Ismét hamisítatlan tavaszi hétvégére készülhetünk a Balatonnál, a hétvégére ígért napsütés 20 fokos hőmérsékletet, újabb Gasztrohegy-hétvégét, Balatoni KÖR Pikniket, sőt szupermaratont és Hiperkarma lemezbemutatót is hoz magával.

Felszáll a füst – Gasztrohegy (03.22-24., Badacsony)

Március 22. és 24. között újra Gasztrohegy-hétvégét rendeznek Badacsonyban, ez alkalommal a BBQ és grill ételek kapnak kiemelt figyelmet a környék vendéglátóhelyein. A kitartó jó időnek hála, néhány helyen már teraszozhatunk is, hiszen a füsttől ízes falatok mégiscsak szabadtéren fogyasztva az igaziak.

Résztvevő helyszínek:

12. Spuri Balaton Szupermaraton

Már csütörtökön, március 21-én elrajtol a 12. Spuri Balaton Szupermaraton mezőnye Siófokon, hogy a következő négy napban, bő 196 km-t megtéve, megkerülje a Balatont. A négy nap négy szakaszt foglal magába, melynek fő állomásai Siófok, Fonyód, Szigliget, Badacsony, Balatonfüred, majd végül ismét Siófok. A tavalyi év alapján idén is közel 3000 futónak szurkolhatunk.

Balatoni KÖR Gasztro Piknik (03.23., Köveskál)

Március 23-án, szombaton Köveskálra érkezik a Balaton KÖR Gasztro Piknik, amelyet minden alkalommal más-más Balaton-környéki település lát vendégül, ugyanakkor a régió minden részéről érkeznek résztvevők. A köveskáli helyszínek közt találjuk Pálffy Borteraszt, a Mi a kőt, a Káli Art Innt és a Káli Kövek Borászatot is. A négy helyszínen összesen 11 étterem és 13 borászat vendégeskedik majd, köztük olyanok, mint a Kistücsök Étterem, a Neked Főztem, valamint a Pócz és a Bujdosó pincészet.

Túra a Kab-hegyen át az úrkúti őskarsztig (03.23., Budapest - Déli pályaudvar)

Szombaton budapesti indulással szervez túrát az ELTE BEAC Természetjáró Szakosztálya a Bakonyba, melynek útvonala Nagyvázsonyból indulva érinteni fogja a Kinizsi-várat és a Kab-hegyet is, végül pedig Úrkúton zárul, ahol az őskarsztot is szemügyre vehetik a résztvevők.

A túrára erre a linkre kattintva lehet jelentkezni!

Hiperkarma: A napsütötte rész (03.22., Veszprém)

A pénteki napon a Hiperkarma lemezbemutató koncertjével indul a hétvége az Expresszóban. A zenekar ötödik nagylemeze Napsütötte rész címmel jelent meg január végén, ennek turnéjával érkeznek március 22-én Veszprémbe.

Hétvégi túratipp: Szent György-hegyi túra

A Balaton-felvidéken járva mindig kötelező program a Szent György-hegyi túra, tavasszal ez hatványozottan igaz, amikor a tanúhegyen is éledezni kezd a természet. Mindenképpen érdemes útba ejteni a lassan zöldbe és virágba boruló fák közt kibúvó bazaltorgonákat, a helyiek által csak Sárkánybarlangként emlegetett álbarlangot és a Márton atya présházból épített ortodox kápolnát is, a hegytetőn elénk táruló panoráma pedig már önmagában megéri az erőfeszítést.