Újabb hét, újabb izgalmak a Balatonon, amit a We Love a szokásos heti hírösszefoglalójában mutat be.

Csak úgy peregnek a naptár lapjai, már bőven túlestünk a nyár felén is, a jövő héten beköszönt az augusztus. De a főszezon nem csillapodik, így a héten is sok-sok érdekesség, meghökkentő dolog történt a Balaton körül. Sejtetted volna, hogy szörnyhal bukkant fel a Balatonban, vagy e-busszal járhatnak strandolni a paloznakiak, vagy sztrádaépítés miatt egy évre lezárnak egy kerékpárutat a déli parton? Heti hírösszefoglalónkból minden kiderül.

A természet bemutatkozik

Gyönyörű fotók készültek a sztatoszféra határában a Balatonról, miután a Bakonyi Csillagászati Egyesület ballont eresztett a magasba műszerekkel.

Bojár Iván András szerencsére nem adja fel könnyen, de a 10 millió famagyarországi elültetésének projektjét nem is kell: sorra alakulnak meg a helyi szervezetek, és augusztus 24-re nagy találkozót is hirdettek Budapestre.

Fura szörny akadt egy horgász horgára a múlt héten Balatonmáriafürdőn. Kiderült, hogy a 14 centis, dülledt szemű, fekete hal egy feketeszájú géb. Az Al-Dunán őshonos hal megjelenése egyértelműen a globális éghajlatváltozás és a vizeink melegedése miatt történt.

Kultúra & szórakozás

Már a harmadik kiadása jelent meg a We Love Balaton útikönyvének a héten, ezúttal a nyári és őszi Balaton legjobb helyeit, érdekes arcait, különleges jelenségeit és ínycsiklandó receptjeit mutatjuk be egy zsebkönyvben.

Lezajlott a Kapolcs melletti Csórompusztán a 10. Hello Wood tábor. A világ minden tájáról érkezett fiatal építészek ezúttal is fából alkottak maradandót. Egy szántókon átvonuló karnevál keretében zárták le a projekt első tíz évét, jövőre valami teljesen újjal készülnek. A környéken közben elkezdődött és zajlik a Művészetek Völgye, ami ezen a hétvégén zárja be kapuit.

Közlekedés

Alig tud valamit kezdeni az autók nyári özönével az Almádi és Füred közti pár falu, de most Csopak, Alsóörs, Felsőörs, Lovas és Paloznak összefogott, és vásárolt egy 14 személyes elektromos kisbuszt, ami strandjáratként üzemel majd. A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület által üzemeltetett kisbuszjáratot később rendezvényekre is kiterjesztik majd. (A buszról készült fotó a kiemelt képünk.)

Több nagy lerobbanása volt az utóbbi időszakban a vasútnak. Legutóbb szerdán történt ilyen: valahol Balatonfüred és Alsóörs között robbant le a mozdony, így a Kék Hullám sebesvonat a nyílt pályán ragadt, megbénítva a vonal forgalmát. Július 16-án a biztosítóberendezés hibája miatt a teljes fehérvári (így a déli és északi parti) vasútvonal omlott össze, volt vonat, ami 145 percet késett.

Biztonság

Szerencsés kimenetelű életmentés történt Balatonalmádiban hétfőn: egy anyuka, Danyi Réka fedezett fel egy vízben lebegő testet, kihúzta, majd többek között egy rendőr, Büki Zsolt segítségével újraélesztették a nőt. Sikerült visszahozni az életbe, kórházba szállították.

Utánanézett a Pénzcentrum a rendőrségi bűnügyi térkép alapján, az üdülők hol válhatnak a legkönnyebben bűncselekmény áldozataivá. Eszerint április 23. és június 22. között 52 lopás történt a Balatonnál, ebből egy-egy rablás és kifosztás is volt Füreden és Siófokon. Érdemes elolvasni a cikket, több tippet is ad, hogyan előzzük meg az áldozattá válást.

Felkészülten dolgozik a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) mind a 24 hajójával, munkájukról és több mentésről is beszámoltak a Police.hu-n olvasható cikkben.

Mozgás

Nehéz lesz mostantól átbicajozni Balatonberényből Balatonszentgyörgybe, ugyanis lezárják a két település közti kerékpárutat az M76-os gyorsút építése miatt. Ez várhatóan 2020 nyaráig így marad, kerülni alsóbbrendű utakon lehet. Fontos info még, hogy a Magyar Kerékpárosklub szerint a sajtóhírekkel ellentétben a lezárt szakasz nem a Balatoni Bringakör része.

Pénztárca