Főszerkesztőnk öt másik zsűritaggal együtt járta végig az Év Strandétele verseny öt döntősét. A gofri és a tócsni szerelemgyereke győzött, az Év felfedezettje díját pedig egy olyan strandbisztró kapta, amely valahol Hawaii partjainál is megállná a helyét. Idén az újító strandgasztronómiában a déli part átvette a vezető szerepet az északitól, de az is kiderült, hogy már vannak olyan helyek, amelyek a tömegeket kiszolgáló büféjükben próbálják behozni a beach foodot. Közben egy fokkal sem lett könnyebb a strandon történő vendéglátás, sőt.

Amikor a Balatoni Körrel közösen 2015-ben meghirdettük először az Év Strandétele versenyt, már annak is örültünk, hogy be tudunk mutatni olyan büféket, amelyek szakítani szeretnének az évtizedes hagyományokkal, és szeretnék szélesíteni a strandbüfék kínálatát. Eltelt három év, idén rendeztük a negyedik versenyt, és ott tartunk, hogy már tíznél is több hely nevezett, és még sosem volt ennyire nehéz kiválasztani az öt döntőst.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, nem húzzuk tovább az időt.

Az idei Év Strandétele verseny győztese:

Gofcsi – A Konyhám, Balatonfenyves  

Az Év Felfedezettje különdíj győztese:

Tiki Beach Bisztró – Zamárdi (nevezett étel neve: Velős pirítós)

Hogy lesz egy tócsniból gofri?

Az egyre kevesebb szabadstrand egyikén, Balatonfenyves Központi Strandján működik tavaly óta A Konyhám, amelyet a fővárosi és bécsi vendéglátós tapasztalattal is rendelkező Szikra Gabi vezet férjével együtt.  A tavalyi versenyen ők voltak az év felfedezettje, miután a tortizza névre hallgató ételük sikert aratott a zsűri körében, de kritikát is kaptak, mely szerint jobban alapozhatnának helyi alapanyagokra. Idén változtattak, a nevezett ételük pedig minden kritériumnak tökéletesen megfelelt.

A gofcsi tésztája egy tócsnira emlékeztető krumplis ízvilágot hoz, a gofriban kisütött végeredményre pedig ementáli és kecskesajt is kerül. Erre jön még a szárított paradicsom, a tejfölhab, a tetejére pedig kolbászmorzsa és kacsapörc is kerül. Az ára 1290 Ft.

A zsűri azért döntött mellettük, mert egy közismert, magyaros ételt sikerült úgy strandbüfé körülmények között megalkotniuk, hogy az étel könnyen elkészíthető maradt, közben mégis kreatív, valamint nem terheli nagyon a gyomrot, így strandoláshoz tökéletes.

Zamárdiban is otthon van Hawaii

Tiki Beach Bisztróról már nyár elején megírtuk, hogy mennyire kiemelkedően pozitív színfoltot hozott Zamárdi hatalmas szabadstrandjára, és ezt a zsűri többi tagja is ugyanúgy értékelte, mint mi. Nevezett ételük, a disznóagyvelőből készült velős pirítós amennyire megosztó, annyira profin elkészített: a hagymás-vörösboros alap nagyon is érezhető a végeredményen, és különösen jó a pirított kenyér, melyen tálalják az ételt. Nyári melegben talán kicsit sok egy ilyen étel a gyomornak, de az nem kérdés, hogy tartalmas és laktató.

A Tiki Beach elsősorban hihetetlenül nyugodt és barátságos hangulata miatt kapta az év felfedezettje címet: a tulajdonosok kezdő vendéglátósként elképesztően lelkesek és lelkiismeretesek, ami az elkészített koktélokból ugyanúgy átjön, mint az egyedi ételkínálatukból. A dinnyés gazpachót például bármelyik hátralévő forró augusztusi délutánra nagyon tudjuk ajánlani.

Minden mozgásban

Tény, hogy ettől még jövő héten nem fogja minden büfés pánikszerűen gofcsira cserélni a hekket az ételkínálatban. Azok a problémák és nehézségek, amelyekről tavaly írtunk, ugyanúgy előkerültek a zsűrizés során. A vendég elvárása az, hogy minden gyorsan, azonnal kerüljön elé, a vendéglátós ezt minden erejével próbálja teljesíteni, de leginkább azon dolgozik, hogy legyen munkaereje, alapanyaga és közben újdonságot is tudjon adni a vendégnek, mert különben ahogy az egyik nevező fogalmazott: "egyszerűen megunják nálunk az étlapot".

Azt látjuk, hogy a változás a nehéz körülmények ellenére is elindult, a 2015 óta zajló versenyek hatásai pedig több okból is látványosak. Nem véletlen, hogy egyre több helyen lehet a Kalóz korábbi győztes ételére hajazó fish and chips-et kapni, és az sem véletlen, hogy a napi szinten tömegeket kiszolgáló Strangdrill Erika tulajdonosa, Tengerdi Győző (aki 2005 óta foglalkozik a balatonmáriafürdői strandon vendéglátással) a hekkes, lángosos kínálatot mára kiegészítette ír angus húsból készített burgerrel, vagy az idei nevezett ételük, a lángos nuggets is kifejezetten népszerű. Sőt, már egy “beach food” felirat is ott díszeleg a hatalmas büfének otthont adó épület tetején. Ők az igazi nagyüzemet képviselik, és próbálják ezt minél jobb minőségben végrehajtani. Dicséretes, hogy közben újítani is szeretnének.

Szintén nem véletlen, hogy az eleinte csak pizzát sütő balatongyöröki Mango is a strandbisztró és az igényes vendéglátás irányába indult el. Róluk a Tiki Beach-hez hasonlóan már szintén írtunk hosszabban idén: 13 éve ott vannak a strandon, és évről-évre próbálnak újítani, idei pastramit megidéző ételük pedig sokáig a győzelemre is esélyes volt.

Ugyanígy dicséret illeti a Port Burgert is, ők a hot dogra kínálnak alternatívát azzal, hogy a Rácz Pékség remek molnárkájába a szokásos virsli helyett tokhalból készült kolbászt tesznek.

Azok után, hogy 2015-ben még azzal harangoztuk be az új büfék érkezését, hogy az északi parton alakul büféforradalom, most ott tartunk, hogy az öt döntős közül négy hely a deli parton található, nem mellesleg a mindig újításokkal jelentkező Bezerics Dani (aki nem nevezhetett idén, mert zsűritagként tesztelt) is áttette minden székhelyét délre. Persze, ezzel nem azt mondjuk, hogy észak elveszett, hiszen a Kalóz továbbra is magasan átlag feletti minőséget hoz, melléjük pedig a Mango is felzárkózhat, rajtuk kívül pedig szintén vannak ígéretes helyek.

Ezzel csak arra utalunk, hogy a megújulás folyamatos, legjobb példa erre, hogy az öt döntősből négy korábban még egyszer sem indult az Év Strandételéért.

A zsűri

A győztesek kiválasztására a Balatoni Kör idén hat tagból álló zsűrit kért fel, közülük a verseny két korábbi győztesét, Nagy-Golyán Nikolettet (Kalóz) és Bezerics Dánielt (Paletta). Hozzájuk csatlakozott három újságíró: Sümegi Noémi, a nyomtatott Magyar Konyha felelős szerkesztője, Kalas Györgyi, az Index gasztronómiával foglalkozó újságírója és a We Love Balaton főszerkesztője, Tucsni László, a hatodik zsűritag pedig Kardos Gábor volt, a Balatoni Kör szóvivője.