Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Kilátóra fel! Innen nézd a Balatont: A gyenesdiási Festetics-kilátó

Keszthely városa, a Keszthelyi-hegység és a Keszthelyi-öböl is látszik innen, a keszthelyi főúri családról elnevezett kilátó mégsem Keszthelyen van.

FRISSÍTÉS: A kilátót a látogatók biztonsága érdekében 2020. november 26-tól a felújítási munkálatok befejezéséig lezárták. Várhatóan 2021. áprilisától lehet majd újra felmenni a kilátóba a Bakonyerdő Zrt. szerint.

Gyenesdiás felett, a Keszthelyi-hegység mélyén található a híres-neves Nagymező, ami a környék kirándulói számára olyan fontos csomópont, mint a kamionosoknak az M0-M1-esé. Sok jelzett túraútvonal fut itt össze, a méretes tisztást átszeli az Országos Kéktúra útvonala is. De aki nem nagy túrára jönne ide, annak a csúszópályától a szalonnasütő helyeken át az erdei tornapályáig minden akad itt, no és persze cikkünk témája a Festetics-kilátó is kőhajításnyira található.

A kilátópont 235 méter magasan, a Varsás-hegyen tornyosul a táj fölé, a háromszintes építményt 2000-ben építették újra. Nincs kivetnivaló a panorámát illetően, Keszthely városa, a hegység erdőségei és a Balaton legnyugatibb csücske is látszik innen. A kiemelt képünkön is látható fehér folt a Pipa-hegy felhagyott murvabányájának mementója. A környék kilátó-nagyhatalom, erre építve Gyenesdiás turisztikai oldalán kiváló túraútvonalat is ajánlanak azoknak, akik több panorámapontot is felfűznének egy kiadós sétára.

Hogyan jutok ide? A Nagymező frekventált hely mivoltát jól jelzi, hogy autóval is megközelíthető, a rét nyugati oldaláról indul a kilátóhoz vezető ösvény, amit kék háromszög jelez. A kilátót gyalogosan a Hunyadi utca felől lehet elérni (végig követve a kék sáv jelzést), de eljuthatunk a Gyenesdiás szélén lévő körforgalomtól felfelé indulva a Faludi és Lőtéri utcákon is.

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredet is bevették a díjnyertes burgerek – Kipróbáltuk a Grøenk Delit

A faszenes grillen készült ételek, a burgerek és a sztékek vannak a főszerepben, de néhány füstös ízzel megkínált klasszikust is kipróbálhatunk.

Látnivalók & kultúra

Egyre magasabb falak, ideiglenes kilátó: Így halad Zádorvár helyreállítása

Tovább halad a Pécsely közelében található Zádorvár állagmegóvása. Az ideiglenes kilátó marad, bizonyos falszakaszok magasabbak lettek, és az eredeti alapján készített konzolköveket is beépítették.

Neked ajánlott

A