette életét, a Rókarántóra esett gépen öten lelték halálukat, a többiek még a zuhanás előtt ejtőernyővel távoztak a lángoló, darabjaira hulló gépből. A túlélőket vegyesen fogadták a helyiek, a lincselésből a csendőrség érkezése miatt nem lett semmi.

Az áldozatoknak 2000. szeptember 2-án, a világháború bejezésének évfordulóján állítottak emlékművet a kápolna mellett. Az élő emlékezet is sokáig jelen volt: a lezuhant repülőből Jerry Conlon bombázótiszt élt a legtovább pennsylvaniai otthonában. Ő 2003-ban, 2005-ben és 2007-ben is ellátogatott Szigligetre megemlékezni társairól, sőt egyszer a helyi általános iskolában rendhagyó történelemórát is tartott (mivel leszerelés után tanár lett).