Emelkedhet több városban az ifa, figyelni kell a sztrádamatricával, vadludat mentettek a rendőrök. Ez történt az előző héten a Balatonnál.

A dértől fehérlő hét legvégén kicsit mutatóban a hóból is kapott a Balaton, de hétfőre el is olvadt a nagy része. A következő hét sem ígér túl fehér időjárást, bár a téli hideg megérekezik. Csapadék mindössze szombaton eshet egy pici, de nagyrészt felhős-napos égboltot láthatunk az Időkép szerint. Éjjel mínusz 4-6 fok közötti hidegek lesznek, nappal plusz 2-4 fok között mozog majd a hőmérséklet.

A hét más szempontból egész eseménydús volt. Különleges állati híreink mellett megtudhatod, miért vigyázz az autópálya-matricáddal, ha Világosnál hajtanál le, miért borítanak hatalmas köveket a tóba Sajkodnál, melyik bor került egy előkelő top 100-as lista élére és milyen fellépőkkel jön a 30. Művészetek Völgye. Heti hírösszefoglalónk a We Love Balatonon.

Jeges természet

Ritka halat, egy balatoni menyhalat fogott ki a badacsonyi mólón az ajkai Hermann Tamás még január 9-én - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Az őshonos hal a hatvanas években pusztult ki a Balatonról, részben az erőltetett angolnatelepítés miatt. Mióta az angolna eltűnt, 2015-től a menyhal újratelepítésébe fogott a zrt. A téli időszak hideg vizét kedvelő, 1 kilós menyhalat mérés után visszaengedték a tóba. (Veol)

A Barcs környékén anyjukat vesztett vadmacska kölykök harmadik, utolsó tagját is szabadon engedték a Nagy-Berekben. Az állat hátra se nézett, bevette magát egyből a vadonba. (Sonline)

A 72-es főúton, Litérnél kószáló, sérült vadludat mentettek az almádi rendőrök, amit végül a sukorói vadmadárkórházba vittek. (Veol)

Albínó fülesbaglyot találtak Veszprém megyében, de a nyugalma érdekében a pontos helyét nem árulják el. Közben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-Balatoni Csoportja Balatoni madarászkör néven nyitott túrákat szervez, a hétvégén pont a fülesbaglyok balatonfenyvesi telelőhelyét nézhették meg. (LikeBalaton)

Közlekedés

Fontos változás lépett életbe az M7-es új csomópontjának üzembe helyezésével: a régi balatonvilágosi lehajtót lezárták, ezért aki Budapest felől jön és arra ment volna, annak eggyel előbb, az új csomóponton kell lehajtania. Ha eltéveszti, a Siófok-kelet lehajtóig kell mennie, ahova már nem érvényes a Fejér megyei autópálya-matrica. Az ellenkező irányban ez nem igaz, a régi és az új világosi felhajtón is fel lehet menni a sztrádára fejéri matricával. (Infostart)

Az M7-es Balatonhoz közeli szakaszán vezette be Magyarországon először a Shell töltőállomás az elektromos autóknak szolgáló Ionity-töltőpontot. A benzinkútlánc saját maga is elkezdett e-gyorstöltőket telepíteni Recharge néven. (Autoblog)

2019-ben 705 ezer utast szállítottak a Balatoni Hajózási Zrt. hajói. A tihanyi kompok 1998 óta nem vittek ennyire sok utast, több mint 1,3 millió fő használta a révet. A társaságnál felújítások is zajlanak: többek közt új motort kap a Széchenyi komp, több hajó belső terei megújulnak és renoválják a keszthelyi hajóállomás pénztárépületét. (Sonline)

Épül-szépül

Nagy építkezés zajlik a Balatonon a Tihanyi-félsziget sajkodi oldalán, de nem lakópark, hanem ívó- és élőhely létesül halaknak (is). A Magyar Országos Horgász Szövetség és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. közös projektjében ún. műakadókat építenek (az akadó a halászok szlengjében az a hely volt, ahol nem sima a tófenék, ahol egy tereptárgyban, pl. nagyobb kőben megakadt a háló), amik a halaknak rejtőzködésre és szaporodásra is kiválók, de a köveken megtelepedő kagylókból lakmározhatnak is. Május 31-ig tart az építés, 10 ezer köbméter követ borítanak a tóba uszályokról. Úgy tudni, a várható hatásokról nem egyeztettek a Balatoni Limnológiai Intézettel. (BalatoniHal.hu; Balatontipp 1; Balatontipp 2)

Bor & gasztro

Újabb gyorsétteremlánc jelenik meg a térségben, Veszprémben a Burger King fog éttermet nyitni nyáron. A drive-in (autós) kiszolgálással is rendelkező egységet már építik a Budapesti és Hold utcák sarkán. (Veol)

Felújítás miatt február 3-20. között zárva lesz az aszófői Nagyi Kertje Teaház, február 21-én nyitnak. (Nagyi kertje Teaház és Fogadó/Facebook)

Örömhírt közölt a csopaki Szent Donát Birtok: a BORIGO Top 100 év bora lett a parcella olaszrizlingjük. A magazin 15 éve alatt ez a második bor, ami elérte a 93 pontot a tesztükön. (Szent Donát Birtok/Facebook)

Víz, hó, mozgás

Létrejött a Women On Water (WOW) Hungary csoport, aminek a célja, hogy népszerűsítse a nők körében a vitorlázást, versenyeket szervezzen körükben (Women On Water Regatta), támogassa a női versenyzőket. A csapat gerincét Rápolthy Edit, Kovács Vica, Bernád Barbara és Michaletzky Luca adja, közülük ketten a We Love Balaton szerzőiként is feltűntek már. (Porthole)

Újabb pályákat sikerült a hideg idő miatt hóágyúzni az eplényi Síarénában, a hétvégén már 5,5 kilométeren lehetett csúszni a pályarendszeren. (Intersport Síaréna Eplény/Facebook)

Biztonság

Itt-ott még mindig van parti jég a Balatonon, ezért a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közzétette jótanácsait. Az alapszabály, hogy tavi jégre csak 10 centis vastagság és stabilitás esetén szabad lépni, ez jelenleg bőven nincs meg. Kikötőkben, havazás esetén, éjjel, járművel ne menjünk a jégre, hisz az életünk is veszélybe kerülhet, a hivatalos szervek pedig pénzbírsággal büntetnek. (Veol)

Díjat nyert a Balaton Sound a European Festival Awards díjátadón: a Safety First nevű biztonsági programjuk az Egészség és Biztonsági Fejlesztések kategóriában győzött. A program lényege, hogy 2018 óta a Soundokon önkéntesek figyelnek oda a fesztiválozókra, akik emellett tájékoztatást is kapnak a veszélytelen bulizásról. (Balaton Sound közleménye)

Kultúra & szórakozás

A Balaton legnagyobb moziját nyitották meg Gyenesdiáson (Keszthely határában). A Liget Plázában egy 20 éve már kialakított mozitermet töltött meg tartalommal a nyíregyházi Szabolcs Cinema Kft. Egy 300 személyes nagy és egy 120 személyes kisebb terem fog működni széles székekkel és 3D-technikával. (Index/MTI)

Interjút készítettek Navracsics Tibor volt uniós biztossal, a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kormánybiztosával. Elmondta, hogy a tavalyi 500 millió után idén már 5 milliárd forint állami támogatást kap a projekt, amiből fenntartható beruházásokat várnak el. (Veol)

Szintén a városhoz kapcsolódik, hogy új ingyenes és angol nyelvű turisztikai térképet jelentettek meg az ENriCH nemzetközi „Európa a Polgárokért” projekt támogatásával. A „Tárd fel európai kulturális örökségedet!” c. térképet helyi fiatalok készítették, a Hangvillában, a Tourinform-irodában és online itt férhető hozzá. (Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa/Facebook

Újabb jelentős fellépőt jelentett be a Paloznaki Jazzpiknik: az 1980-as évek legendás jazz-funk fúziós együttese, a Level 42 érkezik a Balatonra a 2020-as európai turnéjuk egyik állomásaként. (Paloznaki Jazzpiknik közleménye) 

A Somogy megyei közgyűlés legrangosabb elismerését, a Pro Comitatu Somogy díjat vehette át Hajas Béla trombitatanár, a marcali zeneiskola igazgatója, Magyarország legidősebb fúvósfesztiváljának (Nemzetek Fesztiválja) főszervezője Balatonkeresztúron és Balatonmáriafürdőn. (Sonline)

Több balatoni (eredetű) projektet, termelőt, személyt is jelöltek a Highlights of Hungary díjra: a hazai bencéseket, a 10 Millió Fa mozgalmát, a veszprémi utcabútorokért is felelős Paradigma Ariadné irodát, a Tekeresvölgyi Birtokot és Varga Marietta fotóst is. A jelöltekre a zárójeles linken lehet szavazni. (Highlights of Hungary)

Idén jubilál a Művészetek Völgye, már harmincadszor rendezik meg a fesztivált Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden július 17. és 26. között. Könnyűzenei vonalon fellép többek közt az Ivan and the Parazol, az Erik Sumo Band, az Irie Maffia, a Hiperkarma, a 30Y és a Kerekes Band. Még több irodalmi, színházi, népzenei, komolyzenei és képzőművészeti programmal, valamint biciklis és gyalogtúrával készülnek, de még a cirkuszművészet is teret kap. (Művészetek Völgye közleménye) 

Versengés

Hévíz is ott van a top 20 európai város között, amik versenyeznek a European Best Destination címért (amit tavaly Budapest nyert el). A városra február 5-ig lehet szavazni ezen az oldalon. (Sokszínű Vidék/MTI)

Adózás

Nőhet több településen az idegenforgalmi adó (ifa) 2020-ban, bár még nem döntöttek a képviselő-testületek erről. Hévízen 500-ról 515 forintra, Balatonfüreden 505-ről szintén 515 forintra nőhet az ifa. Az állam a korábbi években a befolyó ifával megegyező összeget folyósított településeknek, így kétszer annyi pénzből tudtak fejleszteni. Az ifa maximuma jelenleg 517 forint lehet vendégéjszakánként. (Magyar Nemzet)

Ingatlan

A déli parti települések egyes vezetői szerint nem várható sok olyan ingatlanvásárló, aki a csokot kijátszva és felhasználva venne nyaralót. Ezt nem is engedi a jogszabály, ráadásul bonyolult átminősíteni az üdülőket lakóházzá. Egyes polgármesterek persze örülnének, ha fiatalok költöznének a településükre, pláne ha régi, rossz állapotú nyaralókat újítanának fel. (Sonline)

Gazdát cserélt a Balatonfüredi Nemzetközi Vitorlásközpont, aminek az Appeninn Nyrt. lett az új tulajdonosa (nem magát a vitorlásközpontot, hanem az azt tulajdonló Solum-Invest Ingatlanfejlesztő Kft.-t vették meg). Az Appeninn fontos részesedést szerzett már több balatoni ingatlanban, többek közt a cégé a Club Aliga is. (Index)

Képzés