A zánkai táborról, a balatoni borkereskedőkről és a legjobb déli parti helyekről is olvashatsz a 2019-es Északipart magazinban.

Zánkai címlappal és tartalmas cikkekkel megjelent az Északipart magazin 2019-es száma. A könyvnek is beillő magazint lassan olvasva akár egész nyáron át böngészhetjük, hisz olyan cikkek jelentek meg benne, mint a 150 évvel ezelőtti balatoni borkereskedőkről szóló írás, a címlapra került zánkai gyerektábor történetéről szóló cikk vagy épp a We Love Balaton közreműködésével készült kitekintés a déli part 5x5 legjobb helyéről. Kedvcsinálóként néhány témát különösen ajánlunk elolvasásra.

Ha klasszikus és házias cukrászdákat keresünk a Balaton környékén, akkor szerencsére nem kell messzire mennünk az északi parton: az. Északipart cikke Arácsi Cukrászdától kezdve a Nagyi Kertjén át egészen Mónisütiig bemutatja a meghatározó süteményeket és készítőiket. Ezen kívül az olaszrizlingről is készült egy alapos anyag, amelyben összegyűjtik a legnépszerűbb balatoni szőlőfajta történetét és lényeges tulajdonságait.

Egy másik érdekes sztori egy papírnehezékkel indult, és a vége az lett, hogy Kemény Ágnes felkutatta nagyapja kalandos életét. A nagyapa pedig nem más, mint Hungária Yacht Klub alapító elnöke, Kemény Győző, akinek életéről sokat cikkezett a kortárs sajtó, annál kevesebbet a mai. Egy családi nyomozás eredményei olvashatók ebben a cikkben bűnügyekkel, bűvészkedéssel és az első Kékszalaggal.

Rókarántóról szóló tavaly őszi cikkünkben mi is írtunk róla, hogy a második világháború alatti heves légiharcok során három amerikai repülő is lezuhant a Tapolcai-medencében. Az egyik repülő személyzetének tagja, M.F. Troy a gépével együtt tűnt el, és csak a 2000-es évek elején indult kutatómunkával sikerült megtalálni a testét.

Hol kapható?