Le se szálltunk a bicikliről, ki se pattantunk az autóból, máris elénk tárul az instant panoráma. Ez a nyugati medence egyik legkülönlegesebb kilátópontja.

Ennél praktikusabb és kompaktabb kilátó tán nem is létezik a Balatonnál: az ember lekanyarodik az országútról, kiszáll a kocsiból, tesz pár lépést és már előtte is a lenyűgöző panoráma. Ez a Balatongyörök szélén lévő Szépkilátó, melynek nevét még Eötvös Károly adta 1855-ben, jó érzékkel rátapintva a csodálatos lokációra (egy táblán az ő idézete fogadja a látogatót). Innen belátni a tanúhegyeket: a Badacsony monumentális tömbként tornyosul az ember előtt, de látszik a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp, de jó időben a Somló, a Kis-Somló és a Ság-hegy is, hogy a szigligeti várról vagy a fonyódi hegyekről ne is beszéljünk.

Az ingyenesen látogatható, 140 méter magasan lévő Szépkilátó szépen kialakított parkolóval, a közelben elhaladó Bringakörúttal, infoponttal, fa pihenőpadokkal és asztalokkal, árnyas fenyvessel vár mindenkit, ráadásul nem is olyan régen újították fel. Ahogy képeinken látható, minden évszakban szép tud lenni a környék, télen a befagyott Balaton, nyáron a villámlós viharok látványa az, amitől leeshet az állunk. Érdekesség még, hogy történelmi múlttal is rendelkezik a hely: ez a Kápolna-domb, melynek aljában II. századi római villa maradványait találták (innen a közeli Római-forrás neve), a középkorban domonkos kolostor állt itt, a feketefenyőit pedig Festetics Tasziló gróf felesége, Lady Maria Hamilton ültette. Ha enni akarunk, egy kőhajításnyira található a Csóka Fészek étterem, majd egy kávé-sütire beülhetünk a túloldali Promenád Kávéházba.

Hogyan jutok ide?
Kilátós sorozatunkban talán nincs is ennél egyszerűbben megközelíthető panorámapont: ahogy írtuk, a 71-es főút mellett lévő parkolóba kell behajtani a 94-es és 95-ös kilométerkövek között. Innen pedig egy perc séta a piknikhely.