A Balaton térségében is belefuthatunk nyaranta idegőrlő torlódásokba. Ezeket nem mindig gyors, de sose zsúfolt, panorámás, zöld, vezetési élményt nyújtó útvonalakon kerülhetjük el. Vázolunk is öt tippet, merre menekülj a teltházas 71-esről és 7-esről.

Előző cikkünkben azokat az útvonalakat mutattuk be, amelyeken keresztül kikerülhető a szezon csúcsnapjain a bedugult M7-es sztráda és a 7-es főút. Nem állunk meg félúton, összegyűjtöttük a szerkesztőség tapasztalatait arról, hogy az északi és déli partok két fontos gerincútjának, a 71-esnek és a 7-esnek mik lehetnek az alternatívái. Ahogy az előző cikkünkben, az útvonalak térképes megjelenítését ezúttal is a linkekre kattintva érheted el.

Elkerülnénk a 71-es út Almádi és Tihany közötti részét?

A 71-es főút egyik legzsúfoltabb szakasza a Balatonalmáditól a tihanyi elágazásig tartó rész. Nagyon sok a lakott terület, az 50-es tábla, sok a fix és ideiglenes traffipax, a keresztutca és az olyan kereszteződés, amibe behajtani vagy onnan kihajtani nyáron nagyon nehéz.

Ajánljuk ezért a Lovason induló, majd Paloznak, Csopak, Balatonfüred felső részeit átszelő, a 71-esbe Aszófőnél betorkolló utat. Kanyargós út, szintén sok lakott terület, ellenben jobb vezetési élmény, csodás panoráma, nem létező zsúfoltság a jutalmunk (kivéve Füred felső centrumát).

Araszolgat a 71-es Badacsonynál?

A 71-esen Badacsonynál futhatunk bele lassú pillanatokba, amikor át kell mennünk Badacsonytomajon, majd a strandnál a 30-as táblás részen, aztán a hajóállomásnál, ahol a forgalmat a szezonban teljesen leblokkoló zebra van felfestve. Később, Tördemic felé is akadnak 50-60-as szakaszok, de mindez a múlté, ha másfelé mész. Anno voltak tervek egy badacsonyi elkerülő út építésére, ami a két vége kivételével el is készült. Badacsonyörs végén érdemes lehajtani (ha Keszthely felé megyünk), ekkor jön egy kis lakott terület, Badacsonytomaj felső városrésze, a körforgalmat pedig Nemesgulács felé kell elhagyni.

Kiérve a kisvárosból kapaszkodósávos, sőt egy szakaszon 2x2 sávos, széles, jó minőségű országúton haladhatunk, látszik, hogy ezt egykor a 71-es új szakaszának szánták. Aztán ez egyszer csak véget ér - látni a pusztába vesző útcsonkot, amit természetvédelmi okokból nem vittek tovább -, és be kell hajtanunk Badacsonytördemicre. Itt aztán a makadámutak minden romantikájával és hátrányával megismerkedve lyukadhatunk ki ismét a 71-esen, épp a szigligeti bekötőút torkolatánál. Szezonban azonban ez még macskakővel is gyorsabb, mint a parti út.

Sokáig tart átjutni Vonyarcon és Gyenesdiáson?

Azért kell ennyire sokat emlegetnünk a 71-est, mert mégis csak ez az északi part gerincútja, a kelet-nyugati irányú közúti közlekedés főútvonala. Ezért szezonban a forgalom is óriási. A 71-es utolsó jelentős Achilles-sarka a Balatongyöröktől Keszthelyig tartó, szinte végig beépített, 50-es táblával sújtott szakasz. A jelzőlámpás és körforgalmas kereszteződések előtt ilyenkor állandóak a dugók.

Aki hajlandó egy nagyobb kört menni, az a természet lágy ölén, a Keszthelyi-hegység erdejében kerülheti el a forgalmat: hajtsunk a 84-esen Lesencetomajig, majd haladjunk Várvölgyig, innen pedig le délnek Keszthelyig. Valóban hosszabb, de sokkal kellemesebb, zöldebb és forgalommentesebb útvonal ez.

Keszthelyről mennénk Balatonmáriafürdő felé?

Furcsa dolog, hogy az északi partot tartjuk tagoltabbnak, mégis itt találni több és jobb alternatív útvonalat a déllel szemben. Pedig földrajzilag a déli part sem előnyös ilyen szempontból: vagy a tó felé tartó meredek völgyek, vagy nagy lápvidékek akadályozzák a parttal párhuzamos, de azért nem 10-20 kilométerekre lévő alternatív utak építését. Így az egyik, amit ajánlunk, elsőre kézzelfoghatónak tűnhet, de a GPS korában nem feltétlenül az.

Ha Keszthely felől megyünk Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves, Fonyód stb. felé, érdemes nem elmenni a 76-oson a 7-es főút vagy az M7-es csomópontjaiig, hanem letérni időben Balatonberény felé balra. Itt egy szép, erdős, parti úton mehetünk végig, bár azért akadnak lakott területek, amin nem tudunk gyorsan menni. Berény még mindig a déli part legkedvesebb, legkevébé zsúfolt községe, szóval nyáron sem fogunk bosszankodni a dugóban.

Egyfolytában bedugul délen a 7-es főút?

Ahogy korábban írtuk, a déli parton nincs sok alternatíva a zsúfolt 7-es főutra. Elmehetünk távol a parttól Marcali, Lengyeltóti, vagy épp Andocs, Tab és Bábonymegyer felé, de ezek jelentős kerülők. A 7-es főút déli parti szakaszán márpedig nem lehet haladni nyáron, így azt a kézenfekvő dolgot ajánljuk, hogy vegyünk egy pályamatricát, és használjuk az M7-est.

Még a szezon legdurvább időszakában is ritkán dugul be Siófoktól nyugatra, és a legolcsóbb, 10 napos matrica is elég lehet: 1470 forint motorra, 3500 forint személyautóra és kisbuszra. Rengeteg idegeskedést, dugóban tötyörgést, szmogot és elpazarolt üzemanyagot spórolhatunk meg.