A természettől a közlekedésen át a strandokig bemutatjuk, mi történt az északi és déli parton az elmúlt héten, legyen az különös virágzás vagy elhasaló MÁV. Következzen az ötödik Heti híradó.

Mi történt az északi és déli parton? Mit csinál az agave Keszthelyen? Miért veszélyes a Hévízi-tó kifolyója? Hol épült fel a Balaton első vízitúra-megállója? Mindezeket megválaszoljuk heti hírösszefoglalónk legújabb darabjában!

A természet él és virul

Egzotikus növény, egy Agave Americana virágzott ki a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum pálmaházában. A különlegesség, hogy a növény életében egyszer-kétszer virágzik, és aztán elpusztul, ezért igyekeznek eltenni magokat a most kivirágzott példányból.

Szombatra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat az extrém UV-B sugárzás és a hőség miatt több megyére. Főleg az előbbi veszélyes, a 8-as szintet is elérheti, 15-20 perc alatt leéghetünk.

Különleges formájú zivatarlánc alakult ki július 2-án Nyugat-Magyarországon, gyakorlatilag Balaton-alakú volt az Időkép radarján.

Közlekedés

Mint az előző híradóban írtuk, lezajlott elsőre a Balaton-átúszás, azonban a Hvg.hu cikke szerint a MÁV nem volt erre felkészülve: a vonatok késtek, a fővárosi Déli pályaudvaron kaotikus volt a tájékoztatás. A MÁV amúgy eddig elégedett a szezonnal, az első 16 napján 13 százalékkal többen vonatoztak a tóhoz, mint tavaly ilyenkor.

Már tervezik az M8-as autópálya Kecskemét és Székesfehérvár közötti szakaszát, ami az Alföldről a Balatonra tartóknak is jelentős időrövidítés lehet. Az építése csak 2023-ban kezdődhet el. Érdekesség, hogy a korábbi tervek szerint nem Fehérvárnál érte volna el az M8-as az M7-est, hanem Balatonvilágosnál, és a mostani 710-es főút nyomvonalán haladt volna, de ezt ejtették.

Biztonság

Hordoz magában némi veszélyt, ha dehidratálttá válunk, úgyhogy (V)ízlelőhely néven a csapvíz fogyasztását népszerűsítő kampányt indított a BWT víztisztító technológiával foglalkozó cég. Egy appot letöltve láthatjuk az egész országban, hogy hol tudunk bemenni úgy inni egy kis vizet ingyen, hogy azzal (tehát műanyag palackokkal) ne terheljük a környezetet.

Veszélyes fürdőhely a Hévízi-tó kifolyója (amin télen egyszer már végigevezett a We Love Balaton stábja): az Index munkatársa szemtanúja volt egy átlagos nyári napon több fuldokló fürdőző kimentésének itt. A csatorna hivatalosan nem strand, de a hévízi termálvíz itt folyik ki, ezért sokan fürdenek itt, holott semmilyen bója vagy vízimentő nem figyelmeztet a mély kanálisra. (A lenti képen látható, hogy még télen is zsúfolt tud lenni a lefolyó.)

Strand & mozgás

Egy alapos bejárás után ismét értékelte a balatoni strandokat a Balatoni Szövetség. A legjobb a csopaki lett, de több különdíjat is kiosztottak, az év családbarát strandja a Diási Játékstrand lett, a legsportosabb strand címet pedig Ábrahámhegy Községi Strandja kapta. Az év Kerékpáros-barát Strandjának a vonyarcvashegyi Lido Strandot választották, a legjobb szabadstrand cím pedig idén a balatonboglári Platán Strandé lett. A legmagasabb, ötcsillagos értékelést 16 strand kapta meg, itt nézhetitek meg a díjazottak listáját.

A jövő évig létesülő 7 vízitúra-megállóhely, azaz Kajak-Kenu Pont első darabját adták át szerdán Fonyódon. Új csónakházat építettek és beszereztek számos bérelhető vízi eszközt.

Felújították a balatonfüredi Füred Kemping területén található Széchenyi strandot 170 millió forint uniós támogatásból. A medret és a partot rendezték, burkoltak, új vízi lejárókat helyeztek be, napkollektoros zuhanyokat telepítettek és még új homokos sportpálya is épült.

Kultúra & szórakozás

Ismét elindultak a filmvetítések péntek esténként a balatonfüredi Vaszary Villa kertjében. Július 5-én a Csokoládé című filmmel nyitottak, majd sorban jön az Olli Mäki legboldogabb napja, a Ruben Brandt, a gyűjtő és az Egy tökéletes nap.

Elkezdődött és dübörög a nyár legnagyobb tóparti fesztiválja, a Balaton Sound, ahol idén még nagyobb hangsúlyt fektettek a biztonságra és a látványra is.

Július 1-én bemutatták Balatonboglár és Balatonlelle őszi-téli programfüzetét, amelyben 12 egész évben nyitva tartó hely és 19 őszi-téli program található. Bemutatták a Luszi nevű motoros kishajót is, ami a tó befagyásáig viszi majd az utasokat a környéken.