Mit tud adni nekünk a befagyott Fertő-tó vagy a téli Bükk? Mivel varázsol el karácsony idején és az újévben Szeged? Igaz, hogy Pécs és környéke 15 fok alatt is egy izgalmas hely, ahol ráadásul nagyon jó dolgokat lehet enni? Hat magyarországi régió legizgalmasabb helyeit gyűjtöttük össze a téli és kora tavaszi időszakra.

Decemberben megjelent útikönyvünkben az ország 6 kiemelt turisztikai régiójának (Sopron és környéke, Eger, a Mátra és a Bükk térsége, Tokaj-Zemplén és a Felső-Tisza vidéke, Debrecen és környéke, Szeged és térsége, valamint Pécs és környéke) különleges téli és kora tavaszi helyeit, programjait, túraútvonalait gyűjtöttük össze 180 oldalon.

A sokak által ismert és kedvelt helyek mellett igyekeztünk bemutatni olyan új látványosságokat, izgalmas programokat és átlagon felüli gasztro helyeket is, melyeket a térséget jól ismerők ajánlásával válogattunk össze, de helyiekkel készült interjúk, érdekes témákat bemutató magyarázógrafikák mellett az utazást segítő hasznos információk sem maradhattak ki.

Nem fagy be a téli Magyarország

Sopronban az óváros alapprogram, de a környék is tele van kultikus látnivalóval, elég az Esterházy-, vagy a Széchenyi családhoz köthető kastélyokra gondolni. Ha pedig tél, akkor a befagyott Fertő-tónál is biztosan találunk programokat, vagy csak forralt borozzunk egy jót, de Burgenlandba is nyugodtan áttekerhetünk. A soproni térségben a Käsz Judit és Rokob Csaba által vezetett csapat, a Sign kreatív ügynökség segített megtalálni a tél és a tavasz legjobb helyeit, programjait.

A Mátra és a Bükk a téli csend és a lassú tavaszi ébredés ellenére is rengeteg izgalmat rejt. Akár várakat vadásznánk, pihennénk vagy csak barangolnánk az erdőben, minden percét élvezni fogjuk. Ráadásul nem ismerünk még olyan helyet a környező országokban sem, ahol ennyire egy helyen találnánk magas szintű bor- és fürdőkultúrát, amelyet még a természeti látnivalók is kiegészítenek.

Debrecen talán az egyik legsokoldalúbb vidéki város, dinamikus fejlődésére már nyáron is rácsodálkoztunk. Télen a színvonalas adventi vásár mellett egy Man Ray-kiállítás is érkezik Debrecenbe,  de érdemes az éttermek és a szórakozóhelyek tekintetében is körbenézni: unatkozni biztosan nem fogunk. A Hajdúságot, valamint a Mátra-Bükk térséget Jászberényi Attila újságíró térképezte fel évtizedes tapasztalatával, helyismeretével.

Tokaj-Hegyalja és Zemplén környéke télen és tavasszal is képes elvarázsolni bennünket, utazzunk akár borban vagy túracipőben. A remek pincészetekkel, történelmi látnivalókkal és túraútvonalakkal teletűzdelt térség mellett a közeli Nyírség és Felső-Tisza vidékén is érdemes pár napot eltöltenünk: Nyíregyháza és a Tisza környékének sajátos kultúrája maradandó élményt kínál. A tokaji térségben a Tokaj Guide-ot jegyző Ripka Gergő kalauzolt el bennünket, aki a legautentikusabb helyek mellé a legjobb borokat és pezsgőket is segített nekünk megtalálni.

Szegeden a szecessziós épületek különleges ízt adnak az ottlétünknek, de Gyulát és Hódmezővásárhelyet is tanácsos útba ejteni és felfedezni a hidegebb hónapokban is. Szegeden és környékén Toldi Nóra újságíró gyűjtötte össze az igazi helyi specialitásokat.

Pécsett megismerhetjük a mediterrán magyar város téli arcát is, a klassz programok, helyek és ízek mellett a hűvösebb időt szinte észre sem vesszük. De a kiadványból kiderül az is, hogy a Zsolnay-negyedben mindig történik valami jó, Pécs környéke pedig valódi gasztronómiai fellegvár lett az utóbbi időben. E térségben szintén egy lokálpatrióta újságíró, Kóger Sára mutatta meg nekünk a legjobb helyeket és programokat.

Online itt lehet belelapozni az útikönyvünkbe: