Ráncfelvarrást kapott a hajóállomási strand, ami a családosok, fiatalok és bicajosok felé egyaránt nyit. A folyamatosan változó ételkínálat food truckokból érkezik, repohárból ihatunk, ismert emberekkel tartanak majd beszélgetéseket

Tihany hosszan nyúlik be a Balatonba, de a természeti védettség és a tóba meredeken beszakadó hegyek miatt a félszigetnek mégsincsenek széles és hatalmas strandjai. Jellemző, hogy a fizetős sajkodi strand nyáron nagyon gyorsan megtelik, de a túlparton, a somosi és gödrösi szabadstrandok befogadóképessége is véges. Ráadásul, aki kocsival jön, annak a gödrösi és somosi szabadstrandok a fizetős parkolás miatt nem lesznek ingyenesek.

Azonban ott van a városi strandként is ismert tihanyi strand a hajóállomásnál, és azzal a jó hírrel szolgálhatunk, hogy a partszakasz nyár elején teljesen megújult. Tegyük hozzá az elején, az újonnan Dorko Tihany Beachre átkeresztelt, a szezonnak új üzemeltetővel nekifutó fürdő sem egy óriásstrand, épp ez adja a romantikáját. A Beach két és fél hete nyitott meg, bár a hivatalos nyitóbulit jövő szombatra, július 6-ra tervezik. Egész napos gyerekprogramokat, este bográcsozást és bulit, SUP- és vizibickili-váltót, sőt a gyerekekkel telefestik a betonfelületeteket színes krétákkal, a legszebbeket pedig díjazzák.

Keczán Pál és Máté, a strand két vezetője elmondta nekünk, hogy a stylist Lakatos Márk és partnereinek gasztrovállalkozása, a Lakatos Műhely egyszerre 3 food truckból kínál majd ételt (Keczán Pál és Lakatos Márk stílszerűen helyben, a Tihanyi Piac Placcon ismerkedett meg). Emelett panorámateraszt akarnak létesíteni a strandépület tetején, virágosítottak (a Virágos Tihany díjra is pályáztak), kulturált vizesblokkot létesítettek. "Ezt a nyarat picit pop-up jelleggel visszük" - szerénykedett Keczán Pál, majd hozzátette, még 3 hostelszobát is kialakítottak 8 személy részére. Ezzel még nincs vége az újításoknak, a Tihanyban lévő Levendula Fagyizó is nyitott egy egységet a bejáratnál.

Harmath Csabától, a Lakatos Műhely ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a Lakatos Műhely saját food truckja is gyakran lelátogat majd a strandra, de alapból heti váltásban jönnek ide az étkezőkocsik. Mindig lesz egy édességes (pl. churrosos, gofris), valamint két főételes food truck, ahol burgereket, szmokeren készített ételeket, bageleket lehet fogyasztani.

A Lakatos Műhely saját truckja többek között thai sausage-dogot (pikáns, currys hot-dog), kolbászburgert és klasszikus marhaburgert is ad, utóbbit unicum-szilvás ketchuppal. Az, hogy a nagy váltások közt épp melyik food truck lesz a strandon, a Tihany Beach Facebook oldalán lehet majd követni.

A strand területe az önkormányzaté, az előző üzemeltető távoztával gazdátlanná vált strandot aztán a Tihany Beach csapatának kellett rendbehoznia. Nem kevés munkájuk van benne, hiszen azt mondják, mintegy 10 tonna iszapot, nádat, hínárt kellett elvinniük ahhoz, hogy tiszta legyen a part és a víz. Eleve olyanok itt az áramlatok, hogy minden nap takarítaniuk kell a partot a hordalék miatt. Éppen emiatt hetek óta gyűjtik a szervetlen hulladékokat, amiből installáció készül a bejárathoz. A Balaton vizét is hasznosítják: hogy a pázsit egész nyáron szép maradjon, az új rendszer közel 150 locsolófeje naponta 6 órán át öntözi a strandot, amihez ivóvíz helyett közvetlenül a Balaton táplálja az öntözést.

A pályázatuk arra épült, hogy - Keczán Pál szavai szerint - "egy strandnak nem kell túl sokat mondani magáról". Legyen jó helyen (ezt a pazar füredi panoráma alátámasztja) és legyen jól megközelíthető (itt van a kisvonat, azaz a dottó végállomása, itt halad el a parti út és a tihanyi révhez vezető kerékpárút). Ha már közlekedés: az autósoknak azt ajánlják, ha megtelt a lenti, kb. 150 férőhelyes parkoló, akkor parkoljanak a szerpentin tetején lévő akasztó-dombi parkolóban, onnan 8-10 perc sétával könnyen megközelíthető a strand.

Keczán Pál elmondta, a kilépős jegy felnőtteknek 700, diákoknak és nyugdíjasoknak 350 forintba kerül, ez egy nap korlátlan belépést engedélyez. Az egyszeri belépő pedig 500 forintba, kedvezményesen 250 forintba kerül. Családi jegy is váltható, az egyalkalmas 1000, a kijárós 2000 forintért. Szerintük ezekkel az árakkal tulajdonképpen az északi part legolcsóbb belépőjegyeit produkálják. A kerékpárosok  bent letehetik a bringájukat és szervizelni is tudnak.

A gyerekek örülhetnek, megmaradt a játszótér és a fövenyes partszakasz, sekély gyereköböl (egyedül a félszigeti strandok közül), a strandröplabdapályán pedig komoly mérkőzéseket játszhatnak. Amúgy piknik jellegű rendezvényeket is terveznek a nyárra, ahol hírességekkel, pl. Kemény Dénessel, Fluor Tamással, Scherer Péterrel, Szabó Győzővel, Molnár Áronnal, a Halott Pénzzel lehet beszélgetni egy pohár bor mellett. Akusztikus koncerteket és szolid naplemente esteket is szerveznek majd (dj-k: Lauer, Soneec, Danny L), sőt a tervek szerint a Náksi&Brunner páros egyik tagja, Brunner Zsolt (akié a Levendula Fagyizó is) 10 év után egyedül itt, de újra megpörgeti a lemezeket.

Odafigyelnek majd a környezetre is, a szelektív szemétgyűjtés alap lesz, de visszaváltható, márkázott ún. repohárban adják majd az üdítőt, sört is. Ezzel számításaik szerint legalább kb. 27-40 ezer poharat spórolnak meg a szezonban. Szívószál nem jár mellé, a keverőpálca is fából lesz.