Ha már túl vagyunk a remegős talpraálláson, és egész ügyesen körbelapátoljuk a strand bójával határolt területét, felmerül a kérdés, merre tovább? Lassan több SUP-deszkást látni a tavon, mint vitorlást, és erre szerencsére a vízitúra-szervezők is rájöttek. Felfedezhetjük deszkán állva a nádast, átevezhetünk a két part között vagy épp csapatostul felmászhatunk egy mega-deszkára. És akkor még nem is beszéltünk a téli örömökről.

Ha tíz évvel ezelőtt valakinek azt mondtuk, SUP, azt hihette, hogy ügyetlen angol kiejtésünkkel a levesre célzunk. Ma pedig nemcsak, hogy tudja, hogy az állva evezésről van szó, hanem valószínűleg próbálta is már. Az elmúlt években egyre több SUP-kölcsönzőt, szervezett túrát és akár SUP-on vezényelt jógaórát is találunk. A SUP népszerűsége pont abban rejlik, hogy egyszerű, mégis sokszínű vízi játékszerről van szó: ha úgy akarjuk, kiváló edzéseszköz, amivel egész testünket átmozgathatjuk egy meleg nyári napon, jógázhatunk rajta, versenyezhetünk egyedül vagy csapatban, de ha ahhoz van kedvünk, napozhatunk, fürdőzhetünk is róla.

Most a SUP elsődleges funkcióját, a túrázást járjuk körül. A legnagyobb balatoni SUP-központok segítségével gyűjtöttünk össze 5+1 felejthetetlen túraútvonalat a tó körül, amit nem érdemes kihagyni!

Fedezd fel a nádas élővilágát a Szántódi-öbölben!

Bár a déli part sekély vize hajóval veszélyes terep lehet, a SUP-ban az a jó, hogy elég kicsi és fürge ahhoz, hogy felfedezhessük vele a tópart rejtett kincseit a vízről is. A Balatonföldvár Keleti strandján található Viharsarok Vitorlás Központban erre is van lehetőségünk: egyórás vezetett túra keretében látogathatjuk meg a Szántódi-öböl gyönyörű nádasait és a tó élővilágát, ahol akár teknőssel, vidrával is találkozhatunk.

Evezd át a Balatont!

Ahogy a hegyeket meg kell mászni, úgy a Balatont át kell úszni, korcsolyázni, evezni! Bár vannak erre időnként szervezett események is, ha megtartanánk privát programnak az élményt, akkor azt legálisan csak Tihany és Szántód között tehetjük meg. A SUP-deszka vízi sporteszköznek minősül, amivel nem mehetünk 1500 méternél távolabb a parttól, de a Balaton a Tihanyi-félszigetnél a legkeskenyebb, ezért itt kivitelezhető ez a túra – tudjuk meg Szakács Pétertől, a Viharsarok Vitorlás Központ oktatójától.

Csússz végig az aranyhídon!

A legtöbb SUP-központ, így például a fonyódi, siófoki és balatonalmádi SUPport sem hagyja ki a naplementés SUP-túra ziccerét. Ez a jelenség a parton ücsörögve is gyönyörű, de a deszkán ringatózva egészen új dimenziók nyílnak meg előttünk. A langyos víz mossa a lábunkat, az éledő parti szél hűti a testünket, mi pedig végig evezhetünk az aranyhídon. Ezért megéri az estét fröccsözés helyett sportolásra cserélni!

Fedezd fel Tihany vadregényes oldalát!

A Tihanyi-félszigetről először valószínűleg az apátság ikonikus tornyai jutnak eszünkbe, illetve a keleti parton található csodálatos-romantikus villák. Ritkábban látjuk azonban a félsziget nyugati, vadregényes oldalát. A SUP Center Balaton a félsziget csücskén lévő bázis és a Sajkodi-öböl közötti partszakaszon tart (naplementés) SUP-túrákat. „Ez egy érintetlen csodaszép terület, természetvédelmi övezet. Csak a vízről közelíthető meg, a nyáron zajos strandunkat elhagyva egy teljesen nyugodt környezetbe csöppenünk, a SUP-ozás maximális kikapcsolódást nyújt. Az evezés során kócsagokkal, különleges vízimadarakkal találkozhatunk. Tavasszal és ősszel, ha leülepedik a víz, a part mentén teljesen lelátni a tó fenekére is. Olykor szarvasokat és őzeket is látni a domboldalon. Jól látni innen a Sajkod felé lenyugvó napot, a Csúcs-hegyet és a Badacsonyt is” – mondja Hetti, a legrégebbi balatoni SUP-központ oktatója.

Vidd a barátokat is!

Ha a SUP-on nem a csendes kikapcsolódást vagy a gyönyörű tájakat keresed, vagy ha ízig-vérig közösségi ember vagy, akkor irány a siófoki Plázs strand, ahol a SUPportnál akár tíz barátoddal együtt pattanhattok fel egyetlen, óriási deszkára! A MEGAboard Party keretében lehet, hogy nem a megtett út hosszán lesz a hangsúly, de a felhőtlen szórakozás garantált.

+1: Télen irány a Hévíz-patak!

Bónuszként egy igazi különlegességet ajánlunk, ami bár nyáron is tündöklően szép, de a kontraszt igazán a hidegben mutatkozik meg. A Hévíz-patak télvíz idején is melegen gőzölög, színes élővilága elbűvölő a rideg időben. "A patak vize a zsilipnél olyan tiszta, hogy a halakat láthatjuk úszkálni a deszkánk alatt. Tavirózsák kecses és vidám társaságában SUP-ozhatunk a tél derekán, hidak alatt átbujkálva, helyenként a víz tetejét ellepő zöld növényzettel megbirkózva, bedőlt fákat kerülgetve... Igazi kalandtúrák ezek az evezések, aki az időnként zord időjárás ellenére is velünk tart, az különleges, felejthetetlen élménnyel lesz gazdagabb" - meséli Jártó Bernadett, a SUP the Lifestyle csapat tagja, akik rendszeresen túráznak errefelé. Ha kedvet kaptunk a téli Hévíz-patakhoz, már most, nyáron gyakoroljunk, hogy ne teljesen kezdőként pattanjunk majd a deszkára! Valamint hasznos információ, hogy a Hévíz-patakon saját szakállunkra nem, csak engedéllyel evezhetünk, ezért mindenképp szervezett túra keretében érdemes ellátogatni rá.

Mire figyelj, ha SUP túrára indulsz?

Mielőtt belevágunk a vízi túrázásba, mindenképpen szerezzünk megfelelő gyakorlatot a deszkán. A legtöbb szervezett túra esetén el is várják tőlünk az alap SUP-tudást, ha pedig saját szakállunkra indulnánk túrázni, akkor kifejezetten fontos, hogy biztonságban érezzük magunkat a deszkán. Ahogy a legtöbb vízi sportnál, a biztos úszástudás itt is elvárás.

Szervezett túra esetén érdeklődjünk, mi a rendszer: előre kell foglalni, vagy érkezési sorrendben történik a deszkák kiosztása? A túra árában benne van a deszkabérlés, vagy azt külön számolják fel – esetleg él-e kedvezmény, ha saját SUP-ot viszünk?