A nyugodt utakat, a csendes partszakaszokat és a nyárihoz képest egy egészen más arcát is megismerhetjük a Balatonnál ilyenkor télen. Ezzel együtt télen is akadnak olyan programok a régióban, melyeken érdemes részt venni, kezdve a Gasztrohegy havi eseményétől, a Zamárdiban rendezett Gasztro Pikniken át egészen Lovasi András vagy a Ricsárdgír és a Csaknekedkislány közös, veszprémi koncertjéig.

Csaknekedkislány, Ricsárdgír (01.11., Veszprém)

Két rendkívül szórakoztató magyar zenekar érkezik január 11-én a veszprémi Expresszóba, ráadásul mindkét csapat új dalokat hoz majd a királynék városába. A Ricsárdgír tavaly jelentkezett friss lemezzel, míg a Csaknekedkislány legújabb albuma is rövidesen érkezik, így biztosan tartogat majd izgalmakat ez az este.

Lovasi András: Tűzijáték délben (01.17., Veszprém)

Lovasi András tizennyolc évvel az első szólóalbuma a majdnem két évtizeddel ezelőtt, 2001-ben megjelent Bandi a hegyről után tavaly januárban jelentkezett a másodikkal, amely a Tűzijáték délben címet viseli – és amelyen talán legszemélyesebb dalai szerepelnek. Ez utóbbiakat hallhatjuk majd élőben január 17-én, pénteken, a veszprémi Hangvilla színpadán.

Gasztrohegy 11 – Vadászidény (01.18-19., Badacsony)

Január 18-án és 19-én kerül sor a Gasztrohegy-sorozat legújabb alkalmára, amely a Vadászidény hívószóval várja az érdeklődő helyi és odaérkező gasztrobarátokat. Az esemény címéből nem nehéz kitalálni, hogy a vadételek lesznek ezúttal a középpontban: őz, szarvas, vaddisznó kerül majd a tányérokra, és persze nem maradnak el a hozzájuk passzoló legfinomabb balatoni borok sem.

Résztvevők

Szállások

Téli Bakony (01.19., Bakonybél)

Január 19-én rendezik meg idén a Téli Bakony teljesítménytúrát, melyet három különböző távon lehet teljesíteni. A 10, 20, valamint a 43,5 km-es, maratoni távot is a bakonybéli Pikoló Vendéglőtől startolva lehet végigjárni, de a szintidők miatt csak megfelelő kondival ajánlott a részvétel.

Hadházi László: Megyünk a levesbe – Dupla önálló est (01.20., Keszthely)

Január 20-án, hétfőn este 18:00-tól és 20:00-tól kerül sor Hadházi László Megyünk a levesbe című dupla önálló estjére a keszthelyi Balaton Színházban Musimbe Dávid Dennis műsorvezetői közreműködésével.

Gasztro Piknik - Zamárdi (01.25., Zamárdi)

Balatoni KÖR Gasztro Piknik-sorozatának negyedik állomására január 25-én, szombaton kerül sor Zamárdiban: éttermek, borászatok, pálinka- és sörfőzdék,valamint kézműves árusok, élőzene, gyerek- és felnőttjátékok várják az érdeklődő helyieket és az odaérkezőket egyaránt. A Balatoni KÖR a régió gasztronómiájának minőségi megújulásáért elkötelezett vendéglátósok összefogásaként jött létre és tagjai között van helyi étterem, cukrászda, pálinka főző, borbár, és több borászat is. „Minőség, hitelesség, egész éves nyitva tartás” – ez az egyesület három legfőbb üzenete.

Blues a Szőlőben – Grunting Pigs vol. 4 (01.25., Paloznak)

Ha valamiért, akkor a Grunting Pigs, azaz Pribojszki Matyás és Szász Ferenc akusztikus duó blues estjéért érdemes lesz a paloznaki Homola Borteraszra látogatni januárban is, hiszen január 25-én, vasárnap este 18:00-ás kezdéssel rendezik a már évek óta hagyománynak számító Blues a szőlőbent. Pribojszki Mátyás és a Grunting Pigs stílusa egészen sajátos, szűk műfaji keretek közé nem szorítható: improvizációkkal teli blues, jazz és groove keveréke funkyval és szájharmonikával.

Folyók, tavak, tengerek – Az éltető víz (01.31-ig, Balatonfüred)

Folyók, tavak, tengerek – Az éltető víz névre keresztelt tárlat a víz hétköznapi élethez kötődő kérdésköreiből válogat a XIX. század festészetének nemzetközi és magyar remekművei között: Courbet, Benczúr, Csók, Mednyánszky, Munkácsy és Szinyei Merse műveit január 31-ig tekinthetjük meg a balatonfüredi Vaszary Galériában.